In dit artikel Zelf zeep maken – instructies vind je een korte beschrijving en geïllustreerde stap-voor-stap instructies voor het maken van zeep. Hoe ga je op de juiste manier om met NaOH en loog? Hoe meng je de loog en wanneer wordt het aan de vetten toegevoegd? Wat gebeurt er daarna? Iedereen die nog nooit zeep heeft gemaakt, heeft natuurlijk veel vragen. Deze instructies geven beginners een kort overzicht:

Zelf zeep maken – instructies

Dit artikel gaat over klassiek zeep maken: zelf zeep maken met vetten en een loogoplossing. Omdat er al talloze artikelen zijn over het onderwerp loog en veiligheid bij het zelf zeep maken, wil ik hier niet op alle details ingaan. Ik zal gewoon een kort overzicht geven van hoe zeep thuis wordt gemaakt en wat belangrijk is.

Als je nog nooit zeep hebt gemaakt, moet je eerst de website Naturseife-und-Kosmetik.de grondig doorlezen of gewoon het eBook over zeep maken direct downloaden.

Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je thuis zelf zeep kunt maken. Je vindt er onder andere ook welke veiligheidsregels je moet volgen en hoe je je eigen zeep maakt.

ebook Kreative Seifen einfach selber machen
Zeep maken gids

Het is in ieder geval altijd belangrijk om je goed in het onderwerp te verdiepen!

Neem eens een kijkje in mijn ebook, want daarin heb ik alles duidelijk samengevat en stap voor stap uitgelegd wat belangrijk is bij het zelf zeep maken.

Het ebook bestaat uit ongeveer 200 pagina’s. Het kost 11,95 euro en is hier snel en gemakkelijk te bestellen. Ik raad het ebook aan alle beginners aan en ook gevorderden zullen er nieuwe recepten en marmertechnieken in vinden. Het is erg vervelend om alle informatie over zeep maken te verzamelen. Dus bespaar jezelf tijd en zenuwen en neem gewoon een kijkje in mijn ebook 🙂

Tussen haakjes: Als je het ebook Kreative Seifen einfach selber machen koopt, ontvang je nu twee gratis zeepbanderollen als PDF-bestand. Je ontvangt ze direct na aankoop van het ebook als bonusmateriaal. Download ze, sla ze op en print de zeepbanderollen naar wens uit.

Wat heb je nodig om zelf zeep te maken?

Dat hangt er natuurlijk ook vanaf wat voor soort zeep je wilt maken. Er zijn bijvoorbeeld verschillende technieken om zeep te marmeren. Je kunt ook bloemen, kruiden en andere ingrediënten toevoegen. Exfoliërende deeltjes zijn ook populair en geven de zeep net dat beetje extra. Vooral melkzepen en pekelzepen zijn geweldig en maken de huid glad en zacht.

Voor deze zeeprecepten heb je meestal een paar extra bakjes, lepels, enz. nodig. De volgende gebruiksvoorwerpen zijn echter voldoende voor een eenvoudig zeeprecept – zonder veel franje:

  • een roestvrijstalen steelpan voor het smelten van de vetten
  • een hittebestendige container voor het mengen van de loog
  • een kleine plastic beker (yoghurtpot, etc.) om de NaOH af te wegen
  • een digitale keukenweegschaal
  • een plastic kooklepel
  • een deegschraper is ook praktisch
  • een staafmixer met een roestvrijstalen mes (geen aluminium)

Voor de veiligheid

  • een paar rubberen handschoenen, bij voorkeur tot aan de ellebogen
  • veiligheidsbril
  • een kiel of schort

Wat verder praktisch en belangrijk is:

  • een rol keukenpapier moet altijd beschikbaar zijn
  • oude kranten om het werkoppervlak te bedekken
  • een grote oude handdoek of een oud dekbedovertrek
  • een mal voor de zeep (siliconen bakvorm, zeepvorm, etc.)
  • Huishoudfolie

Aluminium bakjes mogen over het algemeen niet gebruikt worden, omdat loog en verse zeeplijm met dit materiaal reageren. Het is ook belangrijk dat het keukengerei later niet opnieuw wordt gebruikt – alleen voor het maken van zeep. Gebruik de pan niet om de soep in te koken 😉

Wichtige Utensilien für die Seifenherstellung: Topf aus Edelstahl, Stabmixer, Löffel, Messbecher, Waage.
Belangrijk gereedschap voor het maken van zeep: roestvrijstalen pot, staafmixer, lepel, maatbeker, weegschaal.

En zo wordt de zeep gemaakt

Om te beginnen moet je altijd een eenvoudig zeeprecept gebruiken – bij voorkeur zonder exotische oliën en vetten of andere ingrediënten. Als je geurstoffen vermijdt, zal het zeepmengsel minder snel indikken en kun je de tijd nemen om te werken. Je kunt hier meer over lezen in ons eBook(het kost €11,95 en is hier snel en eenvoudig te bestellen).

Een voorbeeldrecept om mee te beginnen zou er als volgt uit kunnen zien:

  • 250 g olijfolie
  • 250 g kokosolie
  • 250 g palmolie
  • 250 g koolzaadolie
  • 137 g NaOH van 7% O.D
  • 330 g koud gedestilleerd water
  • wat klei om te kleuren

Dit is een zeer uitgebalanceerd zeeprecept dat wordt aanbevolen als een zogenaamd 25-recept voor beginners.

Maak je eigen zeep – daar gaan we

Werk volgens de veiligheidsregels. Werk altijd met handschoenen en een veiligheidsbril en bescherm je kleding tegen spatten!

  1. Weeg eerst de vaste vetten, in dit geval palmolie en kokosolie, af in een pan. Zet de pan vervolgens op het fornuis. De vetten kunnen nu langzaam smelten op een laag vuurtje.
  2. Zodra de vetten volledig gesmolten zijn, haal je de pan van het vuur. De oliën kunnen dan worden toegevoegd.
  3. Zet de pan met het vet/oliemengsel aan de kant en begin met het maken van de loog: Weeg hiervoor heel voorzichtig de natronloog (NaOH) af in het aparte bakje (yoghurtpot). Let op dat je niets morst! Je kunt het beste in de gootsteen werken.
  4. Neem nu de hittebestendige container en weeg hierin het gedestilleerde water af. Belangrijk: Omdat er veel warmte vrijkomt bij het maken van loog, moet het water zo koud mogelijk zijn. Je kunt hier meer over lezen in het ebook: Het kost 11,95 euro en kan hier snel en eenvoudig worden besteld.
  5. De afgewogen natronloog moet nu heel langzaam en heel voorzichtig aan het water in de container worden toegevoegd. Onthoud altijd: Voeg altijd NaOH-kristallen toe aan het water, nooit andersom! Laat de NaOH-kristallen langzaam in het water druppelen. Vergeet niet te roeren. De NaOH-kristallen lossen op in het water, waarbij veel warmte vrijkomt.
  6. De loog en de vetten moeten nu afkoelen. Hoe koeler beide componenten zijn, hoe makkelijker het later zal zijn om te werken. Als je heel warm werkt, wordt de zeeplijm sneller dik. Dit moet vermeden worden, vooral bij complexe marmertechnieken. Een voorbeeld van zo’n marmertechniek is de zogenaamde spoon swirl.
  7. Als beide componenten zijn afgekoeld (als je een thermometer bij de hand hebt, is de ideale temperatuur ongeveer 25 tot 35°C), wordt de loog direct toegevoegd aan de vetten in de pot. Draag handschoenen en een veiligheidsbril tijdens deze stap en alle volgende stappen. In het ideale geval werk je verder in de gootsteen.
  8. Het mengsel wordt nu langzaam geroerd en vervolgens ingedikt met een staafmixer. De consistentie moet een beetje aan pudding doen denken. De zeeplijm wordt dan precies goed geroerd voor het gieten in de voorbereide zeepmal.
  9. Als de zeep gekleurd moet worden, voeg dan de klei toe aan de zeeplijm als het mengsel een beetje ingedikt is.
  10. En hier zijn de exacte instructies met foto’s.

De zeepmal moet zorgvuldig worden afgedekt met huishoudfolie. Dit is de beste manier om de vorming van natriumcarbonaat te voorkomen. Vervolgens is het raadzaam om de zeepmal in oude handdoeken te wikkelen. Hierdoor krijgt de massa veel warmte van buitenaf, wat weer de zogenaamde gelfase bevordert. Wat is de gelfase en waarom is deze meestal wenselijk? Lees meer in het ebook:

Zelf zeep maken? Niets kan makkelijker!

Cover_HauptBook

Vond je dit artikel leuk en wil je zelf natuurlijke zeep maken? Download dan het e-boek over natuurlijke zeep en cosmetica “Creatieve zepen – eenvoudig zelf te maken” en begin vandaag nog met het maken van je eerste zeep. Je vindt alles wat je moet weten over zeep maken (en nog veel meer) in het e-book.

Let op: Nu met bonusmateriaal. Je krijgt twee van de geweldige zeepwikkels van naturseife-und-kosmetik.de gratis bij aankoop van het e-book. De banderollen zijn inbegrepen en kunnen naar wens worden opgeslagen en afgedrukt.

Download het uitgebreide e-boek voor slechts 11,95 euro: