Zeepproductie Ontmallen? De term ontmallen is een veelgebruikte term in de zeepproductie voor “zeep uit de mal halen”. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het ontvormen van zeep en niet elke zeep kan even goed uit elke zeepmal worden gegoten. Daarom leggen we hier in meer detail uit waar je rekening mee moet houden:
Zeep productie Moulding
Natuurlijke zeep wordt gemaakt met loog en water. Tijdens de zeepproductie ontstaat een puddingachtige massa, de zeeplijm. Dit gieten we eenvoudigweg in een zeepmal. In de regel is het raadzaam om het zeepmengsel (de zepenlijm) minstens 24 uur in de zeepmal te laten zitten. In het ideale geval gaat de zeep door een gelfase en stolt dan, zodat hij zonder problemen gesneden kan worden.
Wanneer de zeep na de rusttijd van minimaal 24 uur uit de zeepmal wordt gehaald, wordt dit proces ontmallen genoemd.
Het gieten van verse zeep kan soms lastig zijn, namelijk als de zeep nog erg zacht is. Het is dan bijna onmogelijk om de zeep uit de mal te krijgen. Het is daarom beter om blokmallen te bekleden met folie of papier, omdat dit het gieten veel makkelijker maakt. Bakpapier of huishoudfolie zijn hiervoor geschikt gebleken. Aluminiumfolie is daarentegen minder geschikt, omdat de verse zeepmassa hiermee reageert. Siliconen mallen zoals die voor bakken worden gebruikt, zijn bijzonder praktisch. Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in tal van handige en aantrekkelijke mallen.
Producten reclamepartner**
Er is trouwens een truc als de natuurlijke zeep echt niet uit de zeepmal kan worden gehaald: Plaats de mal met inhoud gewoon twee tot drie uur in de vriezer. Haal het er dan uit en laat het ongeveer 15 minuten op kamertemperatuur staan. Er vormt zich nu een fijn laagje water tussen de zeep en de wand van de zeepmal. Hierdoor kan de zeep snel en gemakkelijk uit de mal worden gehaald!
Zeep gieten – wat is belangrijk
- De zeep moet op zijn vroegst na 24 uur uit de mal komen
- Het beste is om de zeepmal altijd te bekleden met papier of folie om het gieten te vergemakkelijken
- Of gebruik praktische siliconen mallen. Hier kan de zeep meestal gemakkelijk uit gegoten worden
- Draag bij voorkeur handschoenen bij het gieten van de natuurzeep
- Inspecteer de zeep pas na het gieten en kijk niet uit nieuwsgierigheid in de mal. Te vroeg contact met zuurstof kan leiden tot de vorming van zogenaamd natriumcarbonaat op de zeep.
- Na het gieten kan de zeep in stukken worden gesneden (als een blokmal is gebruikt)