Kardemom is een specerij die zowel in de oosterse keuken als in kerstbaksels wordt gebruikt. Zelfgemaakte cacao met kardemom, kaneel en een beetje suiker smaakt bijzonder lekker. Inwendig en uitwendig kan de aardse, kruidig ruikende essentiële olie van kardemom verzachtend werken, krampen verlichten, stress verlichten en helpen tegen lichte ontstekingen.
Kardemom (Elettaria cardamomum) – de essentiële olie
De meesten van ons kennen kardemom als keukenkruid, vooral in kerstbaksels en bij de bereiding van Indiase of Aziatische gerechten. Elettaria cardamomum is een in het wild groeiende vaste kruidachtige plant uit India. Het is al duizenden jaren bekend als specerij en geurstof. De olie wordt uit de zaden gewonnen door stoomdestillatie en heeft een zoete, kruidige en houtachtige geur.
Kardemom heeft een antibacteriële en slijmoplossende werking, waardoor het ideaal is bij verkoudheid. Het stimuleert de darmen en helpt bij winderigheid. Kardemomolie kan ook helpen tegen spanningshoofdpijn. Je kunt gewoon twee druppels van de essentiële olie mengen met ongeveer 1 eetlepel plantaardige olie en dit mengsel gebruiken voor een hoofdmassage.
Essentiële kardemom olie – Wat je nog meer moet weten
INCI: Elettaria Cardamomum zaadolie
Extractie: Stoomdestillatie
Plantendeel: Van de zaden van de plant
Geurnoot: Basis hartnoot
Harmonie met andere geuren: geranium, palmarosa, bergamot, sinaasappel en andere citrusgeuren.
Effect op de huid: ontstekingsremmend
Huidverzorgingstip: Meng 10 druppels van de essentiële olie (bij voorkeur biologisch) in 50 ml amandelolie en masseer vervolgens in de huid.
Effect op de psyche: tegen stress, angst en uitputting
Lees altijd eerst het artikel “Waar moetje op letten bij het gebruik van essentiële oliën” voordat je een van de oliën gebruikt!