Basilicum – fris en kalmerend

Basilikum in Küche und Kosmetik

Basilikum
© dusk - stock.adobe.com

Basilicum (Ocimum basilicum); In het oude Griekenland werd basilicum zeer gewaardeerd als specerij, medicinale en sierplant. Tegenwoordig is het een populaire specerijplant die vooral wordt gebruikt in mediterrane gerechten. In mindere mate wordt het ook gebruikt in de volksgeneeskunde en in de cosmetica-industrie.

Botanische naam en variëteiten

Basilicum behoort tot de lipbloemenfamilie en zijn botanische naam is Ocimum basilicum. Er bestaan inmiddels talloze variëteiten, waarvan sommige alleen sierwaarde hebben. De bekendste soort is het grootbladige, typisch Italiaanse Genovese basilicum. Andere bekende soorten zijn het kleinbladige Griekse basilicum, citroenbasilicum, donker opaal met rode bladeren en Thaise basilicum.

Typisch uiterlijk

Afhankelijk van de variëteit wordt de plant tot 50 cm hoog en bossig. Hij heeft aromatische groene of rode bladeren. De crèmewitte of roodachtige bloemen, die midden in de zomer bloeien, zitten op lange aren.

Oorsprong en verspreiding van basilicum

Basilicum komt oorspronkelijk uit India en bereikte Zuid-Europese landen via Egypte en Italië. Pas in de 12e eeuw kwam het in Centraal-Europa terecht. Vandaag wordt basilicum overal ter wereld gebruikt als specerij.

Verzorging en teelt in de tuin

De meeste soorten basilicum zijn eenjarig en moeten elk jaar verplant worden. Zoals alle mediterrane kruiden houdt basilicum van volle zon in de tuin en goed gedraineerde, niet te vochtige grond. Slakken zijn bijzonder dol op deze plant, dus het is belangrijk om ze te beschermen in de tuin. Wanneer de bloemaren verschijnen, kunnen ze worden afgeknepen, anders gaat alle energie naar de bloemen en lijdt de smaak en bladvorming eronder.

Oogsten en gebruik

De verse blaadjes van basilicum worden voornamelijk gebruikt. Gedroogd verliest het veel van zijn smaak, dus invriezen, zouten of inmaken in olie is geschikter. Basilicum wordt continu geoogst.
Basilicum brengt bijna elk hartig gerecht op smaak en is een must in typisch Italiaanse gerechten. Zijn smaak harmonieert goed met andere mediterrane kruiden.
Als geneeskrachtig kruid kan het helpen bij winderigheid, maag- en darmklachten en misselijkheid. Het heeft ook een tonische en kiemdodende werking. Het wordt gebruikt als thee. Basilicumolie die op de slapen wordt gewreven kan ernstige hoofdpijn verlichten.

Gebruik in cosmetica

Basilicum wordt beschouwd als een geurig kruid en wordt gebruikt voor essentiële oliën. Een paar druppels of verse basilicumblaadjes geven een frisse geur aan was- en badwater en verzachten de droge en pijnlijke huid. Basilicum is ook populair in crèmes en als geurstof in de parfumindustrie.

Basilicum in natuurlijke zepen

Net als de meeste andere kruiden kan basilicum direct door zeeppasta worden geroerd. Idealiter wordt hiervoor gedroogde basilicum of de blaadjes ervan gebruikt. Basilicum geeft de natuurlijke zeep een mooie groene kleur. Deze wordt na verloop van tijd echter iets donkerder en de fijngehakte stukjes basilicum worden ook bruinig. Overigens is er een lichte geur van basilicum in de zeep, een vage geur.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: