Jojobaolie heeft veel positieve en bijzondere eigenschappen. Het is ideaal voor huidverzorging. De olie werkt in de diepte, geeft crèmes en andere emulsies een goede consistentie en zorgt ervoor dat vochtinbrengende oliën langer meegaan. Jojoba olie kan ook worden gebruikt in zeep.
Wat is jojoba-olie?
INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) zaadolie
De jojobastruik is een groenblijvende plant die voorkomt in woestijn- en halfwoestijngebieden. Jojoba-olie wordt gewonnen uit de noten van de struik, die worden geroosterd en gekookt om de hoogwaardige olie te verkrijgen.
De naam jojoba-olie is misleidend, want het is eigenlijk een plantaardige was. Het is vloeibaar bij kamertemperatuur, vandaar dat de naam olie gemeengoed is geworden. Pas bij temperaturen onder ongeveer 7°C wordt duidelijk dat het eigenlijk een was is. De was is veel langer houdbaar dan plantaardige oliën.
Ingrediënten van jojoba-olie
Maagdelijke jojoba-olie herken je aan de goudgele kleur en subtiele geur. Geraffineerde olie daarentegen is licht tot kleurloos. De was bestaat voornamelijk uit wasesters met lange ketens. Deze zijn vergelijkbaar met talg van de menselijke huid. Het bevat ook vitamine E verbindingen, die radicalen onderscheppen en de huid beschermen tegen schadelijke invloeden. Het heeft ook een zwakke antimicrobiële werking en een natuurlijke zonbeschermingsfactor van 4.
Cosmetische toepassingsgebieden
Door de structuur van de wassen mengt het zich niet alleen heel goed met de huideigen vetten, het dringt ook diep door en verzacht de huid van binnenuit. Dit verhoogt de elasticiteit. Het houdt vocht vast in de bovenste huidlagen en maakt de huid zacht en soepel. Een droge huid en jeuk kunnen met deze “olie” worden gekalmeerd. Het is een uitstekende basisolie voor een breed scala aan cosmetica, kan gemakkelijk worden gemengd met andere oliën en heeft een stabiliserende werking in emulsies.
Jojobaolie kan niet worden verwerkt door veel micro-organismen die mee-eters en puistjes veroorzaken. Daarom wordt het met uitstekende resultaten gebruikt tegen een onzuivere huid en als preventieve maatregel tegen puistjes. Het wordt beschouwd als niet-comedogeen. Jojobaolie wordt snel door de huid opgenomen, maar verspreidt zich slechts langzaam over de huid. Dit maakt het ongeschikt als pure massageolie. Omdat jojobaolie al een lage natuurlijke beschermingsfactor tegen de zon bevat en ook een langdurige bruining ondersteunt, wordt het vaak gebruikt als basis voor zonnecrèmes en lotions.
Jojobazaadwas is zeer veelzijdig. Het ondersteunt de droge en rijpere huid net zo goed als de puberende, door de zon belaste of ontstoken huid. Door de diepe penetratie in de huid beschermt het ook het bindweefsel bij hoge stress zoals zwangerschap.
Bijwerkingen van jojoba-olie
Jojoba-olie wordt gekenmerkt door zijn hoge verdraagbaarheid. Er zijn geen bijwerkingen bekend.
Jojoba-olie in natuurlijke zepen
Jojoba olie bevat ongeveer 50% onverzeepbare bestanddelen, wat het natuurlijk moeilijk maakt om zelf zeep te maken. Het heeft daarom weinig zin om een pure jojoba-oliezeep te koken of de was in grote hoeveelheden te gebruiken. Dit geldt overigens voor de meeste wassen. In de geproduceerde natuurlijke zeep hebben grote hoeveelheden jojoba-olie ook invloed op de textuur en het gevoel van de huid na het reinigen. Hier besef je dat jojobaolie geen olie is, maar een was. De huid voelt dof en “wasachtig” aan. Deze indruk had ik al bij een concentratie van 9%. Jojoba-olie wordt daarom alleen gebruikt in natuurlijke zepen om de huid te supervet te maken. Ik zou een concentratie van 6% niet overschrijden.