Een massage met een natuurlijke massageolie is ontspannend, ontspannend en rustgevend. En het mooiste is: zelf massageolie maken is helemaal niet moeilijk. Voor elk probleem is er een geschikt geurmengsel en voor elk huidtype de juiste plantaardige olie, waarmee je thuis je eigen massageolie kunt maken.
Zelf massageolie maken
We kennen allemaal de positieve effecten van een ontspannende massage. De spieren worden losgemaakt, de huid wordt zachtjes gehydrateerd en je gevoel van welzijn wordt versterkt. Voor een ontspannende massage hoef je niet naar een beauty- of wellnesscentrum. Voor thuismassages bieden drogisterijen, supermarkten, natuurvoedingswinkels en parfumerieën veel verschillende massageoliën aan, waarvan sommige tegen zeer hoge prijzen worden verkocht.
Bij de meeste oliën betaal je echter vooral voor de naam van de fabrikant of voor de mooie verpakking van het product. Dit komt omdat de industrie meestal goedkope plantaardige oliën zoals zonnebloemolie gebruikt als basis voor een massageolie. In zeer kleine hoeveelheden (vaak minder dan 1%) worden dan dure actieve bestanddelen zoals wilde rozenolie, duindoornpulpolie en andere dure oliën gebruikt en op de verpakking aangeprezen. Er wordt ook een geurstof aan de massageolie toegevoegd. Dat is het eigenlijk. Vaak wordt alleen een stabiliserende component toegevoegd om de gevoelige plantenoliën te beschermen tegen de satchel. Je kunt hiervoor thuis vitamine E of het derivaat tocoferylacetaat gebruiken of gewoon een kleine hoeveelheid aanmaken en de massageolie snel opgebruiken.
Maak je eigen massageolie – de basisingrediënten
Veel plantaardige oliën zijn geschikt als basis voor een zelfgemaakte massageolie. Zonnebloemolie wordt vaak gebruikt omdat deze makkelijk verkrijgbaar en erg goedkoop is. Zonnebloemolie is echter een snel rijpende olie en moet daarom altijd uit de buurt van licht en lucht worden bewaard. Als je zonnebloemolie wilt gebruiken als basis voor je massageolie, moet je indien mogelijk slechts een kleine hoeveelheid mengen en het product snel gebruiken. Veel andere plantaardige oliën zijn echter ook geschikt als basis voor een massageolie. Alle oliën die langzaam in de huid worden opgenomen en een goed spreidend vermogen hebben, zijn geschikt voor dit doel. Je kunt bijvoorbeeld de volgende plantaardige oliën gebruiken:
- Olijfolie – geschikt voor de gevoelige en droge huid
- Zonnebloemolie – mild en goed te verdragen, ook geschikt voor de vette huid
- Amandelolie – mild, goed verdraagbaar en ontstekingsremmend. Ook geschikt voor de gevoelige huid en babymassage
- Sesamolie – zeer geschikt als basisolie
De geurmengsels
De keuze van essentiële oliën hangt af van wat je met de massage wilt bereiken. Essentiële oliën kunnen helpen om de huid intensief te hydrateren, ontspanning te ondersteunen of een verkwikkend effect hebben. Informeer jezelf over de essentiële oliën en hun effecten, want alleen dan kun je echt goede mengsels samenstellen.
Voor gespannen spieren
- 3 druppels kamille etherische olie
- 3 druppels marjolein etherische olie
- 4 druppels lavendel etherische olie
- 2 druppels jasmijn etherische olie
- tot ongeveer 50ml sesamolie
Om de stemming op te vrolijken
- 5 druppels etherische olie van mandarijn
- 5 druppels lavendel etherische olie
- tot ongeveer 50ml sesamolie
Voor ontspanning
- 5 druppels lavendel etherische olie
- 5 druppels citroenmelisse etherische olie
- 2 druppels jasmijn etherische olie
- tot 80ml sesamolie
Stimulerend en bevordert de bloedsomloop
- 5 druppels rozemarijn etherische olie
- 3 druppels tijm etherische olie
- 3 druppels pepermunt etherische olie
- 4 druppels sinaasappel etherische olie
- tot 80ml sesamolie