Calendula olie, ook wel bekend als goudsbloemolie, heeft wondhelende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan heerlijk worden gebruikt in voedende oliemengsels, crèmes en ook in zeep.
INCI: Calendula officinalis olie
Calendula olie is de olie van de goudsbloem en wordt daarom vaak goudsbloemolie genoemd. Calendula behoort tot de composietenfamilie en is een eenjarige, zelden ook een tweejarige. Ze is wijdverspreid en groeit ook als wilde bloem in heel Europa. De olie wordt gewonnen uit de bloemen. Hiervoor worden ze geweekt in andere oliën tot de ingrediënten oplossen. Dit eenvoudige productieproces maakt het bijzonder eenvoudig om zelf calendula olie te maken. Overigens zijn de gedroogde calendula bloemblaadjes ook een geweldige toevoeging aan zelfgemaakte zeep. Ze zijn erg duurzaam en worden niet bruin (zoals bij veel andere bloemen wel het geval is).
De belangrijkste ingrediënten van goudsbloemolie
Goudsbloemolie heeft nauwelijks een eigen geur. Het is rood-oranje van kleur door de bètacarotenen die het bevat. De carotenen versterken de weerstand van de huid. De etherische oliën in het extract stimuleren de doorbloeding. De ingrediënten van goudsbloem hebben een helende en ontstekingsremmende werking, niet alleen in de vorm van thee of kompressen, maar ook als olie. Overigens wordt vitamine E vaak gebruikt om de actieve olie te stabiliseren en te beschermen tegen vroegtijdige oxidatie. Je vindt het onder de naam tocoferol of als het derivaat tocoferylacetaat. Calendula-olie wordt duurzamer met deze toevoeging. Vitamine E heeft ook een helende, regenererende en voedende werking.
Gebruik in cosmetica
Omdat de calendula bloemen eerst in een andere olie moeten worden geïnfuseerd, is calendula olie geen basisolie. Daarvoor zou het ook te duur zijn. De positieve eigenschappen verbeteren echter de werking van andere oliën. Calendula olie is vooral goed voor de geïrriteerde, pijnlijke huid. Het bevordert de wondregeneratie en heeft ook een pijnstillende werking. Het is ook goed voor huidregeneratie na zonnebrand. Calendula olie is ook erg populair in zalven. De regenererende eigenschappen van calendula worden ook hier gebruikt.
Calendula olie kan zowel gebruikt worden voor de onzuivere, puistige huid als voor de bijzonder gevoelige en droge huid. In beide gevallen hebben de ingrediënten een voedende, beschermende en ondersteunende werking.
Bijwerkingen van calendula olie
Iedereen die allergisch is voor samengestelde planten moet calendula olie vermijden, maar wordt verder goed verdragen.
Maak je eigen zeep met calendula olie
Voeg bij het maken van zeep de calendula olie alleen toe als supervettingsmiddel. Dit betekent altijd aan het einde van het verzepingsproces tijdens hete verzeping. Idealiter vlak voordat je de zeeplijm in de zeepmal giet. Dit heeft ook als voordeel dat de zeepmassa weer vloeibaarder wordt en makkelijker in de zeepmal gevuld kan worden.
Als je calendula olie of de gedroogde goudsbloemblaadjes wilt kopen, vind je bij Dragonspice een goede selectie van hoogwaardige producten.