Het is niet alleen een metgezel in de puberteit. Veel mensen blijven ook op volwassen leeftijd last houden van acne. Maar er zijn een paar helpers in de strijd tegen deze huidaandoening, en een daarvan is kwarkzeep, want van kwarkzeep wordt gezegd dat het helpt tegen acne.
Waarom zou kwarkzeep helpen tegen acne?
Laten we de twee hoofdrolspelers van dit artikel eens apart bekijken. In vergelijking met conventionele zepen is kwarkzeep vrij van overtollig vet en additieven, maar ook van geur- en kleurstoffen. Het is dus zeep in zijn puurste vorm. Het is ook harder dan andere zepen en langer houdbaar.
Onder mensen met een allergie is kwarkzeep niet langer een geheimtip, maar een alledaags hulpmiddel. Traditioneel wordt kwarkzeep gemaakt door zout toe te voegen. Tijdens het zogenaamde zoutingsproces scheiden zeep, glycerine en andere ingrediënten zich van elkaar en blijft alleen de kwarkzeep over. Dit toont aan dat kwarkzeep geen toevoegingen bevat.
Onze antagonist, acne, is een huidziekte die meestal optreedt tijdens de puberteit. Het wordt veroorzaakt door androgenen, de mannelijke geslachtshormonen, en daarom komt acne vaker voor bij mannen. Androgenen stimuleren de klieren in de huid om meer talg te produceren. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de talg niet goed door de poriën wordt afgevoerd, waardoor de huid verstopt raakt of zelfs barstjes gaat vertonen.
Mensen met acne hebben last van puisten, puistjes en mee-eters. In de meeste gevallen zijn hormonale veranderingen de oorzaak, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, de menopauze en bij het stoppen met de anticonceptiepil.
Wrongelzeep is een multitasker
Oorspronkelijk werd kwarkzeep gebruikt om het lichaam te reinigen. Het verwijdert zelfs hardnekkig vuil in de vorm van verfresten of na het werken met machines. Ondanks de harde oorspronkelijke vorm kan kwarkzeep ook worden gebruikt om vloeibare zepen en douchegels te maken. Een warm voetenbad met kwarkzeep kan helpen tegen ontstoken nagelbedden of het verwijderen van sterk eelt en splinters bevorderen.
Wrongelzeep moet alleen met voorzichtigheid worden gebruikt op een gevoelige huid, omdat het een sterk ontvettend effect heeft. Niet elk huidtype verdraagt het even goed, waardoor de huid kan uitdrogen.
Sommige mensen gebruiken kwarkzeep ook als wasmiddel, waspoeder, tegen bladluizen, als allesreiniger om oppervlakken schoon te houden of zelfs om tanden mee te poetsen.
Kan kwarkzeep echt helpen bij acne?
Wrongelzeep kan een natuurlijk en effectief alternatief zijn voor drogisterij- of apotheekproducten, vooral voor milde vormen van acne. De bovengenoemde eigenschappen van kwarkzeep helpen om de huid te reinigen van overtollig talg en hoornachtig materiaal, en het doodt ook bacteriën. Het reinigt en ontvet intensief. Omdat kwarkzeep geen toevoegingen bevat, veroorzaakt het geen nieuwe huidirritaties of allergieën. Daarom kan kwarkzeep helpen bij acne:
- Het heeft een hoog reinigend vermogen
- Wrongelzeep is sterk ontvettend
- Wrongelzeep verwijdert de voedingsbodem voor acne en puistjes
- Van kwarkzeep wordt gezegd dat het een ontstekingsremmende werking heeft
Voor klinische vormen van acne moet echter altijd een dermatoloog worden geraadpleegd.
Hoe gebruik je kwarkzeep tegen acne
Je moet het gebruik van kwarkzeep voor puistjes, acne en mee-eters geleidelijk aanpakken. Hoewel het kan helpen om onzuiverheden van de huid te verwijderen, heeft het een ontvettend effect zoals hierboven uitgelegd. Het is daarom aan te raden om het reinigen met kwarkzeep niet te vaak te herhalen, maar er altijd een paar dagen tussen te laten zitten. Dit geldt vooral omdat acne meestal voorkomt in de hals en het gezicht en dus op bijzonder gevoelige huidgebieden.
Gebruik de kwarkzeep voor acne bijvoorbeeld een of twee keer per week ’s avonds voor een intensieve reiniging van de huid. Als je merkt dat je kwarkzeep goed verdraagt en je huid niet te vet wordt of zelfs geïrriteerd lijkt, dan kun je kwarkzeep voor acne vaker gebruiken.
Producten reclamepartner**
[amazon box=”B08J454CV3″/]
Natuurlijk is kwarkzeep geen wondermiddel tegen acne. Het kan lichaamsbeweging, stoppen met nicotine en een aangepast dieet niet vervangen. De zeep kan echter wel een nuttige aanvulling zijn op een holistische behandeling.
Wrongelzeep met glycerine
Wrongelzeep is, zoals beschreven, een zeep die wordt gemaakt door uit te zouten. Het bevat geen vet of glycerine meer, zoals we dat kennen van onze handgemaakte natuurlijke zepen. Een alternatief voor dergelijke kwarkzepen, waarvan de productie erg tijdrovend is, is een niet-uitgevette zeep. Met andere woorden, je maakt een natuurlijke zeep op de gebruikelijke manier, maar rekent met 0% overvetting / loogtekort. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen en er zeker van wilt zijn dat alle NaOH echt verzeept is, kun je ook kiezen voor een lichte overvetting van 1 tot 2 procent.
Zo’n zeep komt heel dicht bij de eigenschappen van kwarkzeep, omdat de zeep geen vet meer bevat en, mits er geen additieven worden toegevoegd, er vrij van is. Alleen de glycerine, die ontstaat tijdens het natuurlijke verzepingsproces, is nog aanwezig in deze zeep. Als je je kwarkzeep echter wilt gebruiken voor gezichtsreiniging, profiteer je alleen van het glycerinegehalte. De glycerine in de zeep voorkomt namelijk irritatie, hydrateert de huid en voorkomt dat deze te veel uitdroogt.
Als je daarentegen echt een zeep zonder toevoegingen wilt, dus zonder glycerine, dan moet je de zeep uitzouten. In het geval van een natuurlijke zeep met 0% vetoverschot / loogtekort is één keer uitzouten voldoende. Voor dit eenmalige uitzoutproces moet je echter 30 tot 60 minuten rekenen. Instructies hiervoor vind je ook in ons artikel Zelf kwarkzeep maken.
Advertentiebanner **
Zoutzeep als alternatief
Reinigen met kwarkzeep doet wonderen voor sommige mensen. Anderen hebben er problemen mee, omdat kwarkzeep ook sterk ontvettend is en niet altijd zacht voor de huid. Dus als je helemaal niet tegen kwarkzeep kunt, kun je een zoutzeep tegen acne proberen.
Producten reclamepartner**
[amazon box=”B07VPNB1D5,B083RC1G28″/]
Zoutzepen bevatten een overmaat aan vet/weinig loog en natuurlijke glycerine. Ze drogen daardoor minder uit en reguleren de huid uitstekend. Zoutzepen werken goed op puistjes en mee-eters en zelfs acne, omdat ze onzuiverheden uit hun voedingsbodem verwijderen. Het hoge zoutgehalte in echte zoutzepen gaat ook ontstekingen tegen en brengt de huid in balans.
Het is ook mogelijk om het reinigen met kwark en zoutzeep af te wisselen om de huid niet te veel te belasten door alleen met kwarkzeep te reinigen. Je zult echter zelf moeten uitproberen wat voor jou het beste werkt en welke methode het beste bij je past.
