Hot process zeep, ook wel heet verzepen genoemd, is een andere manier om je eigen zeep te maken naast koud verzepen. Bij warme verzeping wordt tijdens de productie warmte aan de zeep toegevoegd, zodat de verzeping onmiddellijk en snel plaatsvindt. De zeep kan dan direct worden gebruikt en hoeft niet weken te rijpen zoals bij koude verzeping. Warm verzeepte zepen kunnen ook worden supervet gemaakt met bijzonder waardevolle, voedende oliën. Ze hebben echter ook enkele kleine nadelen en daarom gebruiken de meeste ketels meestal koude verzeping.
Warm verzeepte zeep
Dit artikel gaat over warme verzeping, een speciaal proces om zelf zeep te maken, waardoor de natuurlijke zeep snel kan worden gebruikt. Hete verzeping gebruikt ook een loogoplossing, net als het klassieke koude roerproces, dat waarschijnlijk de populairste methode is om zelf zeep te maken.
De term OHP staat voor Oven Heet Proces. Een veelgebruikte afkorting voor het hete proces is ook HP Zeep, oftewel Hot Process. In principe is dit proces vergelijkbaar met het koude proces. Het verschil is dat er veel warmte wordt toegevoegd aan de gemengde zeeplijm, waardoor het water in de loog snel verdampt en de zeep direct verzeept. Je kunt dus binnen een paar uur je eigen zeep maken, die meteen gebruikt kan worden.
In principe is het populaire koude proces, de klassieke koude verzeping, ook niet echt een koude productiemethode. Bij koudverzeping (cold process CP) komt namelijk ook veel warmte vrij. De zeep warmt op tijdens de productie en bereikt soms temperaturen van rond de 60 tot 70 °C. Toch wordt deze methode koud verzepen genoemd omdat de zeep niet bewust wordt verhit, zoals het geval is bij de HP-methode of de OHP-methode.
Zelf zeep maken met de hete methode – waar moet ik op letten?
Het nadeel van het OHP proces om zelf zeep te maken is, naast de grotere energie-input, de latere textuur van de zeep. De zeeplijm is ook niet vloeibaar door het gebrek aan water en moet worden gladgestreken in de zeepmal. Hierdoor ziet de zeep er niet verfijnd en fijn uit, maar eerder rustiek. Fijne marmering is daarom niet mogelijk. Toch is heet verzepen een goede manier om snel je eigen zeep te maken. Dit komt omdat we tijdens het warme verzepingsproces waardevolle voedende oliën kunnen toevoegen, die in vroegere literatuur vaak als supervettende oliën werden toegevoegd tijdens het koude proces. Supervettende oliën blijven in de zeep achter als echt overtollig vet als ze aan het einde van het verzepingsproces worden toegevoegd. Dit komt omdat zodra de verzeping is voltooid, de overtollige olie niet langer wordt verzeept. Als we hiervoor verzorgende oliën van hoge kwaliteit gebruiken, kunnen warme verzeepte zepen dus echte verzorgende zepen zijn.
Heet verzeepte zeep – zo werkt het
- Kies een zeeprecept of maak je eigen recept en verlaag het watergehalte niet. Ga uit van drie keer de hoeveelheid water als NaOH.
- Maak nu de zeeplijm zoals je die kent van het koude proces. Dit betekent: bereid de loog volgens de veiligheidsregels en smelt de vetten. Je hoeft alleen de vetten en de loog iets af te laten koelen. De loog wordt dan toegevoegd aan de vetten in de pan en het mengsel wordt ingedikt.
- Dek de pan nu af en plaats hem in de oven. De oven moet een temperatuur van ongeveer 100°C hebben.
- Controleer van tijd tot tijd of het zeepmengsel niet te veel rijst. Anders kan het overlopen en zich door de oven verspreiden. Een zeer onaangename situatie die veel schoonmaakwerk met zich meebrengt. Gebruik daarom altijd een zo groot mogelijke pan.
- Het is meestal niet nodig om het mengsel te roeren. Laat de pan gewoon in de oven staan tot het zeepmengsel glazig wordt en op vaseline lijkt.
- Zodra deze toestand is bereikt, kan de pot uit de oven worden gehaald. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het zeepmengsel naar wens te geuren en kleuren. Als je nu door het mengsel roert, zul je snel merken dat de textuur erg brokkelig en ongeraffineerd is. Dit kan iets verbeterd worden door een lepel kwark of mascarpone aan de zeeplijm toe te voegen.
- Nu hoef je alleen nog maar de zeeplijm in de mal te gieten. Je kunt de mal isoleren en vervolgens 24 uur opzij zetten. De zeep kan dan meteen gebruikt worden: een snelle methode om zelf zeep te maken. Het is echter ook beter om de zeep ongeveer 2 weken te laten rusten. Dan wordt hij wat steviger.
Zelf zeep maken volgens het hete proces – een paar tips:
- Als je voor het gieten van de zeep een zuurmelkproduct door de zeeppasta roert, wordt de zeep wat vloeibaarder en egaler. Dit zorgt ook voor een extra hydraterend effect.
- Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is en maximaal voor 2/3 gevuld is. Dit voorkomt dat het zeepmengsel overloopt in de oven.
- Als de zeep direct gebruikt gaat worden, is de ideale hoeveelheid vet ongeveer 70% vaste vetten zoals kokosolie, palmolie, sheaboter en cacaoboter. Dit voorkomt dat de zeep te zacht wordt.
- Je kunt testen of de zeep klaar is door een klein druppeltje van de lijm te nemen en dit met het puntje van je tong aan te raken. Als het zeepachtig smaakt, is de zeep klaar. Als het brandt op de tong, is de zeep nog niet klaar. Wees voorzichtig, want de zeeplijm is heet!
- Roer een theelepel suiker door de loog. Dit houdt de zeeplijm wat zachter en vloeibaarder en maakt het makkelijker om mee te werken.
Zelf zeep maken? Hier lees je hoe:
Als je nog nooit zelf zeep hebt gemaakt, moet je je eerst goed in het onderwerp verdiepen. Je kunt hier veel informatie vinden op Naturseife-und-Kosmetik.de. Voor meer informatie en geïllustreerde instructies kun je ons eBook downloaden: