Maak je eigen zeep: Maak honingzeep met 25% honing

Honigseife selber machen

Honigseife selber machen

Als je honingzeep wilt maken, moet je je van tevoren in het onderwerp verdiepen. Honingzeep maken is namelijk niet eenvoudig. Toch is het de moeite waard, want honingzeep is geweldig. Ze vormen veel romig schuim en hebben een aangename geur.

Honingzeep maken

Over het algemeen wordt aangeraden om honing alleen in kleine hoeveelheden aan zeep toe te voegen, omdat het de zeep extreem zou opwarmen. Ik kan het hier echter maar ten dele mee eens zijn, omdat ik in een serie testen ontdekte dat de zeep met honing slechts ongeveer 1,5°C heter werd dan de zeep zonder het natuurproduct. Dit punt is dus niet zo relevant bij het maken van een honingzeep. Hier werd een honingzeep gekookt met 250 g honing per 1000 g vet, dus met 25% honing in het totale recept.

Let op: Ben je onervaren met het maken van zeep en wil je je vooraf in het onderwerp verdiepen? Dan raad ik je het ebook Kreta zepen – makkelijk zelf te maken aan. Het kost 9,95 euro en is hier snel en eenvoudig te bestellen.

Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je honingzeep met veel honing gaat maken:

Honingzeep maken – gelfase ja of nee?

Als de zeep een gelfase heeft, wordt hij zeker bruin tot donkerbruin. Honingzeep die niet geleert blijft meestal lichter van kleur. Het hangt er dus vanaf welke kleur je de honingzeep wilt hebben.

Vermijd zachte zeep

Om te voorkomen dat de honingzeep te zacht wordt, moet je vanaf het begin zorgen voor een uitgebalanceerd zeeprecept. Veel harde vetten en een laag watergehalte zorgen ervoor dat de honingzeep goed vormt en niet wekenlang zacht en vettig blijft. Ik vermijd ook het gebruik van verzachtende oliën zoals ricinusolie in dergelijke zepen. Deze olie heb je sowieso niet nodig in een zeep met zoveel honing, omdat de schuimende eigenschappen van honingzeep ook zonder de toevoeging van ricinusolie uitstekend zijn.

Honingzeep maken – hoe wordt de honing verwerkt

Honing kan direct door de loog worden geroerd of worden opgelost in een beetje water en worden toegevoegd aan de zeeplijm. Ik doe altijd het laatste. Je kunt er hier meer over lezen: Recept voor een honingzeep.

Recept voor honingzeep

Maak je eigen zeep – Let op:

Deze en alle andere zeeprecepten zijn uitsluitend gericht op mensen die al ervaring hebben met het zelf maken van zeep. Voor beginners bied ik mijn e-book aan, waarin het maken van zeep stap voor stap wordt uitgelegd. Het is in pdf-formaat en kan door iedereen gelezen en gebruikt worden. Het kost 9,95 euro en is hier snel en eenvoudig te bestellen.

Wil je je afgewerkte honingzeep mooi verpakken? Dan heb ik hier de juiste zeepwikkels voor honingzeep voor je (klik maar op de foto):

Vergeet niet om altijd beschermende kleding te dragen, zoals een veiligheidsbril en handschoenen! En hier vind je meer informatie over de veiligheidsregels voor het zelf maken van zeep.

Honingzeep maken

1. De hoeveelheid water in dit recept is gereduceerd zodat de honingzeep niet te zacht wordt en makkelijk te kneden is. Ik heb in totaal ongeveer 230 g gedestilleerd water gebruikt. Hiervan heb ik 40 gram genomen en gebruikt om de honing te mengen.

2. De loog werd eerst gemaakt. Ik smolt ook de vetten en mengde ze zoals gewoonlijk met de oliën.

3. Terwijl de twee componenten afkoelden, gebruikte ik de tijd om de zeepmal te bekleden.

4. Ik gebruikte een kartonnen doos als zeepmal, maar het werkt zeker nog beter in een praktische verdeler! Ik heb de doos bekleed met huishoudfolie en een laag noppenfolie op de bodem gelegd.

Honigseife Form
De doos is gewoon bekleed met huishoudfolie. Ik heb een laag noppenfolie op de bodem gelegd om de zeep een honingraatachtige structuur te geven.

Je kunt hier goedkope Dividor zeepvormen vinden (helaas had ik er op dat moment geen) – Producten reclamepartner**

[amazon box=”B01I1305FM”]]
[amazon box=”B01I1304VC”]]

5. De tijd werd ook gebruikt om de parfumolie te bereiden en de honing op te lossen in het licht opgewarmde restwater. Dit gaat heel snel en gemakkelijk. Het voordeel is dat de honing dan heel gemakkelijk in de zeeplijm kan worden gegoten en er gemakkelijker doorheen kan worden geroerd. Het is daarom belangrijk om niet te vergeten om de honing vooraf op te lossen.

Honig
Hier zie je dat de honing veel vloeibaarder is als hij is opgelost.

Als deze stappen zijn voltooid, kun je wachten tot de loog en de vetten de gewenste temperatuur hebben bereikt. Het proces gaat dan op dezelfde manier verder:

De honingzeep kan goed worden gekneed, maar is nog een beetje zacht. Dit is normaal en zal met de tijd verbeteren. Ik snijd hem daarom pas na één tot twee weken. Ik raad aan om de zeep minstens 6 weken te laten rijpen en drogen, hoe langer hoe beter. Daarna kun je de zeep verpakken in een mooie banderol .

Wil je ook een honingzeep maken? Dan vind je hier een aantal geschikte artikelen, zoals een verdeler, zeepmallen en andere accessoires:

Producten advertentiepartner*: [amazon box=” B01I1305FM,B00MMFCB58, B06WD2RGGR”/]

En als je een van de toekomstige zeepmakers wilt worden of nog maar een beetje ervaring hebt met zeep maken, dan verwijs ik je graag nogmaals naar het naturseife-und-kosmetik.de ebook. Het is zeer uitgebreid en bevat gedetailleerde beschrijvingen van grondstoffen, recepten, instructies, tips en nog veel meer. Het kost 9,95 euro en is hier snel en eenvoudig te bestellen.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: