Kamergeuren en hun effect op lichaam en geest

Alles über Potpourris, Duftsäckchen und Co.

© PhotoSG - Fotolia.com

Kamergeuren laten woonruimtes lekker ruiken. Maar ze kunnen eigenlijk veel meer doen. Want met geuren – of het nu kamergeuren zijn of de geuren van een zelfgemaakte zeep – kunnen we onze stemming beïnvloeden, ons slaperig laten voelen, ons optimistischer laten voelen of ons gewoon goed laten voelen.

Kamergeuren kunnen onze stemming beïnvloeden

Friedrich Schiller kon alleen schrijven als zijn werkkamer naar appels rook. De Franse schrijver Marcel Proust wijdde hele pagina’s van zijn magnum opus “Op zoek naar de verloren tijd” aan de geur van een klein stukje gebak. En hij was niet de enige die regelmatig het“Proust-effect” ervaarde, zoals het tegenwoordig bekend staat in onderzoeks- en reclamekringen: Een vertrouwde geur kan hele stromen gevoelens en herinneringen losmaken en je terugvoeren naar de tijd en situatie waarin je hem voor het eerst waarnam. In mijn artikel over essentiële oliën heb ik al beschreven hoe geuren een direct effect hebben op het menselijk limbisch systeem en daardoor in alle opzichten een belangrijke invloed hebben op onze stemmingen en ons welzijn. Bij juist gebruik zijn ze een balsem voor lichaam en geest.

Mooi en aangenaam: zelfs met eenvoudige middelen kun je jezelf veel goeds doen en een aangenaam geurende omgeving creëren. Potpourri’s en geurzakjes, wierook, essentiële oliën en geurboeketten zijn ideaal om kamers de gewenste sfeer te geven en – afhankelijk van je voorkeur – een stimulerend of kalmerend effect.

Potpourris

In de 18e en 19e eeuw waren “potpourris” gewoon potten waarin geurige plantendelen werden bewaard om de lucht in een kamer te verbeteren. Tegenwoordig verwijst de term naar mengsels van gedroogde bladeren, bloemen, vruchten en andere plantendelen die niet alleen aangename geuren verspreiden, maar ook zeer decoratief kunnen zijn als kamergeur wanneer ze bijvoorbeeld in een mooie schaal zijn gerangschikt.

Gedroogde bloemen, takjes, kruiden en fruit kunnen worden gebruikt voor zelfgemaakte potpourri

De inherente geur van een potpourri is echter vrij subtiel: om er echt een kamervullende geurverspreider van te maken, worden er meestal essentiële oliën aan toegevoegd die passen bij het karakter van het betreffende mengsel. Samen met een zogenaamd fixeermiddel, dat de geuren in de potpourri bindt, zorgen ze ervoor dat de vaak zeer kleurrijke composities een blijvende bron van aangename geuren worden. Viooltjeswortelpoeder bijvoorbeeld, dat gemakkelijk verkrijgbaar is in de apotheek, heeft zijn waarde voor dit doel bewezen.

Maak je eigen potpourri – kamergeuren die er prachtig uitzien

Een aantrekkelijke potpourri is snel en eenvoudig te maken. Een verscheidenheid aan kruideningrediënten zijn geschikt voor het individuele mengsel, waarvan de meeste in het wild en in je eigen tuin kunnen worden verzameld of afzonderlijk in winkels kunnen worden gekocht. Er zijn bijna geen grenzen aan je verbeelding – hier zijn slechts een paar suggesties die ideaal zijn voor een zelfgemaakte potpourri:

