Je kunt je eigen pompoenzeep maken voor Halloween. Maar een pompoenzeep is niet alleen een leuk idee voor Halloween, maar eigenlijk voor de hele herfst. En het leuke is dat het heel eenvoudig is om zelf pompoenzeep te maken. Wil je weten hoe je zelf pompoenzeep maakt? Een zeeprecept en de juiste instructies vind je hier.
Zeep met pompoen
Pompoenen worden niet langer gezien als een saaie herfstgroente. Tegenwoordig is pompoen een echte trendy groente die niet alleen wordt gebruikt om pompoensoep in vele variaties te maken, maar ook pompoenlasagne, risotto en nog veel meer. Steeds meer huishoudens snijden ook een Halloween pompoen of leggen sier- of eetbare pompoenen voor de deur als decoratie. Pompoenen kunnen ook worden gebruikt bij het maken van zeep, namelijk als ingrediënt in herfstpompoenzeep. Je kunt vrijwel alles aan de zeep toevoegen, waaronder pompoenen, die geweldig zijn om toe te voegen aan zelfgemaakte natuurlijke zeep. Je kunt gemakkelijk je eigen pompoenzeep maken met een geschikt zeeprecept.
Pompoenzeep recept
- 350g palmolie (als je geen palmolie wilt gebruiken, kun je het ruilen voor reuzel)
- 250 g babassu-olie
- 100g olijfolie
- 100 g koolzaadolie
- 100g zonnebloemolie
- 50 g pompoenpitolie
- 25g karitéboter
- 25 g ricinusolie
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH met het gewenste oliegehalte
- 290g dist. Water
- Puree van een gekookte pompoen (afhankelijk van de grootte is de helft ook voldoende)
- Mengsel van essentiële olie van bergamot, lavendel en sandelhout
Wil je je eigen griezelige Halloweenzeep maken? Voor Halloween zou ik een deel van het zeepmengsel (ongeveer 1/4) nemen en zwart kleuren met plantaardige houtskool. Zo creëer je een heel effectief marmereffect en combineer je ook de typische Halloween-kleuren in de zeep.
Geschikte zeepmallen voor de pompoenzeep
(Producten reclamepartner**)
Maak je eigen pompoenzeep, waar moet je nog meer rekening mee houden
Je hoeft de pompoen niet per se te koken. Het is makkelijker om een gelijkmatige puree te maken als de pompoen gekookt is. Ik heb de pompoenpuree aan de zeeplijm toegevoegd, maar het is ook mogelijk om de puree te gebruiken om de loog te mengen! Het kan zijn dat je dan iets meer water moet toevoegen zodat de NaOH goed kan oplossen. Je kunt dit doen zoals je zelf wilt.
Maak je eigen zeep – zo doe je dat
Zoals altijd wil ik je erop wijzen dat je mijn zeeprecepten alleen moet overnemen als je bekend bent met het zelf maken van zeep. Beginners moeten zich eerst informeren en dan beginnen met het maken van hun eigen zeep. Ik wil ook graag mijn e-book aanbevelen, dat helemaal over zeep maken gaat.
Maak je eigen pompoenzeep
- Weeg de vaste vetten af, smelt ze en meng ze met de oliën. Zet apart en laat afkoelen tot 40°C.
- Maak de loog met NaOH en gedestilleerd water en laat ook afkoelen tot 40°.
- Combineer de loog en vetten in een steelpan, meng met een staafmixer en laat de zeeplijm indikken.
- Voeg nu de pompoenpuree toe en roer voorzichtig door. Roer eerst met een lepel en gebruik daarna weer de staafmixer.
- Roer nu de geurstoffen erdoor en kneed de zeep.
Als je geïnteresseerd bent in andere herfstzepen, kun je ook het recept voor kastanjezeep bekijken.