INCI: Punica Granatum (Granaatappel) Zaadolie
Granaatappel – de sensuele vrucht
De granaatappel behoort tot de familie van de losbladige planten, heeft een exotisch uitziende rode bloesem in bloei en ontwikkelt een bolvormige, appelvormige, oranjerode vrucht die tot 12 centimeter groot kan worden. De vrucht heeft vele toepassingen: voor het maken van wijn of siroop, als kleurstof of als voedsel. De sensuele vrucht werd al snel ook ontdekt in natuurlijke cosmetica. Het wordt gebruikt in de vorm van olie, die wordt gewonnen uit de pitten of zaden van de vrucht.
Productie en werking van granaatappelpitolie
Granaatappelpitolie of granaatappelpitolie kan worden geproduceerd uit de granaatappel. De goudgele, kleverige olie heeft een zeer karakteristieke geur en kan zowel inwendig als voedingssupplement en uitwendig in cosmetica worden gebruikt. De olie wordt geproduceerd door het zachte deel van de gedroogde granaatappelpitten te persen of door CO2-extractie. Het bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan puninezuur, linolzuur en palmitinezuur, die sterke antioxiderende eigenschappen hebben. Daarnaast is er een grote hoeveelheid flavonoïden en polyfenolen, die bijzonder regeneratieve en beschermende stoffen zijn, gedetecteerd in de olie.
Gebruik van granaatappelpitolie
Granaatappelpitolie is een effectief wapen in de strijd tegen huidveroudering, vooral voor de huid. Als het puur op de gezichtshuid wordt aangebracht, maakt het de rijpe, droge huid zacht en soepel, verhoogt het de vorming van nieuwe cellen en regenereert het weefsel. Door deze eigenschap is het ook bijzonder geschikt voor het behandelen van littekens of zonnebrand, hoewel het in dit geval niet puur moet worden toegepast, maar idealiter gemengd met teunisbloem-, amandel- of kokosolie. Als actief ingrediënt in crèmes en oliën kan het in totaal tot 10% uitmaken.
Tip: Bewaar granaatappelpitolie altijd op een droge, koele en donkere plek. Zo blijft het enkele maanden stabiel.
Verspreidende eigenschappen: langzaam
Smerende eigenschap: drogend