Bijenwas is een belangrijke toevoeging in cosmetische producten. Bijenwas is verkrijgbaar in verschillende soorten.
INCI: Cera Flava, Cera Alba
Bijenwas – welke soorten zijn er?
Bijenwas wordt afgescheiden door de honingbij om honingraten te bouwen. De pure was kan worden verkregen door de honingraten te centrifugeren en te smelten of door chemische extractie. Natuurlijke kwaliteit heeft een gelige kleur door de zogenaamde flavonoïden uit propolis en carotenoïden uit bloempollen. Het staat ook bekend als cera flava. Er is ook witte was, ook wel cera alba genoemd. Deze bijenwas is wit van kleur door een bleekproces met peroxiden of chroomzuur nadat de was is geëxtraheerd. Er zijn ook alternatieve bleekmethoden waarbij geen chemische stoffen worden gebruikt.
Eigenschappen eneffecten van bijenwas
Vergeleken met vetten en oliën is bijenwas harder, poreuzer en minder olieachtig. Het is gemakkelijk te kneden bij 20°C en begint te smelten bij ongeveer 60°C.
Vanuit chemisch oogpunt is was een grotendeels in water onoplosbare of hydrofobe natuurlijke stof, een zogenaamde lipide. Chemisch gezien verschillen ze van vetten en oliën door hun eenvoudiger structuur. Bijenwas is een zogenaamde enkelvoudige ester, terwijl vetten en oliën drievoudige esters zijn. Bijenwas bestaat uit vetzuuresters, wasalcoholen, cerotisch zuur, melissezuur en paraffinekoolwaterstoffen. De esters van cerotisch zuur zijn verantwoordelijk voor de emulgerende eigenschap.
Van de was wordt ook gezegd dat het een zeer compatibele vetcomponent is. Deze eigenschappen maken bijenwas een ideaal product voor de productie van een breed scala aan cosmetische producten. In cosmetische producten heeft het huidbeschermende en hydraterende eigenschappen. Het vormt een lichte beschermende film op de huid, die een heilzaam en verzachtend effect heeft op huidirritatie en droogheid. Concentraties van 0,5-1% worden vaak gebruikt. In combinatie met lecithinen zorgt het voor een aangename consistentie in cosmetische crèmes en zalven. In combinatie met klassieke emulgatoren vinden veel mensen cosmetische producten met bijenwas echter te vast en wasachtig, waardoor er een film op de huid achterblijft.
Producten reclamepartner**
Gebruik in cosmetica
Naast crèmes en zalven wordt bijenwas ook vaak gebruikt in cosmetica voor de productie van lipverzorgingsproducten en in zogenaamde body melts of massagestaafjes. Dit zijn bodybutters of lichaamscrèmes in vaste vorm die lijken op vaste zeep. Het wordt ook gebruikt in decoratieve cosmetica. In mindere mate wordt het ook gebruikt bij de productie van haarverzorgings- en stylingproducten. Was is een belangrijke grondstof die, naast de productie van cosmetische producten, ook wordt gebruikt in de farmaceutische industrie voor de productie van zalven, crèmes en pasta’s.
Bijenwas kan worden vervangen door kunstwas. Op producten met bijenwas staat meestal het volgende op de verpakking: “Bevat echte bijenwas”. Bijenwas wordt ook in grote hoeveelheden gebruikt bij de productie van kaarsen. Het is ook een belangrijk product in de voedingsindustrie. Hier wordt het gebruikt als coating en scheidingsmiddel bij de productie van snoepjes die gelatine bevatten. Bijenwas wordt echter slechts in relatief kleine mate gebruikt bij de productie van skiwas, impregneermiddelen, waskleur en andere producten in de chemisch-technische industrie.
Als ingrediënt in zeep
Ik gebruik bijenwas heel spaarzaam bij het maken van mijn eigen zeep. Ik kan niet aanraden om meer dan 4% te gebruiken, omdat anders het gevoel van de huid na het wassen snel negatief wordt beïnvloed. Het zorgt er ook voor dat de zeeplijm snel indikt, dus het is niet geschikt voor marmering.
Bijenwas kopen
De gele was is natuurlijk, hoewel er nu ook veel witte soorten zijn die geen chemische bleekmethoden gebruiken. Het is vaak gemakkelijker om gebleekte bijenwas te gebruiken, in ieder geval voor het kleuren van cosmetica.
Anders zou ik echter altijd de gele bijenwas verkiezen, die onder andere verkrijgbaar is bij Naturshop Dragonspice.