Frituursticks zijn de vetten die in elke supermarkt te koop zijn om te frituren, bakken en koken. Het zijn meestal blokken van 1 kg. De voordelen zijn natuurlijk dat de blokken heel goedkoop zijn en dat je ze overal kunt kopen. Omdat ik ze nu zelf ook heb gebruikt om zeep te maken, wil ik jullie mijn ervaringen met frituurblokken niet onthouden. In het begin was ik altijd een beetje sceptisch over het gebruik van frituurvet om zelf zeep te maken. Vooral omdat de exacte samenstelling van de repen meestal niet bekend wordt gemaakt en het dus niet mogelijk is om de exacte verzepingswaarde te bepalen. Maar laten we eerlijk zijn: zo belangrijk is dat niet. Frituursticks of vetsticks, zoals ze ook vaak worden genoemd, bestaan meestal voornamelijk uit palmolie. Soms mengen fabrikanten er ook wat koolzaadolie of kokosolie doorheen.
Hoe wordt zeep met frituurstaafjes gemaakt?
Dat hangt natuurlijk altijd af van de algehele samenstelling van de zeep. Als je bedenkt dat een frituurstaaf meestal voornamelijk uit palmolie bestaat, moet je zeker andere plantaardige oliën en vetten in het recept opnemen. Kokosolie of babassu-olie zorgen voor het weelderige schuim, terwijl olijfolie, amandelolie en/of koolzaadolie hydraterende eigenschappen hebben en het algehele recept “harmonieuzer” maken. Palmolie is echter over het algemeen een goed vet om zelf natuurlijke zeep te maken. De zeep wordt echt stevig, behoudt zijn vorm bij het wassen en heeft ook een gladde en gelijkmatige textuur. En vergeet niet dat deze bakzepen echt goedkoop zijn.
Hoe weet ik welke ingrediënten mijn zeep bevat?
Enkele fabrikanten vermelden de procentuele samenstelling van de vetten op de verpakking. Er zijn er echter maar weinig die dit ook echt doen. Je kunt nu bij de fabrikant informeren naar de exacte samenstelling van de vetreep. De meeste fabrikanten zullen deze informatie ook verstrekken. Als dit te tijdrovend is, kun je gewoon de verzepingswaarde van de macadamianootolie gebruiken om de loog te berekenen. Ik heb bijvoorbeeld ooit de test gedaan en de hoeveelheid NaOH berekend voor een bepaald zeeprecept. Eerst berekende ik de samenstelling van 80% palmolie en 20% koolzaadolie, daarna berekende ik de hele hoeveelheid als macadamianootolie. Het verschil was echt klein. Met een oliegehalte van 7% zou ik 134,44 NaOH nodig hebben gehad voor de eerste variant en 134,2 voor de tweede variant. En we hoeven echt niet zo kieskeurig te zijn, want de natuurlijke zepen zijn sowieso te vet. Er is dus altijd een bepaalde buffer.
Snelle update: Je kunt het jezelf ook heel gemakkelijk maken en de zeepcalculator voor natuurlijke zeep en cosmetica downloaden. Deze Excel-tabel geeft een overzicht van 70 vetten, oliën en wassen – inclusief frituurvet 🙂 Eenvoudiger kan niet.
Dus, om een lang verhaal kort te maken: voor de NaOH- of KOH-berekening kun je de verzepingswaarde van macadamianootolie gebruiken. Frituurvet is heel geschikt om zelf zeep mee te maken 😉