Aluminiumoxide in cosmetica en als additief in zeep

Welche Tonerden es gibt und wie sie in Seife verarbeitet werden

Ghassoul, Tonerden Tonerden in der Kosmetik
© uckyo - Fotolia.com

Klei is te vinden in veel verschillende cosmetische producten. Er is momenteel ook veel vraag naar cosmetica met klei. Je kunt nu zelfs kleicosmetica vinden van bekende cosmeticafabrikanten van drogisterijen. De toevoeging is echter vooral populair in natuurlijke cosmetica en natuurlijk in zelfgemaakte cosmeticaproducten zoals gezichtsmaskers en zeep. Lees hier welke klei wordt gebruikt in cosmetica, welke voordelen ze hebben en hoe je ze kunt gebruiken in je zelfgemaakte cosmetica.

Wat is klei eigenlijk?

Klei wordt in steeds meer moderne cosmetische toepassingen gebruikt. Cosmetische grondstoffen zoals klei of helende aarde zijn ontstaan in de laatste ijstijd en zijn in de loop van duizenden jaren gevormd. Normaal gesproken bestaat helende klei voornamelijk uit verschillende ingrediënten zoals kwarts, montmorilloniet en kalk. Daarnaast bevat klei een groot aantal belangrijke mineralen. Helaas zijn deze echter kristallijn, zodat ze niet allemaal direct kunnen worden gebruikt.

De oplosbare mineralen in klei zijn onder andere magnesium, calcium, ijzer, silicium en aluminium. Deze zitten echter in zulke kleine hoeveelheden dat ze geen negatieve effecten hebben op het menselijk organisme. Klei wordt op grote diepte gewonnen en moet natuurlijk, kiemvrij en biologisch onberispelijk zijn voor een cosmetische behandeling. Afhankelijk van de traditionele herkomst worden de kiemen in de geborgen klei vervolgens gedood door hitte in speciale ovens of in de zon. Dit proces wordt ook wel pasteurisatie genoemd en werkt op dezelfde manier als het koken van vloeistoffen.

Welke soorten klei zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten cosmetische klei die voor verschillende doeleinden worden gebruikt:

Helende klei

Helende aarde is de enige aarde die een geneeskrachtige werking heeft. De bruine helende klei komt uit het Taunusgebergte, wordt verwerkt in speciale hoogovens in een kiemvrij proces en de doeltreffendheid ervan is wetenschappelijk bewezen. Helende aarde wordt gebruikt als basis voor gezichtsmaskers en helende pakkingen omdat het een zeer goed absorptievermogen heeft. Het wordt echter ook gebruikt als badtoevoeging of oraal om te gorgelen en in te nemen. Je kunt helende klei ook gebruiken als ingrediënt in zelfgemaakte zeep. Helende klei in zeep wordt vaak gebruikt voor de onzuivere huid.

Groene minerale klei

Groene minerale klei, of illaten, komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft een zeer hoog kopergehalte. Het wordt na extractie gedroogd in de zon. In Duitsland is deze aarde niet toegestaan als geneesmiddel en wordt het gedeclareerd als voedingssupplement. Het wordt voornamelijk gebruikt als basis voor cosmetische maskers, reinigingscrèmes, peelings en ook als badtoevoeging. Het kan ook worden gebruikt als een camouflerende cosmetica, vergelijkbaar met een poeder.

Gekleurde klei

De zogenaamde gekleurde klei is verkrijgbaar in rood, roze en geel . Ze danken hun kleur aan de ijzeroxiden die ze bevatten. Ze worden ook gebruikt voor cosmetische maskers of gezichtsreiniging. Gekleurde klei kan ook worden gebruikt als chemisch-vrije make-upvervanger.

Lavaklei

Lavaklei, afkomstig uit het Atlasgebergte, heeft een extreem hoog silicagehalte. Gemengd met water vormt het een gelachtige emulsie met een intensief reinigende werking. Deze emulsie wordt gebruikt als vervanging van shampoo of douchegel. De emulsie van lavagrond kan ook worden gebruikt als reinigingscrème voor de vette en onzuivere huid.

