Het is nu min of meer algemeen bekend dat zelfgemaakte zepen, crèmes, scrubs en andere doe-het-zelf cosmeticaproducten niet zomaar verkocht mogen worden. Het op de markt brengen van cosmetische producten is onderworpen aan strenge wettelijke regels en elke zeepmaker en cosmeticafabrikant moet zich aan deze richtlijnen houden. Maar hoe zit het met het op de markt brengen van producten door het weggeven van je eigen zeepjes en dergelijke? Mag je zelfgemaakte cosmetica weggeven?
Zeep maken en verkopen – niet mogelijk zonder meer
Ik heb het onderwerp van het verkopen van zelfgemaakte zeep en andere cosmetische producten al uitgebreid behandeld. Het is niet toegestaan om thuis in een opwelling zeep, crèmes, scrubs en andere producten te maken en te verkopen. Informatie hierover vind je in de Cosmeticaverordening en de Voedsel- en Warenwet . Als je echt van je hobby je beroep wilt maken of gewoon wat geld wilt bijverdienen, moet je weten dat je aan een aantal eisen moet voldoen voordat je je producten legaal mag verkopen. Je moet onder andere:
- beproefde recepten hebben en informatie kunnen geven over de houdbaarheid van het individuele cosmeticaproduct
- nadenken over de buitenverpakking van het cosmetische product, aangezien de INCI, houdbaarheidsdatum, batchnummer, distributeur, gewicht van het product en eventuele waarschuwingen erop moeten worden vermeld
- zoek een productielocatie (neem GMP – Good Manufacturing Practice – in acht )
- contact opnemen met de relevante autoriteiten en kantoren in uw gemeente en hen op de hoogte brengen van uw plannen
- Laat veiligheidsbeoordelingen uitvoeren voor elk van je producten
- Zoek grondstoffenleveranciers, bereken prijzen, registreer je bij de belastingdienst
Klinkt dit als veel werk? Dat is het ook. Maar als je je cosmeticaproducten echt op de markt wilt brengen, moet je je niet meteen laten afschrikken. De vereisten klinken misschien bijna onmogelijk om aan te voldoen, maar dat zijn ze niet. Houd er rekening mee dat het aantal zeepmakers en kleine cosmeticafabrikanten beperkt is vanwege de wettelijke regels voor het op de markt brengen van cosmetische producten. Als deze regels niet zouden bestaan, zouden waarschijnlijk veel meer mensen hun zelfgemaakte producten verkopen en zou de concurrentie vele malen groter zijn.
Meer gedetailleerde informatie over het verkopen van zelfgemaakte zeep en cosmetica vind je hier: Zelfgemaakte zeep en cosmetica verkopen
Geschikte productaanbevelingen**:
[amazon box=”3432107277,3902540109,3772477178″ grid=”3″]
Kun je zelfgemaakte zeepjes en andere cosmetica cadeau geven?
Zelfgemaakte cosmetica cadeau geven?
Als je regelmatig je eigen zeepjes en badbommetjes, massagerepen of crèmes maakt, dan heb je die vast wel eens aan familieleden, vrienden en kennissen gegeven. Zelfgemaakte cosmetica cadeau geven? Waarom niet? Je denkt er niet echt over na en het zal normaal gesproken niet tot problemen leiden. Strikt genomen is het geven van zelfgemaakte cosmeticaproducten echter ook het op de markt brengen ervan. Dit betekent dat de bovengenoemde wettelijke richtlijnen ook van toepassing zijn op geschenken. Het is dus eigenlijk niet toegestaan om de zeepjes en andere artikelen zomaar door te geven. Natuurlijk wordt niemand vervolgd voor een zeepcadeau – tenzij de ontvanger problemen heeft met het product! Het maakt niet uit of het gaat om huiduitslag of iets dergelijks, als een relevante instantie op de hoogte raakt van het geval, kan het onder bepaalde omstandigheden problematisch worden. Wees daarom heel voorzichtig met het cadeau geven van zelfgemaakte cosmetische producten en geef ze, indien mogelijk, niet zomaar aan iedereen die je kent.
Zelfgemaakte cosmetica weggeven – ja of nee?
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je beter geen zelfgemaakte cosmetica cadeau geven. Voor de rest kunnen we allemaal zelf beoordelen aan wie we onze spullen veilig kunnen geven. Naaste familie en goede vrienden zullen zeker niemand aangeven bij de autoriteiten als er sprake is van intoleranties. Onlangs las ik echter dat een hobbyzeepmaakster zeepjes maakte voor de kleuterschool van haar kind. In dit geval zou ik er liever met mijn handen vanaf blijven. Want als een van de kinderen op de een of andere manier schade zou ondervinden van het goedbedoelde cadeau, kan dat natuurlijk gevolgen hebben. Houd dus een oogje in het zeil als je zeepjes cadeau geeft!
Met vriendelijke groeten van lmc-service.de
Maak je eigen zeep – geschikte producten**:
[amazon box=”B0762GBP6M” template=”horizontal”]
[amazon box=”B01M75EGOL” template=”horizontal”]