Haarzeep – zachte haarreiniging

Haarseifen für Reinigung ohne Plastik

Haarseife

Veel mensen zweren bij haarzeep. Dit komt omdat haarzeep, ook wel bekend als shampoozeep, niet zo ontvettend is als een shampoo met oppervlakteactieve stoffen. Bovendien is haarzeep puur natuur en makkelijk zelf te maken. Ontdek hier alles wat je moet weten over haarzepen en hoe je ze kunt gebruiken:

Haarzeep – plasticvrij en zacht

Haarzeep is de laatste jaren steeds populairder geworden. De huidige trend gaat in de richting van plasticvrije producten. Vaste cosmetica zijn een goed alternatief voor conventionele vloeibare shampoos, douchegels, wascrèmes en lotions. Een haarzeep heeft helemaal geen verpakking nodig en beschermt dus het milieu. Bovendien worden haarzepen(shampoozepen) goed verdragen, drogen ze de hoofdhuid niet uit en bevatten ze geen schadelijke ingrediënten. Vooral conventionele shampoos van drogisterijen bestaan meestal uit sterk reinigende oppervlakteactieve stoffen. Hoewel dergelijke oppervlakteactieve stoffen goed reinigen, ontvetten ze de hoofdhuid ook intensief. Dit irriteert de huid en leidt tot jeuk en intolerantie. Haarzepen reinigen daarom veel zachter en zijn daarom beter geschikt voor een milde reiniging van de hoofdhuid en het haar.

Pas op voor verwarring: vaste shampoo en haarzeep

Twee termen die je steeds vaker hoort: vaste shampoo en haarzeep (shampoozeep). Het valt me steeds weer op dat de termen aan elkaar worden gelijkgesteld. In feite hebben haarzepen en vaste shampoos of shampoobars heel weinig gemeen. Het enige wat ze gemeen hebben is hun consistentie. Zowel haarzepen als shampoobars zijn vast. Maar dat is alles wat ze gemeen hebben. Maar wat zijn de verschillen tussen shampoozeep en shampoobars?

Shampoozeep of haarzeep

Dit zijn echte stukken zeep. Shampoozeep wordt gemaakt van verschillende vetten en oliën en een loogoplossing. Ze worden vaak thuis in je eigen keuken gemaakt of met de hand geroerd in kleine zeepfabrieken . De overstap van vloeibare shampoos naar haarzepen is vaak moeilijk, omdat veel gebruikers het ingewikkelder vinden om een zeep onder de douche te gebruiken. Maar als ze er eenmaal aan gewend zijn, willen veel gebruikers nooit meer gewone shampoo gebruiken.

Vaste shampoo of shampoobar

Vaste shampoo staat ook bekend als shampoo bar . Het is de laatste jaren erg in de mode geraakt en vanuit ecologisch oogpunt zinvol. Dit komt omdat vaste shampoos geen plastic verpakking nodig hebben. Deze vaste reinigingsproducten zijn echter geen klassieke zepen. Shampoostaven bestaan uit vaste oppervlakteactieve stoffen en lijken daarom iets meer op een vloeibare shampoo dan op haarzepen. De meeste vaste shampoos gebruiken echter milde en goed verdraagbare oppervlakteactieve stoffen. Ze zijn ook erg zuinig en praktisch op reis.

Zelf haarzeep maken – waar moet je op letten?

Haarzeep heeft een iets andere structuur dan zeep voor hand- en lichaamsreiniging. Ze bevatten een hoeveelheid schuimende vetten aangepast aan het haartype, vaak citroenzuur en meer ricinusolie. Over het algemeen is de samenstelling van een haarzeep echter altijd afhankelijk van het haartype.

Zeep voor vet haar

Je zou kunnen denken dat vet haar een zeep nodig heeft met veel schuimende oliën. Dit wordt echter afgeraden. Sterk reinigende schuimende oliën zoals kokosolie, babassu-olie en palmpitolie zouden de hoofdhuid en het haar intensief ontvetten. Dit is echter niet ideaal voor vet haar, omdat de hoofdhuid gestimuleerd wordt om nog meer olie aan te maken na een sterke ontvetting. Shampoos voor vet haar hebben meestal ook een sterk reinigend effect. Het haar is dan schoon, luchtig en pluizig, maar moet de volgende dag opnieuw gewassen worden. Het is daarom beter om vet haar voorzichtig te reinigen en de hoofdhuid niet te veel te ontvetten. Dit voorkomt dat de hoofdhuid gestimuleerd wordt om steeds meer olie aan te maken. Geleidelijk aan kan dit leiden tot een langere wascyclus. Minder is vaak meer bij vet haar. Zachte haarreiniging, bijvoorbeeld met lavaklei , kan hier ook gebruikt worden.

Het is duidelijk dat je moet wennen aan deze milde reiniging van het haar aan deze zachte reiniging van het haar. Het is daarom echt nodig om de zachte reinigende haarzeep enkele weken te gebruiken gedurende enkele weken. De hoofdhuid moet zich aanpassen. Dan zul je beloond worden met minder vet haar dat minder vaak gewassen hoeft te worden minder vaak. En dat is weer beter voor het haar en de haarstructuur. Bovendien bespaar je elke dag veel tijd.

Hoeveelheid schuimend vet in haarzepen voor vet haar: tot 20%.

Seife selber machen
zelfgemaakte zeep

Dik haar

Als je dik haar hebt, heb je een grotere hoeveelheid schuimmiddel nodig, omdat het haar dan gemakkelijker schoon te maken is. Hier kun je het beste een Hoeveelheid van ongeveer 30%.

Samenstelling haarzeep

Schuimendevetten: zoals Kokosolie, babassu-olie of palmpitolie. Afhankelijk van haarlengte, haardichtheid en haartype tussen 10 en 40 procent. De hoeveelheid schuimend vet hangt ook af van de waterhardheid daarom moet iedereen voor zichzelf de juiste hoeveelheid vinden.

Ricinusolie: zorgt voor glans, doorkambaarheid en ter ondersteuning van de schuimvorming. In haarzepen kan castorolie royaal gebruikt worden. Gebruik ongeveer 10 tot 30 Procent.

Verzorgende oliën en Voedendevetten: Zodat de haarzeep niet alleen reinigt, maar ook voedt. Avocado-olie, sheaboter, olijfolie, abrikozenpitolie, rijstkiemolie en hennepolie.

Citroenzuur: om Voorkomt ophoping in de douche en op het haar. Ongeveer 1 tot 3 Procent.

Overvetten / tekort aan loog: Dit is een geval van trial and error. Veel mensen doen het goed met een loogbasis van 2 tot 3 procent. Anderen geven de voorkeur aan een loogbasis van minstens 8 procent.

Welke oliën en in welke hoeveelheid?

Schuimende vetten

  • Kokosolie: Goede reinigende eigenschappen, tot 30 procent
  • Babassu-olie: reinigt goed, wordt vaak iets beter verdragen dan kokosolie, tot 35 procent
  • Palmpitolie: Reinigt goed, wordt goed verdragen, mild, tot 35

Verzorgende oliën en Basisoliën:

  • Avocado-olie: zeer mild en voedend, geweldig voor droog haar, tot 60
  • Abrikozenpitolie: minder vet en licht, tot 35%
  • Amandelolie: goede, lichte basisolie, wordt zeer goed verdragen, tot 25%
  • Rijstkiemolie: weinig irriterend, voedend en licht, niet verzwarend, tot 40%
  • Hazelnootolie: bijzonder voedend en rijk, tot 35%
  • Olijfolie: zeer populair in haarzepen, zeer voedend, tot 50%
  • Sesamolie: tot 40%
  • Hennepolie: wordt goed verdragen, zelfs door een gevoelige hoofdhuid en droog haar, tot 30%
  • Druivenpitolie: verzwaart het haar niet, licht en voedend, ook voor vet haar, tot 15%

Ricinusolie:

Heeft een schuimversterkend effect en is bijzonder voedend voor het haar. Ricinusolie zorgt voor glans, luchtigheid en een goede doorkambaarheid.