Wrongelzeep kopen in plaats van zelf maken
Wil je kwarkzeep tegen acne proberen, maar wil je het niet zelf maken? Er zijn genoeg producten op de markt en je zult zeker een kwarkzeep vinden die bij je past. Bij het kiezen is het belangrijk om te weten dat pure kwarkzeep echt geen toevoegingen mag bevatten. Je kunt ook het beste letten op de oliën en vetten die in de zeep worden gebruikt. Traditioneel wordt kwarkzeep gemaakt van dierlijke vetten. Steeds meer fabrikanten bieden echter veganistische zepen aan, dus er zijn ook producten gemaakt van plantaardige oliën en vetten.
Producten reclame partner**
[amazon box=”B00E6MWKS8,B072J8M4QZ,B07YG5QFVH”/]
Wat kan nog meer helpen tegen acne?
Intensieve reiniging van de huid is een stap in de strijd tegen acne die niet iedereen goed verdraagt. Sommige bronnen raden zelfs af om de huid te veel te reinigen en te ontvetten. Het sterk ontvetten zou namelijk nog meer olie produceren en op lange termijn zou de huid nog vetter en onzuiverder worden. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt.
Een lichte ontvetting is echter goed voor een huid die veel talg produceert. Gebruik zachte zepen zoals de zout- of pekelzepen die hier worden gepresenteerd en gebruik gerust twee keer per week een reinigend gezichtsmasker. Een zelfgemaakt gezichtsmasker met verschillende klei, kaolien en enzymrijke fruitpoeders is bijvoorbeeld een goede keuze voor de onzuivere en vette huid.
Je kunt hier recepten vinden voor doe-het-zelf gezichtsmaskers voor de onzuivere en vette huid. De gezichtsmaskers zijn heel makkelijk zelf te maken en bevatten onder andere klei en fruitpoeder.
Wat doen plantaardige oliën tegen acne?
Gezichtsstoombaden, baden en de juiste oliën en vetten kunnen ook helpen om de huid te verzorgen en onzuiverheden te verminderen. Zelfs een onzuivere huid en een huid met acne hebben verzorging nodig. Hoewel een ernstig onzuivere huid vet is, mist ze vaak vocht en is ze trekkerig en jeukerig. Dit is waar huidverzorgende oliën kunnen helpen.
Als je nu sceptisch de wenkbrauwen fronst, kijk dan eens naar onze lijst met comedogene oliën en vetten. Hieruit blijkt dat er veel geweldige oliën en vetten zijn voor de onzuivere huid. Deze oliën verstoppen de poriën niet, remmen ontstekingen en maken de vette huid glad en zacht.
Vanzwarte komijnolie wordt bijvoorbeeld gezegd dat het een uitstekende huidverzorgingsolie is voor de onzuivere, vette huid. Je kunt de olie het beste ’s avonds aanbrengen en ’s ochtends een talgregulerende crème gebruiken. Mijn favoriete olie, cactusvijgolie, is ook echt geweldig en helemaal niet vet. Hij is niet vet en trekt heel snel in.
En zelfs een rijke boter, namelijk sheaboter, wordt aanbevolen voor huidverzorging bij acne en een vette en onzuivere huid. Het is van nature niet-comedogeen, verzacht ontstekingen en hydrateert intensief.
Om te voorkomen dat sheaboter onprettig aanvoelt op een vette gezichtshuid, kun je het ’s avonds na het reinigen aanbrengen op een licht vochtig gezicht. Zo kan de sheaboter gemakkelijker in de huid worden opgenomen. S Ochtends zou ik dan een regulerende, lichte crème of gel aanraden die het glimmen van de huid overdag vermindert en de huid tenminste een beetje hydrateert.
En hier is nog een tip: de zeezoutzeep van Klar Seifen verstevigt de huid en werkt regenererend en ontstekingsremmend. De geactiveerde houtskoolzeep wordt ook aanbevolen voor de onzuivere huid. **
Meer tips tegen acne, vette en onzuivere huid vind je in de artikelen
Geef als eerste een reactie