Frambozen – zoete verleiding
De framboos behoort tot de rozenfamilie en is een bladverliezende struik. Hij bloeit in mei/juni en krijgt dan roze tot rode bessen. De framboos staat al sinds de oudheid bekend als geneeskrachtige plant, omdat hij het afweersysteem van het lichaam zou versterken en wondgenezing zou bevorderen dankzij het hoge gehalte aan vitamine C, kalium en fruitzuren.
Productie en werking van frambozenpitolie
Frambozenpitolie wordt verkregen uit frambozenzaden die met behulp van CO2-koolstofextractie onder hoge druk worden behandeld om de kostbare olie te produceren. Het is een echt luxeproduct, want voor één liter olie is meer dan 10 kg frambozenzaad nodig. Dit verklaart ook de hoge prijs van deze waardevolle huidverzorgingsolie.
De olie heeft een gele tot bruinachtige kleur, is zeer vet en heeft de typische bloemige, aangename geur van frambozen. Het enorm hoge aandeel onverzadigde vetzuren, die van vitaal belang zijn voor het menselijk lichaam, kan de vochtretentie van de huid ondersteunen, de talgproductie reguleren en de elasticiteit van de huid ondersteunen.
Gebruik van frambozenpitolie
Rechtstreeks op de huid aangebracht, beschermt frambozenzaadolie tegen vrije radicalen en ondersteunt zo de natuurlijke beschermingsbarrière van de huid. De kostbare olie wordt vaak een “fontein van de jeugd” voor de huid genoemd, omdat het rimpels tegengaat en de huid strakker maakt. De olie beschermt de huid ook tegen schadelijk zonlicht omdat het een natuurlijke beschermingsfactor tegen de zon heeft.
Frambozenpitolie kan niet alleen uitwendig worden gebruikt, maar ook inwendig in de keuken. Het bevat een hoog gehalte alfa-linoleenzuur, dat volgens modern voedingsonderzoek bovenaan onze eetgewoonten zou moeten staan.
Let op: De olie moet in de koelkast bewaard worden om de houdbaarheid te verlengen.