Amandelmelk in zeep en cosmetica en hoe je het zelf maakt

Mandelmilch selbst herstellen

Mandelmilch in Seife

Amandelmelk in zeep? Het gebruik van amandelmelk voor zelfgemaakte zeep wordt steeds populairder. Amandelmelk wordt vaak gebruikt als melkvervanger voor koe- of geitenmelk, vooral voor veganistische zepen. Zepen met amandelmelk maken indruk door hun bijzonder romige schuim en hydraterende eigenschappen. En als je geen amandelmelk kunt bemachtigen, kun je gemakkelijk je eigen amandelmelk voor je zeep maken.

Amandelmelk

Amandelen staan bekend om hun gezonde eigenschappen. Ze zouden bijvoorbeeld beschermen tegen diabetes en een positief effect hebben op het cholesterolgehalte. Mensen die overwegend alkalisch eten zouden ook amandelen in hun dieet moeten opnemen. Amandelmelk wordt eenvoudigweg gemaakt van amandelen en water en kan zowel voor voeding als voor het maken van je eigen cosmetica en natuurlijke zeep worden gebruikt.

Amandelmelk werd al gedronken in de Middeleeuwen. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt als je een intolerantie hebt voor zuivelproducten. Veganisten hebben ook baat bij amandel- en watermelk, omdat het geen dierlijke ingrediënten bevat. Overigens is amandelmelk vooral populair in Spaanse landen en wordt het gebruikt om verschillende gerechten te bereiden. Er kunnen onder andere desserts, taartcrèmes, shakes en verschillende sauzen mee worden bereid.

Amandelmelk in zeep en andere cosmetica

Amandelmelk is rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom heeft vooral dedroge en gestreste huid baat bij cosmetica met amandelmelk. Het bevat ook een grote hoeveelheid B-vitamines en magnesium en calcium. Amandel bevat ook vitamine E, die de huid beschermt tegen vrije radicalen. Het maakt de huid zacht en soepel en geeft crèmes en zepen een aangename geur. Je kunt meer te weten komen over amandelmelk in cosmetica en andere soorten melk in het artikel“Zeep maken – welke soorten melk zijn er?

Producten reclamepartner**

[amazon box=”B0144EOR7E”]

[amazon box=”3990251139″]

Veganistische amandelmelkzeep

Productie in overeenstemming met de veiligheidsregels. Hier vind je ook tips voor het mengen van de loog. Nog nooit zelf zeep gemaakt? Bekijk dan mijn zeepmaakgids en download het ebook Creatieve zepen om zelf te maken.

Vegan amandelmelkzeep maken – korte instructies

Doe eerst zoals gewoonlijk je veiligheidsuitrusting aan (veiligheidsbril en handschoenen zijn verplicht):

  1. Bewaar amandelmelk in de koelkast, want het moet zo koud mogelijk zijn.
  2. Maak de loog van NaOH en het zeer koude gedestilleerde water op de gebruikelijke manier. Door de kleine hoeveelheid water is de loog zeer geconcentreerd. Het is daarom essentieel om zeer koud te werken.
  3. Verhit de kokosolie in een pannetje en smelt. Haal dan van het vuur.
  4. Voeg de oliën toe en roer.
  5. Giet de loog door een fijne zeef in de pan met de vetten.
  6. Giet de koude amandelmelk erbij en meng alles goed door elkaar.
  7. Voeg desgewenst een geurstof toe en kleur de zeep.
  8. Wanneer de zeeplijm goed geëmulgeerd is en iets dikker wordt, doe je het over in de bijgeleverde zeepvorm.
  9. Isoleer de zeep, laat het geleren en laat het 24 uur rusten in de zeepmal.
  10. Vorm de veganistische amandelmelkzeep, snijd in hanteerbare stukken en laat rijpen.

Rijpingstijd: ongeveer 8 weken.

Maak je eigen amandelmelk

Mandelmilch selber machen
© Sea Wave – stock.adobe.com

Als je overtuigd bent van de positieve eigenschappen van amandelmelk en het nu zelf wilt maken, is dat heel eenvoudig. Of het nu is voor het bereiden van voedsel, voor gezichts- en lichaamsverzorging of in zachte reinigingszepen, amandelmelk is gewoon veelzijdig. Voor ongeveer een liter amandelmelk heb je ongeveer 200 g ongepelde amandelen (bij voorkeur biologisch) en water nodig.

En zo wordt amandelmelk gemaakt:

  1. Doe de amandelen in een kom en bedek met koud water. Laat ongeveer 8 tot 10 uur staan om de amandelen te laten weken.
  2. Daarna giet je het water af. Giet nu het gekookte, hete water over de amandelen en doe alles in een gewone keukenblender.
  3. Mix de amandelen en het water tot de vloeistof wit is en zo min mogelijk amandelstukjes bevat.
  4. Nu moet je zeven. De beste manier om dit te doen is door een fijne zeef te bekleden met kaasdoek. Zo blijven zelfs de kleinste stukjes over en krijg je pure amandelmelk.
  5. Tot slot kun je nogmaals in de doek knijpen om alle amandelmelk eruit te halen.
  6. Voor nog meer smaak kun je de amandelen ook roosteren voordat je er water overheen giet. Het is ook erg lekker als je de melk ook mengt met honing of agavesiroop.
  7. Overigens kun je op deze manier ook andere notenmelk maken!

Let op: Amandelmelk is niet geschikt voor mensen met een notenallergie.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: