De juridische kant van zelfbevlekking

Das regelt die Kosmetikverordnung

Seife zum Verkaufen
© PerseoMedia - stock.adobe.com

Dit is een gastartikel van LMC Service GmbH:

De cosmeticawetgeving is uitgebreid en complex. In de EU regelt Verordening (EG) 1223/2009 de juridische aspecten. In Duitsland wordt deze aangevuld door de Cosmeticaverordening. In mei 2017 heeft Zwitserland zich grotendeels aangepast aan de EU-regelgeving. De belangrijkste uitzondering in de Zwitserse Cosmeticaverordening voor zelfprikkers geldt voor handgemaakte cosmeticaproducten die op kleine schaal lokaal worden verkocht (bazaar, schoolfeest of vergelijkbare situatie). Hiervoor is geen veiligheidsrapport nodig als het niet gaat om cosmetische producten voor kinderen jonger dan 3 jaar of producten die in de buurt van de ogen of op slijmvliezen worden gebruikt.

Is het in de EU ook toegestaan om zelfgemaakte cosmetica door te geven?

Eendergelijke uitzondering bestaat niet in de EU. Iedereen die cosmetica produceert en deze commercieel, tegen betaling of gratis, doorgeeft aan anderen, moet volledig voldoen aan de verplichtingen van de verantwoordelijke persoon volgens de cosmeticawetgeving.

De cosmeticaverordening regelt overigens alleen het gebruik van cosmetica op mensen, niet op dieren. Wie cosmetica voor dieren produceert, krijgt te maken met andere eisen. In principe kan echter een veiligheidsrapport worden afgegeven op basis van de Cosmeticaverordening, waarin de gebruiker (d.w.z. de persoon die het dier verzorgt) wordt meegenomen.

Wie mag zelfgemaakte cosmetica verkopen?

In principe mag iedereen zelfgemaakte cosmetica verkopen, ongeacht zijn opleiding. Omdat de wetgever niet eist dat de fabrikant een grondige kennis heeft van scheikunde, toxicologie of iets dergelijks, bepaalt hij dat het veiligheidsrapport voor elk cosmetisch product door een deskundige moet worden opgesteld. Dit dient om consumenten te beschermen op het gebied van gezondheid en misleidende informatie.

Waar moet je op letten als je zelfgemaakte cosmetica wilt verkopen?

De cosmeticawetgeving bepaalt een aantal verplichtingen waaraan de fabrikant – als hij of zij ook de verantwoordelijke persoon is en als contactpersoon op het productetiket staat vermeld – moet voldoen.

De verplichtingen van de verantwoordelijke persoon

De drie belangrijkste verplichtingen zijn het (laten) opstellen van een veiligheidsrapport, het bijhouden van een productinformatiedossier en het aanmelden van het bedrijf en de producten bij het CPNP (Cosmetic Products Notification Portal). Daarnaast moet het productetiket de verplichte declaratie-elementen bevatten. Er zijn veel hulpmiddelen gratis beschikbaar op internet die ook nuttig zijn voor hobbyproducenten en kleine bedrijven. Aangezien de verantwoordelijke persoon alles zelf kan doen, afgezien van het veiligheidsrapport, kunnen de kosten op dit punt worden beperkt. De vereiste onderdelen van een productinformatiedossier staan vermeld in de Cosmeticaverordening. LMC Service heeft hierover ook een praktijkgericht naslagwerk geschreven. De melding in het CPNP is onderverdeeld in een bedrijfs- en productmelding. Er is een handleiding die gebruikt kan worden om door de verschillende stappen te navigeren.

Kosten en besparingspotentieel

De al genoemde kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de keuze van de expert en ook van het soort en aantal producten. LMC Service heeft een aparte prijslijst voor kleine klanten, die expliciet geadverteerd wordt voor zelfgemaakte, watervrije cosmetica. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat veel zeepmakers slechts minimale wijzigingen aanbrengen in beproefde basisrecepten en bijvoorbeeld variëren in geur en kleur. Enige uitleg is te vinden in de FAQ en natuurlijk zijn de prijslijsten op te vragen bij LMC Service. De contactgegevens van LMC Service zijn te vinden aan het einde van het artikel.

Het goede nieuws is dat deze kosten meestal maar één keer worden gemaakt door de verantwoordelijke. Updates of heruitgaven zijn alleen nodig bij belangrijke veranderingen, bijvoorbeeld als de grondstoffenleverancier is veranderd of het recept is aangepast.

Zo kunnen de hindernissen worden overwonnen

Naast de commerciële verplichtingen, die hier op de blog al in detail zijn beschreven, zijn de vereisten van de cosmeticawetgeving de grootste hindernissen die het product moet overwinnen voordat het op de markt komt. We raden aan om van tevoren alle benodigde documenten te verzamelen en, indien nodig, laboratoriumtests te laten uitvoeren voordat de expert de opdracht krijgt. Zo kunnen we op voorhand verduidelijken of alle gegevens beschikbaar zijn of dat de leverancier van de grondstoffen of de verpakking moet veranderen. Vooral voor zepen zijn laboratoriumtests vaak niet nodig, omdat ze door hun hoge pH-waarde en lage gehalte aan vrij water een product met een laag risico zijn.

Bovendien maken veel zifters gebruik van de voedselrekken, zodat de kwaliteit van de grondstoffen voldoende goed is. Het wordt moeilijker wanneer bijvoorbeeld in het wild verzamelde planten moeten worden gebruikt (bijvoorbeeld als afkooksel in loogwater of strooidecoratie) of grondstoffen waarvan bekend is dat ze verontreinigd zijn, zoals aluminiumoxide, worden gebruikt voor kleuring. Testen per partij kan hier raadzaam zijn, wat natuurlijk de inspanning en de kosten verhoogt.

Zodra het veiligheidsrapport kan worden uitgegeven en het product als veilig is beoordeeld, kan het productinformatiedossier worden aangemaakt en kunnen de meldingen in CPNP worden gedaan. Voor belangrijke data, zoals markten en bazaars, moet daarom voldoende tijd worden ingepland om nieuwe recepten te laten beoordelen.

Uw partner op weg naar een veilig, verkoopbaar product

Ook al kost het in het begin misschien wat moeite, een goed contact met een lokale overheid is goud waard. Daar kun je de exacte regelgeving voor jouw deelstaat te weten komen en afspraken maken voor inspecties ter plaatse. Hetzelfde geldt voor je grondstoffen- en verpakkingsleveranciers. Als je besluit om zaken te gaan doen, vertel ze dan dat je volledige documentatie nodig hebt van je aankopen voor cosmetische producten.

Controleer ook vooraf of alle grondstoffen en verpakkingen geschikt zijn voor gebruik in de cosmeticasector of op zijn minst van voedselveilige kwaliteit zijn. Sommige leveranciers zijn gespecialiseerd in kleine klanten, terwijl andere de documenten alleen tegen betaling afgeven voor aankopen van kleine hoeveelheden.

PS: Bent u geïnteresseerd in het ontvangen van onze gratis nieuwsbrief, waarin u interessante feiten uit de regelgeving voor cosmetica in het kort kunt lezen? Schrijf u dan hier in. U kunt zich op elk moment weer afmelden.

Melanie Buchert
(Gediplomeerd levensmiddelenchemicus)
m.buchert@lmc-service.de Telefoon: 0711 – 320 607 15

Naar LMC Service

Als uw veiligheidsbeoordelaar ondersteunen wij u graag bij deze communicatie en kunnen wij u, dankzij onze diepgaande expertise, ook alternatieve oplossingen voorstellen als u in een impasse bent geraakt. LMC Service GmbH werd in 2005 opgericht en ondersteunt sindsdien klanten in de cosmeticasector met raad en daad. Dankzij ons uitgebreide portfolio kunt u alle diensten uit één hand betrekken. We bedienen de Europese en Zwitserse markt en zijn gemachtigd om certificaten van topniveau voor Oostenrijk uit te geven. Ons netwerk bestaat uit jarenlange partners op het gebied van laboratoriumanalyses en experts op aanverwante gebieden. Op onze blog vindt u altijd interessante artikelen over onderwerpen met betrekking tot cosmeticawetgeving en op ons YouTube-kanaal geven we u tips over hoe u uw product snel en eenvoudig klaarmaakt voor de markt.

www.lmc-service.de

Directeuren: Anita Vogler, Dorothee Stumpf

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: