Honing is een zeer populaire toevoeging aan zeep, crèmes en andere cosmetische producten. Maar wat maakt honingcosmetica eigenlijk zo speciaal?
Honing INCI: Mel
Honing – niet alleen favoriet op ontbijtbrood
Honing is een natuurproduct waar we als kind al van leren houden. En hoewel we zo vertrouwd zijn met dit goudgele natuurproduct, wordt het tegenwoordig als kostbaar beschouwd. Dat komt omdat honing wordt geproduceerd door bijen, die gevoelig reageren op veranderingen in het ecosysteem en waarvan de verspreiding de laatste jaren sterk is afgenomen, vooral in Europa. Daarom wordt er de laatste tijd veel geïnvesteerd in onderzoek naar en bescherming van bijen. En niet alleen door milieuorganisaties en voedingsbedrijven, maar ook door de cosmetica-industrie. Honing is namelijk ook een onvervangbaar ingrediënt in allerlei verschillende cosmeticaproducten. Honing is ook een veelzijdig product voor wie graag zelf cosmetica maakt. Honing is ideaal voor het maken van je eigen shampoo, crème of zeep.
Honingcosmetica – schoonheidseigenschappen van honing
Honing is al lang favoriet bij iedereen die graag zelf cosmetica maakt. Als je honing op de huid aanbrengt, voelt de huid zacht en glad aan. Dit komt omdat honing en honingcosmetica hydraterende eigenschappen hebben en de droge en gestreste huid geven wat ze nodig heeft om te kalmeren, regenereren en glad te worden.
De vele milde zuren in honing zijn vergelijkbaar met die in de beschermende zuurmantel van de huid en helpen deze weer op te bouwen. Honingcosmetica zijn daarom bijzonder geschikt voor de rijpere en gestreste huid. Honing is echter ook een ideaal aanvullend product voor de jonge huid. Een jonge huid profiteert van de antibacteriële werking van honing, wordt zacht gereinigd en krijgt een stralende teint. De aangenaam zoete geur van honing heeft ook een revitaliserende werking.
Maak je eigen zeep met honing
Iedereen die zelf zeep met honing of een ander cosmetisch product wil maken, zal blij zijn met de vele positieve eigenschappen van honing. Naast het verfraaiende effect is honing ook heel gemakkelijk om mee te werken – vooral voor het maken van je eigen zeep. Honing kan meestal zonder problemen worden gebruikt voor elk type zeep. Het hoeft meestal alleen maar opgelost te worden in een beetje warm water en toegevoegd te worden aan de afgewerkte loog of zeeppasta.
Als je de honing oplost in water en toevoegt aan de koude! Loog toevoegt, wordt het weer warm. Je moet het dan weer laten afkoelen. Honing verwarmt de zeep ook een beetje in de zeepmal. De zeep kan echter wel in de gelfase komen, omdat dit geen kwaad kan. Honing wordt ook aanbevolen voor het maken van je eigen zeep, omdat het de schuimende eigenschappen van de natuurlijke zeep verbetert. Het schuim wordt stabieler en romiger. Concentratie: ongeveer 1 theelepel per 500g vet/olie. En hier is een directe link naar een zeeprecept met honing! Als je echter een echte honingzeep met veel honing wilt koken, mag je dit zeeprecept niet missen.
Maak je eigen gezichtsmaskers met honing
Je eigen gezichtsmaskers maken is ook heel gemakkelijk met honing. Honing wordt minder gebruikt in zelfgemaakte crèmes en meer als ingrediënt in verse cosmeticaproducten. Mensen met een vette huid hebben baat bij gezichtsmaskers met magere kwark en honing. De antibacteriële eigenschappen van het natuurlijke product voorkomen de vorming van puistjes, terwijl kwark de huid hydrateert en verzacht. Als je je eigen gezichtsmaskers maakt, gebruik dan ongeveer 1 theelepel honing op 2 eetlepels magere kwark. En hoe zit het met het maken van je eigen gezichtsmaskers voor de droge en rijpere huid? Dit is ook een heel goed idee. Je kunt volvette yoghurt of roomkwark gebruiken in plaats van magere kwark.
En nog een paar tips over honing:
- Honing is overal verkrijgbaar. Als je honing van hoge kwaliteit wilt gebruiken en de bescherming van bijen wilt steunen, kun je deze het beste kopen bij je dichtstbijzijnde imker in plaats van in de supermarkt.
- Eenvoudige honingcosmetica: Als je droge lippen hebt, kun je honing rechtstreeks op de lippen aanbrengen en dan worden ze weer zacht en glad.
- Honing is ook gezond om te eten. Hoewel het evenveel calorieën en suiker bevat als gewone kristalsuiker, bevat honing ook waardevolle enzymen, mineralen en aminozuren.