Kaolien

Kaolien is de enige volledig ijzervrije helende klei. Het materiaal is zeer fijnkorrelig en wordt gebruikt als basis voor maskers in cosmetica en voor de productie van reinigende pasta’s voor intensieve verzorging. Kaolien wordt vaak gemengd met andere helende klei om een minder vettig huidgevoel te krijgen bij het aanbrengen.

Klei in cosmetica – Welk effect in huidverzorging?

De meeste klei in cosmetica wordt gebruikt als basis voor gezichtsmaskers en peelings om het huidoppervlak te verfrissen en te regenereren. De cosmetische grondstof is vrij van chemische toevoegingen en garandeert identieke resultaten. Het voordeel ten opzichte van chemische cosmetische producten is de enorme huidverdraagzaamheid van klei in cosmetica.

Naast de vele mineralen die klei bevat, kunnen emulsies en gezichtsmaskers gemaakt van klei ook worden gebruikt bij mensen met ernstige huidproblemen. Velen gebruiken de klei zelfs als exclusieve badtoevoeging en zien dan af van chemische douchegels en dergelijke. Alleen helende klei met een medische vergunning mag worden gegorgeld of oraal worden ingenomen en mag worden toegepast op kleine huidverwondingen.

De gekleurde klei kan ook worden gebruikt als een ideale make-upvervanger. Verschillende tinten kunnen met elkaar gemengd worden om de gewenste kleur te krijgen. In tegenstelling tot conventionele make-up is kleimake-up 100% organisch en vrij van chemicaliën en is het een echt alternatief, vooral voor de gevoelige huid.

Tip**: Je kunt essentiële oliën, grondstoffen in conventionele en biologische kwaliteit en accessoires direct bij Dragonspicebestellen !

Welke klei voor welk huidtype?

Helaas is er geen eenduidig recept voor welke klei het beste bij jouw huidtype past. Wat alle helende kleisoorten echter gemeen hebben is dat ze vetten en vloeistoffen absorberen, waardoor ze een ontvettende werking hebben. Als de klei wordt gemengd met sorbitol, wordt het absorberende effect van de klei verminderd en kan het aanbrengen veel aangenamer zijn voor de extreem gevoelige huid.

De toevoeging van olie of kruiden heeft meestal ook een verzachtend en hydraterend effect. Iedereen kan en moet de perfecte klei voor zijn eigen huidtype vinden. Als je de klei alleen als reinigingscrème wilt gebruiken, zullen gevoelige huidtypes de voorkeur geven aan kaoline, in tegenstelling tot de wat grovere reiniging met ghassoul. De gekleurde klei, die als make-up kan worden gebruikt, wordt over het algemeen door alle huidtypes verdragen en kan zonder aarzeling worden gebruikt, zelfs op een extreem gevoelige huid.

Reclamepartner voor kleiaanbiedingen**:

[amazon box=”B01ET45EDK” template=”horizontal”]

Maak je eigen zeep met klei

Klei in cosmetica wordt ook vaak gebruikt bij het maken van zeep. Hoewel veel zeepmakers ook klei gebruiken om bijvoorbeeld een zeer vette huid te ontvetten tijdens het reinigen, heeft klei vooral een decoratief effect en is het geschikt voor het natuurlijk kleuren en marmeren van zelfgemaakte natuurzeep. Klei is echter nog steeds populair in gezichtszepen voor de vette huid en acne. Ze worden ook gebruikt in scheerzepen om de glij-eigenschappen van het scheermesje op de huid te verbeteren. Kaolien wordt meestal toegevoegd aan scheerzeep voor dit effect. Alle andere kleisoorten kunnen echter ook worden gebruikt in zelfgemaakte scheerzepen. Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van klei om je eigen zeep te maken, kun je bijvoorbeeld de volgende artikelen bekijken:

Enkele productaanbevelingen over dit onderwerp (reclamepartner**):

[amazon box=”B01GIRHRPY,B018RFDMKO,B0065IHFEK” grid=”3″]

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: