Heb je ooit karnemelk- en citroenijs in een hoorntje geprobeerd? Ik ben bijzonder dol op ijs en zo kwam ik op het idee van karnemelk-citroenzeep, die ik vorig jaar vlak voor de zomer maakte.
De karnemelk citroenzeep
De zeep moet goed schuimen, zo stevig mogelijk zijn en een aangename, frisse geur hebben. Ik heb gekozen voor magere karnemelk om de loog te maken, omdat ik het verse zuivelproduct meer associeer met de zomer dan met room of een bepaalde melksoort.
Karnemelk en citroenzeep recept
Voor ongeveer 1 kg zeep
- 250 g kokosolie
- 200 g karitéboter
- 250 g olijfolie
- 200 g macadamianootolie
- 150 g babassu-olie
- 320 g bevroren karnemelk
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 1 mespunt in water Sunshine D&C Yellow No. 10 (behawe)
- 18g ScentSationals Citroen
Maak zeep – eerst informeren
Dit zeeprecept en de bijbehorende instructies gaan ervan uit dat iedereen al bekend is met zeep maken en de nodige ervaring heeft. Als dat niet het geval is, is dat natuurlijk geen probleem. Want in het eBook“Creatieve zepen, makkelijk zelf te maken” staat alles wat je moet weten. Het eBook kan op elk moment van de dag of nacht worden gedownload.
Zeep maken met karnemelk
Als je zeep maakt met karnemelk , zorg er dan voor dat je de karnemelk niet alleen gekoeld gebruikt, maar ook bevroren. De beste manier om dit te doen is om praktische ijsblokzakjes of siliconen vormpjes te gebruiken en de benodigde hoeveelheid karnemelk in te vriezen. Doe dit de dag voordat je de zeep wilt gaan maken. Je kunt dan de volgende dag beginnen met het maken van je eigen zeep. Zoals altijd mag je de zeep alleen maken volgens de veiligheidsvoorschriften :
- Weeg de bevroren karnemelk af in een hittebestendige bak.
- Weeg de NaOH af in een apart bakje en voeg dit onder voortdurend roeren langzaam en voorzichtig toe aan de karnemelk in het hittebestendige bakje.
- Wacht tot de karnemelk is opgewarmd en blijf roeren. De loog is nu zo koel dat er geen onaangename damp ontstaat.
- Zet de loog aan de kant (buiten bereik van kinderen of huisdieren houden) en weeg de kokosolie en babassuolie af in een pan.
- Zet de pan op het fornuis en smelt de vetten.
- Haal de pan dan van het vuur en voeg de afgewogen sheaboter toe. Laat smelten.
- Giet dan de resterende oliën in de pan en roer ze erdoor.
- De vetten moeten nu ook afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 30°C.
- Ondertussen kan de parfumolie worden afgewogen, de zeepvorm worden voorbereid en het kleurstofpoeder worden opgelost in een beetje water.
- Als de vetten en de loog zijn afgekoeld, voeg dan de twee fases samen in de pan en roer tot een homogene massa. Gebruik afwisselend de menglepel en de staafmixer.
- Als marmering nodig is, kan nu ongeveer 1/3 van het mengsel in een aparte pot worden gegoten en worden gekleurd.
- Marmer naar wens in de pot of mal en isoleer de zeep na het gieten en laat 24 uur rusten.
- De volgende dag kan de zeep gegoten worden en is al stevig genoeg om gemakkelijk gesneden te worden.
Rijping en bewaartijd ongeveer 6 weken.