De Azteken en Maya’s beschouwden de cacaoplant al als een geschenk van de goden. De bonen ervan kunnen worden gebruikt om het veelzijdige cacaopoeder te maken dat wij kennen als een heerlijke warme drank. Of in de vorm van onze geliefde, onvervangbare chocolade. Het hoge oliegehalte van de boon wordt verwerkt tot wat bekend staat als cacaoboter. Dankzij de unieke eigenschappen heeft de cacaoplant ook zijn weg gevonden naar cosmetica. We vinden cacaoboter in veel verschillende cosmeticaproducten en kunnen cacaoboter ook gebruiken in natuurlijke zeep en cosmetica.
INCI: Theobroma Cacao (Cacao) Zaadboter
De productie van cacaoboter
De cacaobonen worden van de plant geoogst, gedroogd en geroosterd. Daarna worden ze uit hun schil gehaald en vermalen tot een homogene massa. Deze massa is het uitgangspunt voor alle productieprocessen, van cacaopoeder tot chocolade en cacaoboter.
De massa wordt geperst en het meeste vet wordt eruit geperst. Dit is onze cacaoboter. Het is lichtgeel van kleur en ruikt vaag, maar aangenaam, naar cacao.
Ingrediënten van cacaoboter
De speciale eigenschappen van cacaoboter komen voort uit de samenstelling van de verschillende vetzuren: de hoofdbestanddelen zijn palmitinezuur, stearinezuur en oliezuur. Door het hoge aandeel verzadigde vetzuren is het zeer stabiel en daardoor lang houdbaar.
Naast het vet zitten er veel gezondheidsbevorderende stoffen in de cacaoboon – en de producten die ervan gemaakt zijn. Theobromine en cafeïne hebben bijvoorbeeld een stemmingsverhogend effect (dus chocolade eten als je liefdesverdriet hebt is heel logisch!). Andere actieve ingrediënten zoals cacaoheal ondersteunen de wondgenezing, hebben een groeibevorderend effect op onze huidcellen en helpen rimpels voorkomen.
Ontdek geschikte producten**:
[amazon box=”B004SBCAZU,B008KHKWA8,B005QW1K6U” grid=”3″]
Cacaoboter in natuurlijke zeep en cosmetica
Afgezien van de hoogwaardige ingrediënten heeft het vet van de cacaoboon een typische eigenschap: het heeft geen smeltpunt, maar een smelttraject van ongeveer 32-36°Celsius, wat overeenkomt met onze lichaamstemperatuur. Daarom wordt boter gebruikt als toevoeging in veel producten zoals lotions, crèmes, badproducten en lippenstiften. Het smelt bij contact met het lichaam en laat de huid daarom onweerstaanbaar zacht aanvoelen (dat is ook de reden waarom een stuk chocolade in feite smelt in de mond). Daarom wordt cacaoboter vaak gebruikt in massagerepen en vaste bodybutters die tegenwoordig zo gewoon zijn. Overigens zijn deze producten ook heel gemakkelijk zelf te maken 😉 Cacaoboter maakt massagerepen en bodybutters steviger en smelt gewoon als het over de huid glijdt. Een echt geweldig effect dat vaak wordt gebruikt met cacaoboter in natuurlijke zeep en cosmetica.
Dankzij de rimpelverminderende ingrediënten wordt de boter ook gebruikt in antirimpelcrèmes en er wordt zelfs gezegd dat het striae helpt voorkomen. Het is ook ideaal voor het maken van rijke balsems, zalven en vochtinbrengende crèmes. Cacaoboter wordt ook gebruikt in tal van andere cosmetische producten zoals badbommen, lipverzorgingsproducten en meer. Cacaoboter wordt ook gebruikt in natuurlijke zeep en is bijzonder geschikt voor mensen met een zeer droge huid. Afhankelijk van het aandeel boter in de verzorgingsproducten heeft de geur een lichte, verleidelijke cacaonoot.
Cacaoboter is verkrijgbaar in twee kwaliteiten: geraffineerd en ongeraffineerd. Ongeraffineerde cacaoboter is lichtgeel van kleur en heeft een karakteristieke geur: chocoladeachtig en licht vanilleachtig. Geraffineerde cacaoboter daarentegen is wit van kleur en heeft nauwelijks geur. Het is ook verkrijgbaar in ontgeurde vorm, dan ruikt de cacaoboter helemaal niet meer. We kunnen de boter kopen in chips, fragmenten, als blok en zelfs in poedervorm.
Cacaoboter in natuurlijke zeep en cosmetica – verwerking
Als je cacaoboter wilt gebruiken in natuurlijke zeep en cosmetica, moet je op een belangrijk punt letten: Cacaoboter is gevoelig voor hitte en wordt “knapperig” als het te veel wordt verhit. Het is daarom raadzaam om eerst de andere vetten in het recept te smelten, ze dan van het vuur te halen en de cacaoboter langzaam te laten smelten in de hete ingrediënten.
Als cacaoboter wordt gebruikt bij de productie van crèmes, moet je rekening houden met het volgende: crèmes en lotions met cacaoboter worden pas na ongeveer twee dagen echt stevig.
Bijwerkingen waar je op moet letten
Verzorgingsproducten met cacaoboter zijn erg vet. Verzadigde vetzuren zoals stearinezuur of palmitinezuur, die meer dan de helft van de samenstelling van cacaoboter uitmaken, bevorderen de vorming van mee-eters en puistjes. Dus als je een vette huid hebt en hier gevoelig voor bent, kun je cacaoboter beter vermijden, in ieder geval in gezichtslotions.
Cacaoboter in natuurlijke zeep
Cacaoboter is geweldig in zelfgemaakte zeep! Het versterkt de natuurlijke zeep en geeft het een geweldig gevoel. De natuurlijke zeep verliest gewoon niet zo snel zijn vorm tijdens het wassen. In vergelijking met andere oliën of vetten is cacaoboter echter ook duur en daarom wordt het meestal spaarzaam gebruikt in natuurlijke zeep. Ook vanuit haptisch oogpunt zou ik niet meer dan 10%cacaoboter in zelfgemaakte zeep gebruiken in verhouding tot de totale hoeveelheid vet.
Pure cacaoboter zeep
Hoe lekker cacaoboter ook is in zelfgemaakte zeep, pure cacaoboterzeep is niet aan te raden. Natuurlijke zepen die alleen gemaakt zijn met cacaoboter en loog zijn erg hard en schuimen nauwelijks. De textuur van zo’n natuurlijke zeep is natuurlijk glad en blijft dat ook na intensief wassen. Hij kan echter snel barsten. De typische geur van cacaoboter verdwijnt ook al na een paar dagen uit natuurlijke zeep. Veel mensen vinden dergelijke zepen ook uitdrogend. Zelf zeep maken met cacaoboter is een aanrader, maar niet in zulke grote hoeveelheden 😉 Cacaoboter past heel goed bij chocoladezepen en natuurlijke zepen met een zoete geur in het algemeen. Bij gebruik tot 10% kun je profiteren van de positieve eigenschappen van cacaoboter als je zelf zeep maakt.
Meer over dit onderwerp: 1-olie zepen
Vet eigenschap
niet uitdrogend
Cacaoboter kopen
Je kunt cacaoboter van zeer goede kwaliteit vinden bijDragonspice Naturwaren , die ook biologische cacaoboter verkoopt.