Mensen gebruiken al duizenden jaren heilzame kruiden voor verschillende doeleinden. Als je een kruidentuin aanlegt in je eigen huis, heb je altijd verse kruiden tot je beschikking. De heerlijk geurende planten kunnen zowel in de keuken als in het medicijnkastje en voor kruidencosmetica gebruikt worden. Je hebt niet veel ruimte nodig om een kruidentuin aan te leggen, want de planten zijn niet bijzonder groot. De kruiden kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld hoogwaardige cosmetica te maken.
Veelzijdige redenen voor een kruidentuin
Smakelijke kruiden geven niet alleen smaak aan voedsel, ze hebben ook geneeskrachtige eigenschappen. Kruidenextracten, theeën en tincturen kunnen gebruikt worden om de gezondheid op lange termijn te bevorderen. De meeste kruiden hebben een antibacterieel, kalmerend, ontstekingsremmend of pijnstillend effect op het menselijk lichaam. De planten bevatten ook vitale vitaminen en antioxidanten. Deze kunnen gebruikt worden tegen kwaaltjes zoals huidproblemen, vermoeidheid, duizeligheid en spijsverteringsproblemen. Kruiden voegen ook een aangename mediterrane flair toe aan de tuin of het balkon. En de kruiden kunnen ook gebruikt worden om te koken en te aromatiseren, om zelfgemaakte zeep te verbeteren of om andere kruidencosmetica te maken.
Een kruidentuin aanleggen en planten
Een overzichtelijke plek in de tuin met de juiste omstandigheden is voldoende voor een kruidentuin. Omdat de meeste soorten kruiden veel zon en warmte nodig hebben, is een plek tegen de zuidmuur van het huis of tegen een muur ideaal. Hagen beschermen de gevoelige planten ook tegen schade door vorst en wind. Kruiden geven ook de voorkeur aan matig voedselrijke en goed gedraineerde grond. De soorten uit het Middellandse Zeegebied kunnen zelfs vrij voedselarme grond aan. Tijm, rozemarijn, oregano en lavendel brengen ons ook in vakantiestemming.
Kruiden kunnen goed worden gecombineerd in zogenaamde kruidenspiralen. Deze worden zo geplant dat alle kruiden de optimale omstandigheden hebben om te groeien.
Om het oogsten en verzorgen te vereenvoudigen, kan de kruidentuin in een verhoogd bed worden geplant. Als er geen tuin beschikbaar is, kunnen kruiden ook in potten en bakken op het balkon worden geplant.
De juiste soorten voor kruidencosmetica
Als je geurige planten wilt gebruiken voor kruidencosmetica, zijn lavendel, kamille, Oost-Indische kers en goudsbloem ideaal. Rozemarijn, salie en tijm hebben ook geneeskrachtige eigenschappen. Basilicum, sint-janskruid, koriander, moerasspirea, munt en viooltjes geven kruidencosmetica een aantrekkelijke geur dankzij hun essentiële oliën
een aantrekkelijke geur.
De ingrediënten van de kruiden zijn net zo gevarieerd als het aantal soorten. Deze omvatten allantoïne, flavonoïden, kiezelzuur, eiwitten en salicylaten. Salie heeft bijvoorbeeld een antitranspirerende werking en rozemarijn stimuleert de aanmaak van collageen. De planten produceren ook een overvloed aan bloemen, zodat de verscheidenheid aan kruiden dient als welkom voedsel voor bijen. Kies hiervoor kruidensoorten die na elkaar bloeien van de lente tot de herfst.
Zelf kruidencosmetica maken
Als je zelf cosmetica wilt maken, kun je de ingrediënten en hun samenstelling beter controleren. Op deze manier kun je biologische kruidencosmetica van hoge kwaliteit maken. Als basis droog je de kruiden eerst volledig op een warme maar donkere plek. Daarna kun je ze in kleine zakjes doen en als geurzakjes gebruiken. Kruidenzakjes met lavendel verspreiden hun geur onder het kussen en houden motten weg in de kledingkast. Je kunt ook zelfgemaakte zeep, kruidenmaskers en badtoevoegingen maken door de kruiden te mengen met zeezout. Om kruidenextracten te maken, kun je oliën of alcohol als basis gebruiken. Op deze manier halen de oplosmiddelen de gezondheidsbevorderende actieve ingrediënten uit de planten. De verschillende methoden worden gebruikt om een basis te creëren voor emulsies, lippenbalsems en lichaamsoliën voor massages.
Geef als eerste een reactie