Honingcosmetica – honing voor huidverzorging

Naturseife und Kosmetik mit Honig

Seife mit Honig
© daffodilred - stock.adobe.com

Honing wordt al heel lang gewaardeerd in huidverzorging. Dit natuurlijke product heeft veel positieve eigenschappen die we in ons voordeel kunnen gebruiken bij huidverzorging en honingcosmetica. Honing regenereert de huid, hydrateert de droge huid en maakt haar zacht en soepel. Het natuurproduct heeft zelfs antibacteriële eigenschappen.

Honing is een populaire toevoeging in cosmetica en zelfgemaakte doe-het-zelf cosmetica wordt ook vaak verrijkt met honing. Dit komt omdat honing een natuurlijk product is en bovendien milde antibacteriële, hydraterende en regenererende eigenschappen heeft.

Het natuurproduct van bijen is zeer rijk aan verschillende mineralen en aminozuren en bevat een grote hoeveelheid vitaminen en sporenelementen.

Honingcosmetica – wat zijn dat?

De term honingcosmetica kan natuurlijk op veel verschillende manieren worden gebruikt. Honingcosmetica is bijvoorbeeld cosmetica die voor een groot deel uit honing bestaat. Je hebt vast ook wel eens de tip gehoord om ruwe, gesprongen lippen te behandelen met honing. Breng hiervoor pure honing aan op droge lippen. Je moet echter niet in de verleiding komen om de honing steeds weer van je lippen te likken. Dit zou de lippen nog meer uitdrogen.

Honing is ook geweldig als lipscrub. Meng wat honing met suiker of een lepel havermout. Je hebt je eigen honingcosmetica al gemaakt. Je kunt de lipscrub meerdere keren per week gebruiken. Wrijf de zelfgemaakte lipscrub met honing gewoon over vochtige lippen. De wrijvende werking met scrubdeeltjes verwijdert losse huidschilfers en maakt de lippen gladder. Daarna kun je een vochtinbrengende crème aanbrengen, omdat de huid deze direct na het scrubben veel beter opneemt.

Honingmaskers voor het gezicht regenereren en beschermen de huid tegen vochtverlies. Ze worden vaak gemaakt van basisingrediënten zoals kwark en honing. Dergelijke doe-het-zelf gezichtsmaskers kunnen in een paar minuten worden gemaakt en we hebben de ingrediënten meestal in huis.

We kunnen cosmetische producten die slechts een kleine hoeveelheid honing bevatten echter ook honingcosmetica noemen. Zulke producten zijn ook snel en gemakkelijk zelf te maken en je kunt ze voor elk huidtype maken:

Honingcosmetica voor de droge huid

Honing kan worden gebruikt om droge en zelfs zeer droge huidzones te behandelen en ze weer mooi glad en zacht te maken. Een veelgebruikte tip voor droge, ruwe lippen is om ze gewoon in te smeren met pure honing. Het is belangrijk om de honing minstens 10 minuten op de lippen te laten zitten en het er niet af te likken. Niet zo makkelijk, maar wel heel belangrijk! Speeksel op de lippen zou het tegenovergestelde effect hebben en de lippen uitdrogen.

Een zelfgemaakte lippenbalsem met honing kan ook helpen bij droge en gebarsten lippen. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en natuurlijk kleine potjes om de lippenbalsem in te bewaren. Voor de zelfgemaakte lippenbalsem met honing heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 20 g honing
  • 8 g bijenwas
  • 10 g cacaoboter
  • 10 g amandelolie
  • 5 g karitéboter

Bijenwas en cacaoboter zorgen voor stevigheid en geven de lippen een rijk en gehydrateerd gevoel. Cacaoboter hydrateert zeer goed, wat belangrijk is voor ruwe en gebarsten lippen. Sheaboter geneest ontstekingen en kleine wondjes. Net als honing heeft de boter een regenererende werking en geneest het de gestreste huid van de lippen. De amandelolie wordt zeer goed verdragen, zorgt ervoor dat de lippenbalsem gemakkelijk uitsmeert en geeft extra voeding.

Om de lippenbalsem te maken, zorg je eerst voor lippenbalsempotjes waarin je de lippenbalsem kunt vullen.

  1. Weeg vervolgens de bijenwas af in een bekerglas en verwarm het in een bain-marie om te smelten.
  2. Voeg de cacaoboter en sheaboter toe en haal het bekerglas uit de bain-marie. Sheaboter en cacaoboter kunnen smelten door de hitte van de was. Vooral de sheaboter mag niet te heet worden.
  3. Voeg dan de amandelolie en honing toe en roer alles goed door elkaar.
  4. Laat het mengsel een beetje afkoelen. Giet de afgewerkte lippenbalsem dan al roerend in de potjes en blijf roeren na het vullen zodat de honing niet neerslaat. Zodra het mengsel wat steviger is, hoef je niet meer te roeren. De lippenbalsem kan dan uitharden in de koelkast. Dit duurt één tot twee uur. De honing lippenbalsem is dan klaar voor gebruik.

Een andere tip voor de droge huid zijn zelfgemaakte gezichtsmaskers met honing:

  1. 1 volle eetlepel roomkwark,
  2. 1 theelepel honing en
  3. 1 eierdooier en breng dit aan op een gereinigd gezicht.
  4. Na ongeveer 15 minuten kan het rijke gezichtsmasker worden afgespoeld met warm water.

Honing kan ook helpen om de huid soepel te houden en te beschermen tegen uitdrogen tijdens het baden. Cleopatra zou altijd een flinke scheut honing aan haar melkbad hebben toegevoegd. Voor een optimaal effect moet je minstens twee volle eetlepels honing aan een vol bad toevoegen. Het is belangrijk dat het badwater niet te heet is om de waardevolle bestanddelen van de honing te behouden. Het mag niet warmer zijn dan 35°C.

Recept voor een verfrissend honingbad

  • 1/2 kopje room
  • 1/2 kopje yoghurt (dezelfde hoeveelheid als de room)
  • 2 el honing
  • Een paar druppels sinaasappel etherische olie
  • Een paar druppels vanille etherische olie (dosis etherische olie volgens gewenste geurintensiteit)

Recept voor een rijke lotion voor de zeer droge huid

Vooral op koude winterdagen droogt de lichaamshuid flink uit door de koude en verwarmende lucht. Met dit recept wordt de zeer droge huid snel weer glad en zacht:

  • 1/2 kopje volle melk
  • 1/2 kopje amandelolie
  • 2 eetlepels honing

Meng alle ingrediënten goed en masseer zachtjes in de huid. Het is ideaal om de lotion ’s avonds in de huid te masseren en daarna een dikke pyjama aan te trekken. Zo kunnen de waardevolle ingrediënten ’s nachts hun werk doen. S Ochtends kun je de restjes gewoon van je huid af douchen.

Honing cosmetica voor onzuivere huid

Niet alleen de droge, normale en rijpere huid profiteert van de waardevolle eigenschappen van honing. Honing heeft antibacteriële eigenschappen die puistjes en acne helpen sneller te genezen en beschermen tegen de ontwikkeling van verdere puistjes.

Maak je eigen gezichtsmasker voor de vette, onzuivere huid

  • Een geplette tomaat (lycopeen in tomaten reinigt en desinfecteert)
  • 1 el honing
  • 1 eetlepel magere kwark
  • 1 theelepel helende klei

Meng alle ingrediënten en breng aan op het gereinigde gezicht. Laat het gezichtsmasker ongeveer 20 minuten zitten en spoel het daarna af met lauwwarm water. Om onzuiverheden te voorkomen en de huid te verzorgen, moet het gezichtsmasker twee keer per week vers worden gemengd en aangebracht.

Honing voor het haar

Honing is ook goed voor het haar. Het is vooral goed voor droog, broos haar en beschadigde punten: Meng gewoon 1 eierdooier met 2 eetlepels olijfolie en een theelepel honing en kneed in de lengten van je haar. Wikkel een handdoek om je hoofd en laat het pakketje 20 minuten zitten, uitspoelen en klaar! Een ander haarmasker voor droog haar is het volgende:

  • 50 g arganolie
  • 30 g honing
  • Een klein scheutje fruitazijn

Meng alles en masseer in het haar en op de hoofdhuid. Wikkel huishoudfolie en een handdoek om je hoofd. Door de warmte kunnen de conditionerende bestanddelen nog beter hun werk doen. Na 30 minuten kan de zelfgemaakte haarbehandeling van natuurlijke ingrediënten worden uitgespoeld met veel lauw water.

Maak je eigen zeep met honing

Honing is ook een populair ingrediënt in natuurlijke zeep. Door het hoge suikergehalte zorgt honing in de zeep ervoor dat het schuim veel schuimiger en romiger wordt. Honing is daarom een erg populair ingrediënt in zeep.

Grote hoeveelheden honing maken de zeep echter zacht, iets om rekening mee te houden bij het samenstellen van een zeeprecept. Je kunt ook gewoon een kleine hoeveelheid honing in de zeep verwerken. Hierdoor krijg je een romig, rijk schuim zonder dat de zeep te zacht wordt. In sommige honingzepen gebruiken we ook honingpoeder in plaats van verse honing.

En hier zijn enkele zeeprecepten met honing:

Bijenproducten in cosmetica

Niet alleen honing wordt vaak gebruikt in allerlei cosmeticaproducten, maar ook andere bijenproducten. Een populaire toevoeging in natuurlijke cosmetica is bijenwas, dat een verstevigend en consistentiebevorderend effect heeft. Bijenwas wordt vaak gebruikt in zalven en rijke crèmes, maar ook in stickproducten zoals lippenstift en vochtinbrengende sticks.

Essentiële honingolie is ook een populair ingrediënt in cosmetische formules. De warme, honingachtige geur van de essentiële olie is ideaal voor aromatherapie, bad- en massageproducten.

De meeste mensen zullen ook bekend zijn met propolis, ook wel bijenhars of stopverfhars genoemd. De harsachtige massa bestaat uit vele stoffen en heeft niet alleen een antibacteriële, maar ook een antivirale en schimmelwerende werking. Een echte alleskunner die 100% natuurlijk van oorsprong is. De natuurlijke stof wordt al duizenden jaren gebruikt om wonden te ontsmetten. Als je het plaatselijk wilt toepassen, kun je propolis zelfs alleen gebruiken.

Royal jelly, koninginnengelei, is ook een populaire natuurlijke stof die door bijen wordt geproduceerd voor cosmetica. Het sap wordt door de bijen gebruikt om de bijenlarven te voeden. Maar alleen de larven van de bijenkoningin krijgen de koninginnebrij langdurig als voedsel. Koninginnengelei bestaat onder andere uit water, suiker, eiwitten, aminozuren, vetten, biotine, foliumzuur, mineralen en sporenelementen. Koninginnengelei wordt vaak aangeprezen als een toevoeging voor antiverouderingscosmetica.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: