Comedogene oliën – welke olie voor welk huidtype

Pflanzenöle, die Pickel begünstigen

Komedoegene Öle

Comedogene oliën veroorzaken puistjes. Als je plantaardige oliën gebruikt voor huidverzorging of je eigen crèmes maakt, moet je er altijd voor zorgen dat je de juiste ingrediënten kiest. Plantaardige oliën en vetten hebben namelijk verschillende eigenschappen en niet elke olie of vet is goed voor ieders huid. Er zijn ook oliën die de ontwikkeling van huidoneffenheden bevorderen, dus oliën met een comedogeen effect. Maar welke oliën worden als comedogeen beschouwd? En welke plantaardige oliën kun je bijna zonder aarzelen gebruiken?

Comedogene oliën – wat zijn dat?

Het zijn lelijke en vervelende puistjes. Zelfs zelfs de term mee-eter klinkt onaangenaam. De meeste mensen kennen de mee-eter bekend als een mee-eter, het zwart verkleurde propje talg dat zich vormt bij het uitscheidingskanaaltje van de De uitscheidingsbuis van de talgklier.

Dergelijke mee-eters kunnen op alle huidtypes voorkomen en zelfs mensen met een benijdenswaardig gladde, zachte perzikhuid zijn bekend met lelijke mee-eters. Maar vooral mensen met een vetteen gemengde huid komen regelmatig in aanraking met comedogenen.

Let daarom goed op wat je gebruikt om je gezicht en lichaam te reinigen. Er zijn namelijk veel comedogene ingrediënten, d.w.z. ingrediënten waarvan wordt gezegd dat ze de ontwikkeling van comedogenen bevorderen. Met andere woorden, ze bevorderen de vorming van mee-eters op de talgklierfollikels en moeten daarom in het beste geval worden vermeden.

Natuurlijk geldt dit niet voor alle huidtypes. Mensen met een droge huid krijgen meestal geen puistjes van ingrediënten die als comedogeen worden beschouwd. Maar ook dit kan niet over de hele linie gezegd worden. Want elke huid is anders. En dus moet iedereen voor zichzelf uitproberen wat goed voor hem is en wat niet. Daarom worden sommige oliën en andere ingrediënten alleen verdacht van het bevorderen van mee-eters. Dit is gebaseerd op ervaring. Over het algemeen is van geen enkele stof wetenschappelijk bewezen dat het een echt comedogeen effect heeft.

Maar vooral voor de vette en onzuivere huid is het raadzaam om ingrediënten te vermijden die als comedogeen worden beschouwd. En dit geldt ook voor natuurlijke ingrediënten. Plantaardige oliën en dergelijke kunnen namelijk ook de vorming van mee-eters bevorderen. Dus als je je eigen crèmes wilt maken of pure plantaardige oliën wilt gebruiken voor huidverzorging, moet je op de hoogte zijn van comedogene oliën.

Producten reclamepartner**

[amazon box=”3943793680″]

Welke ingrediënten zijn comedogeen?

Veel cosmetica-ingrediënten die in opspraak zijn geraakt, worden hier in het bijzonder verdacht. Dit zijn onder andere siliconenoliën, PEG’s en paraffineoliën. Wat comedogeniciteit betreft, zijn plantaardige ingrediënten echter niet beter. Zelfs populaire plantaardige oliën zoals kokosolie en tarwekiemolie hebben een zeer hoge comedogeniciteit.

Maar omdat plantaardige oliën en vetten prachtige huidverzorgingsproducten zijn, kunnen we ze niet helemaal uit de badkamer verbannen. Plantaardige oliën en veel vetten en boters vormen namelijk de basis van talloze huidverzorgingsproducten. We gebruiken pure oliën om make-up te verwijderen of als gezichtsreinigingsolie om de huid te reinigen. Veel oliën worden ook puur toegepast en gebruikt voor huidverzorging.

Maar we gebruiken ook natuurlijke plantaardige vetten en oliën als additieven in crèmes en lotions, als massageolie en in bodybutters. Dit is eigenlijk een goede zaak. Maar als je een onzuivere huid hebt, moet je weten welke oliën en vetten comedogeen zijn. Niet alle oliën en vetten veroorzaken puistjes. Veel vetten en oliën verminderen zelfs de ontwikkeling van puistjes en remmen ontstekingen.

Een overzicht van het comedogeniciteitsniveau van populaire plantaardige oliën en vetten vind je hier:

Plantaardige oliën met een zeer hoge comedogeniteitsgraad

Sommige plantaardige oliën en vetten worden als zeer comedogeen beschouwd. Indien mogelijk moeten ze niet puur worden gebruikt voor gezichtsverzorging op een vette en onzuivere huid. In crèmes en oliemengsels kun je ze het beste alleen in zeer kleine doses gebruiken. Vermijd daarom de volgende comedogene oliën indien mogelijk of gebruik ze spaarzaam als je een vette en onzuivere huid hebt:

Heb je een droge of normale huid? Dan hoef je deze eigenlijk heel goede en hoogwaardige plantaardige oliën en vetten niet te verbannen. Droge huidtypes en mensen met een zeer ongecompliceerde huid hebben meestal geen problemen met deze plantaardige oliën en vetten.

Cacaoboter is erg populair in lichaamsverzorgingsproducten en vaste cosmetica. Cacaoboter wordt bijvoorbeeld gebruikt om voedende badproducten of vaste body butter de nodige stevigheid te geven. Het belangrijkste is dat je het uitprobeert. Als je de neiging hebt om een onzuivere huid te hebben op je lichaam, rug of decolleté, dan zijn rijke body butters met cacaoboter misschien minder geschikt voor jou.

Plantaardige oliën met een gemiddelde tot hoge comedogeniciteit

  • Abrikozenpitolie (de populaire basisolie is beter voor de normale en licht droge huid)
  • Amandelolie (geweldig als basisolie voor de normale, droge en gevoelige huid)
  • Mangoboter
  • Teunisbloemolie (voor de rijpere huid als actief bestanddeel olie)
  • Olijfolie (goede verzorgende olie voor haar en nagels)
  • Perzikpitolie
  • Sesamolie (klassieke massageolie, beter niet gebruiken voor rugmassages als je de neiging hebt om een onzuivere huid op je rug te hebben)
  • Mosterd olie

Oliën met een zeer lage comedogeniciteit

Vermijd comedogene oliën voor de vette en onzuivere huid

Zoals je ziet, zijn er genoeg oliën die je bijna zonder aarzelen kunt gebruiken. Natuurlijk is elke huid anders. Daarom kan het nog steeds gebeuren dat een plantaardige olie uit de niet-comedogeen lijst minder goed door je wordt verdragen of zelfs tot puistjes leidt. Maar deze lijst met comedogene oliën kan je zeker een indicatie geven voor de juiste keuze van geschikte plantaardige oliën.

Als je een vette en onzuivere huid hebt, moet je de plantaardige oliën op de lijst van zeer comedogene oliën zeker vermijden, vooral tarwekiemolie en lijnzaadolie. Deze zijn zeer comedogeen. De populaire kokosolie en de cacaoboter die in veel recepten worden gebruikt, moeten ook worden vermeden.

Sheaboter kan een alternatief zijn. Sheaboter is niet-comedogeen en bijzonder mild, wordt goed verdragen en is rijk aan veel waardevolle ingrediënten. Vervang kokosolie bijvoorbeeld door babassu-olie. Babassu-olie is ook een geweldig alternatief voor kokosolie in zeep. Kokosolie wordt namelijk gebruikt als schuimmiddel in zelfgemaakte zeep. Het geeft de zeep dus het rijke schuim dat belangrijk is voor het reinigen van de huid. Babassu olie heeft hier vergelijkbare eigenschappen, maar zonder comedogeen te zijn.

En gebruik druivenpitolie en arganolie als basisolie .

Producten reclamepartner**

[amazon box=”B07SBWTHDX”]

[amazon box=”B004RG9KZO”]

[amazon box=”ASIN”]

Comedogene oliën voor de droge huid

Zoals eerder vermeld, zijn comedogeen oliën niet noodzakelijk “slecht” voor elk huidtype. Dit komt omdat veel oliën in de comedogene lijst bijzonder waardevol zijn wat betreft hun eigenschappen op de huid. Tarwekiemolie en avocado-olie zijn geweldige huidverzorgingsoliën voor de rijpere en gerimpelde huid.

Tarwekiemolie beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering en wordt ook vaak gebruikt bij de verzorging van littekens. Het is bijvoorbeeld een geweldige olie in producten tegen striae.

Avocado-olie is ook een goede huidverzorgingsolie voor een droge, schilferige huid en littekens.

Het is dus geen kwestie van de oliën op de comedogene lijst volledig vermijden. In plaats daarvan is het verstandig om comedogene plantaardige oliën zoveel mogelijk te vermijden als je een vette huid hebt. Mensen met een droge huid hebben over het algemeen geen problemen met deze oliën en vetten. De genoemde oliën zijn ook vaak goed voor de normale huid en gevoelige huidaandoeningen.

Comedogene oliën voor lichaamsverzorging

Zoals je nu weet, zijn comedogene plantaardige oliën en vetten niet slecht. Ze zijn gewoon niet geschikt voor elk huidtype. Desondanks zijn oliën en vetten die als comedogeen worden geclassificeerd ook geweldige huidverzorgingsingrediënten en kunnen ze goed worden gebruikt op de droge en normale huid.

Puistjes en puistjes komen vooral voor op het gezicht, de hals, het decolleté en de rug. Heb je snel last van een vette huid en puistjes? Dan ken je waarschijnlijk het probleem dat een onzuivere huid ook op deze lichaamsdelen ontstaat. Maar bijvoorbeeld armen, buik en benen hebben meestal geen last van puistjes. Je kunt daarom ook zonder problemen stoffen die als comedogeen worden gecategoriseerd gebruiken voor je lichaamsverzorging . Wil je zelf een rijke crème of body butter maken voor droge benen en voeten? Dan kun je natuurlijk elk vet gebruiken, inclusief cacaoboter, dat als comedogeen wordt geclassificeerd, kokosolie, dat uitstekende smerende eigenschappen heeft, of tarwekiemolie, dat zeer rijk en voedend is.

Andere comedogene stoffen

Niet alleen vetten en oliën kunnen puistjes veroorzaken. Er worden veel andere stoffen gebruikt in huidverzorgingsproducten. En veel van deze ingrediënten bevorderen de ontwikkeling van puistjes. Dit zijn bijvoorbeeld PEG’s en siliconenoliën, maar ook verschillende emulgatoren en oppervlakteactieve stoffen. Het is daarom niet eenvoudig om een geschikt huidverzorgings- of reinigingsproduct te vinden. Steeds meer fabrikanten geven echter aan of een product als niet-comedogeen wordt beschouwd.

Vaak geldt echter: minder is meer. Als je een onzuivere huid hebt, probeer dan een zeep met zout of een toner te gebruiken om je gezicht te reinigen. Ik kan je bijvoorbeeld pure cactusvijgolie aanraden als huidverzorgingsproduct. Het is niet vet, niet-comedogeen en biedt een uitstekende huidverzorging. Het is een geweldige basis voor make-up. Een zeep om ’s ochtends en ’s avonds te reinigen, een lichte moisturizer voor overdag en ’s nachts. Af en toe een gezichtsmasker van klei of helende aarde. De huid heeft eigenlijk niet veel meer nodig.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*