Producten reclamepartner**

[amazon box=” B07DP7FNK4 , 3800133458″/]

Haarzeep gebruiken – zo werkt het

Je haar wassen met zeep is niet zo eenvoudig. Als je te veel zeep gebruikt, laat het vaak een vettige, dunne film achter op je haar. Het resultaat is draderig, vettig haar dat er dof en glansloos uitziet.

Het is belangrijk dat het haar goed nat is. Alleen zo kan de zeep goed schuimen en reinigen. De haarzeep wordt vervolgens in de handen opgeschuimd. Er moet veel schuim zijn en alleen dit schuim wordt op het haar aangebracht. Laat alleen de wortels schuimen en vermijd de lengten van het haar. Voeg een beetje water toe en laat opnieuw schuimen. Laat de zeep dus niet direct over het haar lopen, maar laat het altijd in je handen schuimen. Spoel het haar na het reinigen lang en grondig uit met water. Deel het haar een beetje zodat alle zeepresten eruit gespoeld kunnen worden. Een zure spoeling wordt ook aanbevolen voor erg kalkrijk water. Ook hier is trial and error nodig. Als er toch al citroenzuur aan de shampoozeep wordt toegevoegd, is een zure spoeling misschien niet nodig. Maar als het water in jouw regio echt heel hard is, kan een zure spoeling na het wassen toch een goed idee zijn. Dus als je haar er altijd dof en stroachtig uitziet na het wassen, probeer dan een zure spoeling.

Tip: Als je in het verleden altijd shampoos hebt gebruikt, zul je moeten wennen aan shampoozepen. Het haar zal anders aanvoelen, vooral in de eerste paar weken; het kan ook een beetje droger zijn en minder glanzen. Het haar moet zich aanpassen. Maar na een paar dagen of weken wennen, zul je merken dat je haar gezonder en minder vet is en zijn natuurlijke glans terugkrijgt.

Tips voor het bewaren van haarzeep

Langdurig gebruik van haarzeep mislukt vaak door het ogenschijnlijk onhandig opbergen van de zeep. Zeep kun je beter niet “naakt” in de douche laten staan, omdat het elke keer dat je doucht nat wordt en sneller op is dan nodig is. Zeep is eigenlijk heel zuinig.

Zeep moet altijd goed kunnen drogen, zodat het lang zijn vorm behoudt en hygiënisch gebruikt kan worden. Daarom kun je het beste na elke haarwasbeurt je nieuwe haarzeep uit de douche halen en aan de lucht laten drogen. Een zeepbakje is hiervoor ideaal. Als je een zeepbakje gebruikt, zorg er dan voor dat de zeep van onderen en van boven goed kan drogen.

En hier zijn nog een paar tips voor het juiste gebruik van haarzeep

  1. Spoel de zeep na elke haarwasbeurt goed uit onder water en verwijder haren of vuil grondig
  2. Haal de zeep vervolgens uit de douche en laat goed drogen op een droge plek
  3. Daarna kan de zeep worden afgesloten in een zeepbakje of open worden bewaard in de badkamer voordat hij opnieuw wordt gebruikt

Conclusie haarzeep

Zelfs als je eerder sceptisch was over het gebruik van shampoozeep of haarzeep, kan het de moeite waard zijn om haarzeep een kans te geven. In het begin ziet je haar er misschien niet zo glanzend uit na het reinigen. Meestal went je haar echter wel aan de nieuwe manier van wassen. Veel mensen die begonnen zijn met haarzeep willen na de eerste gewenningsfase nooit meer vloeibare shampoo gebruiken. Waarom probeer je het niet eens en kijk of je dit type zeep kunt gebruiken om je haar te reinigen. Als beloning voor je doorzettingsvermogen kun je dan je haar wassen op een zeer zachte, natuurlijke en milieuvriendelijke manier.

Tip: Als je echt niet uit de voeten kunt met een haarzeep, kun je ook een shampoo bar proberen. De shampoo bar komt een beetje in de buurt van conventionele vloeibare shampoo, maar dan zonder de plastic verpakking.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*