  • Roze en rode kleuren: rozenblaadjes en -bloemen (inclusief hele rozenknoppen), fuchsia, hortensia of roze duizendblad, gedroogde rozenbottels
  • Gele en oranje kleur: bloemblaadjes en bloemen van goudsbloem, zonnebloem, gele gladiool of vrouwenmantel, gedroogde schijfjes citroen en sinaasappel
  • Blauwe en violette kleur: bloemen en bloemblaadjes van lavendel, korenbloem of ridderspoor
  • Groene kleur: grassen, rozen en andere stevige bladeren, rozemarijn, jeneverbes, mossen, korstmossen, dennennaalden
  • Kleur wit: bloemblaadjes van witte rozen of madeliefjes
  • Kleur bruin: boomkegels, twijgen, stukjes schors, graanaren, steranijs, kaneelstokjes, vanillestokjes, kruidnagel of piment

Het is belangrijk dat alle potpourri-ingrediënten goed gedroogd zijn. Vers geplukte bloemen en planten kunnen in kleine bosjes worden samengebonden en op een geschikte plek worden opgehangen.

Voeg eenvoudig geuren toe aan de geselecteerde ingrediënten en plaats ze een voor een in de pot

Als de gewenste samenstelling klaar is, is het tijd voor de geur: het fixeermiddel en de essentiële oliën moeten goed gemengd worden – bij voorkeur in een kleine kom. Ongeveer 25 gram viooltjeswortelpoeder zou genoeg moeten zijn voor een potpourri van normale grootte, de hoeveelheid etherische oliën kan variëren afhankelijk van de geurselectie en de gewenste intensiteit – 15 tot 30 druppels zijn meestal genoeg.

Kleurrijke decoratieve elementen, die later als blikvangers dienen, kun je in de volgende stap beter achterwege laten: Leg de mooiste bloemblaadjes gewoon aan de kant en bewaar ze apart. De overgebleven meerderheid van de droge elementen wordt dan in een grotere kom gedaan en gemengd met het geurpreparaat. Een beetje geduld is dan vereist: het afgewerkte mengsel moet zes tot acht weken worden bewaard in een luchtdichte plastic bak om de geur volledig te absorberen. Als het eindelijk zover is, kun je de potpourri in een mooie schaal of een andere decoratieve bak schikken (die echter niet van metaal mag zijn) en versieren met de kleurrijke bloemblaadjes die je eerder hebt bewaard. Nu ontvouwt het zijn volle effect…

Geurzakjes als kamergeur

Als er minder vraag is naar het decoratieve effect, maar wel naar het veelzijdige gebruik, is er een andere manier om potpourri’s te gebruiken: De kleurrijke mengsels kunnen in kleine stoffen zakjes worden gevuld om aangenaam geurende zakjes te maken. De lavendelvulling is bijzonder populair: een klein geurzakje met de gedroogde bloemen van de struik zorgt niet alleen voor een rustige nachtrust onder het kussen en een aangename geur in de sokkenlade, maar zou zelfs motten uit kledingkasten en dressoirs houden.

Diy Lavendelsäckchen
Zelfgemaakte lavendelzakjes
Auteur: heikerau / 123RF stock image

Citrusoliën en citroengras in combinatie met twee tot drie kruidnagels beschermen daarentegen tegen vervelende steekaanvallen van relevante insectensoorten in de zomer. Een ander voordeel van het potpourri-zakje is dat wanneer de geurintensiteit is uitgewerkt, de opgeslagen etherische oliën weer kunnen worden vrijgegeven door het zakje een beetje te kneden en te drukken, zodat het meerdere keren kan worden ververst.

Wierookkruiden/wierook

Wierookkruiden en wierook hebben een lange traditie in de culturele geschiedenis van de mensheid. In Azië is er bijna geen religieuze ceremonie of spiritueel ritueel waarbij geen wierookstokjes worden gebruikt: Van de rook van de brandende mengsels van harsen, hout en kruiden wordt gezegd dat het de geest zuivert en energieën in balans brengt. Het westerse equivalent, de wierookkaars, is ook een veelgebruikt middel om een contemplatieve, bijna heilige sfeer te creëren tijdens moderne kerstgebruiken – niet alleen in de kerk, maar ook in huiskamers.

© unpict – Fotolia.com
Wierook

De rokerige noot die zich verspreidt wanneer een stokje of kaars gezellig en warm gloeit is geen toeval: bij het branden van wierook komt altijd rook EN geur vrij – de geuren zijn meestal essentiële oliën. Wierookstokjes die zijn aangebracht op een houten basis met behulp van een roltechniek hebben de neiging om meer rook en een minder intense en zuivere geur te produceren dan wierook die is gevormd door drukken of kneden. Ze worden allemaal ontstoken op een geschikte basis of in een drager en branden totdat er alleen as overblijft. Gedurende deze tijd, die 20 tot 30 minuten kan duren afhankelijk van de kaars of het stokje, geven ze hun geur vrij, die zeer langdurig en intens is.

De geur van traditionele wierook is van nature houtachtig en balsamico. Mirre, wierook, sandelhout of cederhout behoren tot de klassieke ingrediënten, maar worden nu ook verrijkt met kunstmatige geurstoffen om te voldoen aan de seizoensgebonden vraag en individuele voorkeuren. Maar omdat veel van deze chemisch geproduceerde aroma’s allergische reacties of irritatie van de luchtwegen kunnen veroorzaken als je daar aanleg voor hebt, raad ik je aan om alleen wierook met natuurlijke ingrediënten te gebruiken. En niet te overdrijven: Bij het branden van wierook komen polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) vrij, die in grote hoeveelheden kankerverwekkend kunnen zijn. Dit betekent niet dat af en toe genieten van de karakteristieke geuren van wierook van hoge kwaliteit schadelijk is. Je moet later gewoon goed ventileren.

Etherische oliën

Ik heb elders al veel samengevat over essentiële oliën, het gebruik en de effecten ervan. Ze zijn een van de eenvoudigste, meest veelzijdige en – bij correct gebruik – ook een van de meest effectieve en gezondste opties voor kamergeuren. Er is een geschikte essentiële olie voor elke stemming en elke behoefte. Soms zijn een paar druppels in een bakje water al genoeg om een aangename geur in huis te creëren. Het effect is intenser als je een geurlampje gebruikt waarin het water in het bakje en dus ook de etherische olie zelf wordt verwarmd. Deze laatste verdampt geleidelijk en ontvouwt snel zijn volledige effect. Soortgelijke effecten worden ook veroorzaakt door zogenaamde geurtaartjes, die je gemakkelijk zelf kunt maken.

Duftmelts selber machen
Aromamelts – snel te maken en een geweldig cadeau-idee

Natuurlijke etherische oliën zijn over het algemeen onschadelijk voor de gezondheid als geurverspreiders, mits er geen allergieën zijn. De juiste dosering is echter ook hier belangrijk: één of twee druppels in het geurlampje zijn meestal voldoende, en te veel kan hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken.

Boeketten met geuren

Tot slot een bijzonder creatieve en mooie manier om een aangename geur aan je huis toe te voegen, vooral in de winter: het geurboeket! Dit boeket van bloemen, kruiden, twijgen en misschien een of twee accessoires bevat bepaalde geurelementen voor een subtiele geur. Bijvoorbeeld, een mengsel van viburnum en Illex takjes gecombineerd met de geurige naalden van de Cryptomeria spar, een paar kaneelstokjes en gedroogde sinaasappelschijfjes creëren een bijzonder kerstsfeer.

In de zomer is de keuze aan kamergeuren nog groter: marjolein, citroenmelisse, lavendel, basilicum, salie en vele andere kruidenplanten zijn ook ideaal als aangenaam geurend boeket in een vaas – of natuurlijk als een seizoensgebonden droog boeket aan het plafond, de muur of ergens anders, waaraan je – en hier is de cirkel rond naar de potpourri – ook essentiële oliën kunt toevoegen om het geureffect te versterken.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: