Citroenmelisse – antibacterieel en verzachtend

Zitronenmelisse - was man wissen sollte

Zitronenmelisse
© karandaev - stock.adobe.com

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse is ook algemeen bekend als citroenmelisse. De bladeren verspreiden een onmiskenbare frisse citroengeur. We genieten ervan op warme zomerdagen in de tuin. De blaadjes worden ook vaak gebruikt om zwarte thee smaak te geven. Maar citroenmelisse kan nog veel meer, onder andere worden gebruikt in natuurlijke zeep en verschillende cosmetische producten.

Karakteristiek uiterlijk

Citroenmelisse is een vaste plant die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt en vaak in onze tuinen te vinden is. In de middeleeuwen was citroenmelisse een must in elke kloostertuin. Hij behoort tot de lipbloemenfamilie en de toevallige waarnemer kan hem verwarren met brandnetel of munt.

Botanische naam

De botanische naam van citroenmelisse is Melissa officinalis. De naam betekent bij, dus de naam is opgedragen aan zijn grootste fan. Het wordt gekweekt als voedselplant voor bijen en imkers wrijven zelfs de binnenkant van hun bijenkorven in met de geur van citroenmelisse zodat de kolonies hen trouw blijven.

Het staat ook bekend als bijenvanger, bijenkruid, hartversterker, nervine of citronella.

Verzorging en teelt

Citroenmelisse heeft geen verzorging nodig, integendeel. Eenmaal stevig geworteld, groeit ze jaar na jaar en al snel heb je een heel bed vol citroenmelisse. Zoveel thee kun je niet drinken! Als ze op een beschutte plek wordt gekweekt en voldoende vocht krijgt, zal de tuinier er van mei tot september plezier van hebben.

Oogsten en gebruiken

ZitronenmelisseCitroenmelisse zit niet alleen in thee vanwege de aangename smaak en wordt niet alleen gebruikt in onze geurzakjes vanwege de geur. Citroenmelisse heeft een bijzonder effect op de ziel. Het wordt daarom gebruikt om angst en slapeloosheid te verlichten, maar ook bij hartklachten en hoofdpijn.

Citroenmelisse verlicht menstruatie- en overgangsverschijnselen en wordt gebruikt bij jicht, ischias en donkere kringen onder de ogen. Volgens de oude traditie zijn er eigenlijk geen klachten waarvoor citroenmelisse niet aangewezen zou zijn. De conventionele geneeskunde waardeert echter vooral het eerder genoemde kalmerende effect op de ziel. Het effect op koortslip wordt ook erkend en daarom is het te vinden in lippenbalsems .

Tip: Citroenmelisse moet in de vroege namiddag geknipt worden. Als je hem in juni terugknipt voordat hij voor het eerst bloeit, zal hij nog bossiger uitlopen.

Gebruik in cosmetica

Citroenmelisse heeft een antibacteriële werking en is daarom ideaal voor de vette en onzuivere huid en voor acne. De etherische olie wordt vooral gebruikt in cosmetica. Puur citroenmelisse hydrolaat kan ook gebruikt worden voor huidverzorging. Het kan worden gebruikt als gezichtstoner en na het scheren. Het wordt ook gebruikt als toevoeging aan badwater en door crèmes geroerd.

Melissa voor het maken van je eigen zeep

Net als de meeste andere kruiden kan citroenmelisse ook gebruikt worden om je eigen zeep te maken. Het kruid wordt meestal gebruikt om een thee-infusie van te maken. Je kunt ook fijngehakte citroenmelisseblaadjes (vers of gedroogd) aan de zeeplijm toevoegen en erdoor roeren. Dit geeft een licht exfoliërend effect.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: