Lavendel cosmetica – natuurlijke verzorging voor alle huidtypes

Wie man Lavendel in der Kosmetik einsetzen kann

© HLPhoto - stock.adobe.com

Er is bijna niemand die niet van de geur van lavendel houdt. Daarom worden lavendel cosmetica veel gebruikt en hebben ze veel fans. Maar lavendel cosmetica kan meer dan alleen lekker ruiken. Lavendel heeft veel positieve effecten op de huid en de psyche en daarom is het een populair ingrediënt in doe-het-zelf cosmeticaproducten.

Lavendel – een alleskunner

Lavendel cosmetica is vooral kalmerend en balancerend en verwent met een aangename geur. Lavendelcosmetica kan het hele cosmeticabereik beslaan, van lavendelzeep en lavendelscrub tot ontspannende nachtcrème met lavendelolie.

Lavendel is een van de populairste toevoegingen aan zelfgemaakte cosmeticaproducten als je essentiële oliën, hydrolaten of kruiden wilt toevoegen aan zeep, badzout of andere producten. De vele positieve eigenschappen van lavendel kennende, mag dit geen verrassing zijn. Bovendien heeft lavendel een bijzonder aangename, bloemige geur die goed tot zijn recht komt in de basisformulering en perfect gemengd kan worden met andere geuren.

Lavendel cosmetica – De werking van lavendel in cosmetica

Lavendelolie wordt al sinds de oudheid gebruikt als badtoevoeging. Tot op de dag van vandaag is lavendel populair. Vroeger kenden we lavendel uit oma’s linnenkast als bescherming tegen motten, maar tegenwoordig wordt het gebruikt in hoogwaardige natuurlijke cosmetische formules.

Tip: Wil je je linnenkast beschermen tegen motten? Bekijk dan mijn instructies voor het maken van je eigen geurzakje voor je kledingkast – met lavendel, natuurlijk!

Lavendel wordt gebruikt om crèmes, zeep en andere cosmetica te parfumeren in de vorm van zijn essentiële olie, die niet alleen een aangename geur verspreidt, maar ook een kalmerend en balancerend effect heeft. Het staat er ook om bekend dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en daarom is het geliefd bij de behandeling van een zieke huid. Als je last hebt van acne, psoriasis of abcessen, kan het niet misgaan met essentiële lavendelolie in je huidverzorgingsritueel. Lavendelolie is echter niet alleen een ideale toevoeging in producten voor de onzuivere huid, maar ook voor de verzorging van alle andere huidtypes.

Let er wel op dat je voor huidverzorging lavendelolie (Lavandula angustifolia) gebruikt.

Doe-het-zelf lavendelcosmetica – alles wat je met lavendel kunt doen

Naturseife mit LavendelDe absolute klassieker is natuurlijk lavendelzeep, en daarom is er ook een prachtige zeepbanderol voor lavendelzeep gratis beschikbaar in het downloadgedeelte:

Iedereen die zelf zeep maakt, kookt vroeg of laat een lavendelzeep. Lavendelolie ruikt heerlijk in natuurlijke zeep, het is blijvend in de zeep en veel mensen stoppen lavendelzeep zelfs in hun kledingkast. Daar werkt de zeep tegen kledingmotten en geeft hij maandenlang een heerlijke frisse geur af. Het is ook mogelijk om gedroogde lavendelzeep in de kledingkast te doen. Het is ook mogelijk om gedroogde lavendelbloemen in de zeep te doen of ze op het zeepblok te strooien. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat lavendelbloemen in natuurlijke zeep hun mooie kleur verliezen en bruin worden.

Naast natuurlijke zeep kun je nog veel meer doen met lavendel – in welke vorm dan ook. De essentiële olie van lavendel is uitstekend te gebruiken in gezichts- en lichaamscrèmes, waar het kan helpen tegen puistjes, acne, psoriasis en vele andere huidaandoeningen. De normale huid wordt gevoed door lavendelolie en ook de rijpere huid heeft baat bij de essentiële olie.

Lavendel hydrolaat, dat wordt geproduceerd tijdens de productie van essentiële oliën, is ook een geweldige toevoeging aan crèmes. Lavendel hydrolaat is een alleskunner voor huidverzorging. Het kan worden gebruikt ter vervanging van de waterfase bij de productie van crèmes of in lagere concentraties als actief ingrediënt in crèmes. Lavendel hydrolaat kan ook op zichzelf gebruikt worden: Als gezichtstoner doet het wonderen bij acne en een onzuivere huid en reguleert het de talgproductie.

Lavendelöl in NaturseifeHet toevoegen van puur lavendel hydrolaat aan warm badwater is een geurige traktatie.

Een andere geweldige tip is om het lavendel hydrolaat in kleine sprayflacons te gieten en het te gebruiken als kamergeur. En als je het moeilijk vindt om ’s avonds in slaap te vallen, doe dan gewoon een spray lavendel hydrolaat op je kussen voordat je naar bed gaat. Het kalmerende effect van lavendel zorgt voor een rustgevende slaap.

Lavendel hydrosol is ook verzachtend voor zonnebrand. Meng het hydrolaat gewoon 1:1 met water en breng het aan op de door de zon beschadigde huid. Het mengsel verkoelt, balanceert, kalmeert en tonifieert.

Maak je eigen gezichtsmaskers met lavendel

Lavendel is een uitstekend ingrediënt voor zelfgemaakte gezichtsmaskers. Voor alle huidtypes kunnen we lavendel puur, als etherische olie of als hydrolaat aan het gezichtsmasker toevoegen. Een mengsel van helende klei en lavendel hydrolaat is geschikt voor de vette huid. Als alternatief kan de helende klei ook worden gemengd met lavendelthee (of water) en een paar druppels essentiële lavendelolie worden toegevoegd.

Als je niet zelf een gezichtsmasker wilt maken dat emulgatoren bevat, kun je ook een eenvoudig keukencosmeticum als lavendelcosmeticum proberen:

  • 1 el verse, schone lavendelbloemen
  • 2 el roomkwark
  • 1 scheutje lavendel hydrolaat
  • 1 theelepel tarwezemelen
  • 1 theelepel honing

Doe de lavendelbloemen in een kommetje en plet ze zachtjes met een lepel. Voeg de tarwezemelen toe en meng de ingrediënten met de overige ingrediënten. Breng het gezichtsmasker aan op een gereinigd gezicht, laat het 15 minuten intrekken, ontspan en verwijder het daarna grondig met warm water. Het gezichtsmasker is geschikt voor alle huidtypes. Als je een vette en/of acnegevoelige huid hebt, gebruik dan gewoon magere kwark in plaats van roomkwark.

Badzout en badolie met lavendel

Badesalz mit LavendelblütenGedroogde lavendelbloemen kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan badzout. Als het zout mooi verpakt is, is het ook een uitstekend cadeau. Voeg een paar druppels etherische olie van lavendel toe, gemengd met andere etherische oliën zoals palmarosa, linaloehout, kamille, citroenmelisse of eventueel een heel andere olie. Je kunt ook heel snel je eigen badolie maken. Je kunt bijvoorbeeld amandelolie, olijfolie en Fluidlecithine BE mengen, een natuurlijke emulgator die ideaal is voor badoliën. Voeg een paar druppels essentiële lavendelolie toe en je hebt een voedende, natuurlijke en zeer ontspannende badtoevoeging.

Tip: Als je geen emulgator in huis hebt, voeg dan gewoon een scheutje room of melk toe aan het badwater. De lecithine in zuivelproducten is een natuurlijk voorkomende emulgator. Het emulgerende effect is hier echter niet zo groot.

Gezichtsstoombad met lavendel

Een gezichtsstoombad met lavendel is vooral geschikt voor de vette en onzuivere huid. Als je een onzuivere huid wilt bestrijden, kun je het gezichtsstoombad maximaal twee keer per week gedurende ongeveer 10 minuten gebruiken. En zo doe je dat:

  • breng 1 liter water aan de kook en giet het in een grote kom
  • Voeg een handvol lavendelbloemen (milde versie) of 12 druppels etherische lavendelolie toe
  • Houd je hoofd boven de kom en dek af met een handdoek

Zorg er altijd voor dat je ogen gesloten blijven! Je mag ook niet in contact komen met het hete water, dus houd je gezicht en neus niet te ver in de kom.

Pure ontspanning: maak je eigen lavendel massageolie

LavendelölEen massageolie maken is eenvoudig. Het is belangrijk om oliën te gebruiken die goed glijden, zoals sesamolie, die door zijn samenstelling goed smeert en ook door de hoornlaag kan dringen. Daarom dient het ook als draagolie voor actieve ingrediënten, waardoor actieve ingrediënten dieper in de huid kunnen doordringen. Je kunt gewoon sesamolie mengen met een paar druppels etherische lavendelolie. De massageolie mag niet te sterk geparfumeerd zijn, omdat dit als irriterend kan worden ervaren tijdens de massage. Ongeveer 10 druppels per 100 ml olie is meestal voldoende. En als je zelf een heel bijzonder massageproduct wilt maken, kun je je eigen massagekaars maken.

Lavendel cosmetica voor hoofdhuid- en haarverzorging

Lavendel is ook een zeer goede toevoeging in alle producten voor de hoofdhuid en het haar. De toevoeging kan roos tegengaan, een vette hoofdhuid reguleren, een jeukende hoofdhuid kalmeren en zorgen voor glanzend haar. Of het nu gaat om haarbehandeling, shampoo of conditioner, er kan veel bereikt worden met lavendel hydrolaat of de essentiële olie van lavendel. Recepten en suggesties voor het maken van je eigen haarreinigings- en verzorgingsproducten zijn binnenkort verkrijgbaar op Naturseife-und-Kosmetik.de.

Lavendel cosmetica – gewoon goed voor iedereen

Zoals je kunt zien, zijn er zoveel manieren om lavendel in verschillende vormen te gebruiken. Of het nu als hydrolaat, essentiële olie of in gedroogde vorm is, lavendel is gewoon een goed verdraagbare allrounder voor elk huidtype. Lavendel is ook bijzonder aangenaam als kamergeur, omdat het kalmerend en evenwicht brengend is. Je kunt één of twee druppels etherische lavendelolie aan wat water toevoegen en het verdampen in een geurlampje. Het kalmerende effect is vooral ’s avonds nuttig om te ontspannen en slaperigheid te bevorderen.

Producten reclamepartner**

[amazon box=”B0786Y6QTQ”]
[amazon box=”B09GCSK7RL”]

De geursmelts voor de geurlamp zijn iets speciaals. Ze zijn gemaakt van een essentiële olie en was. Dat is alles wat je echt nodig hebt voor de geurwas. De kleine brokjes was worden vervolgens in de kom van de geurlamp geplaatst en de was wordt over de kaars heen laten smelten. Hierdoor komt de geur van lavendel vrij en wordt er een rustgevende sfeer gecreëerd. Omdat de kleine geurwasjes voor de geurlamp iets heel speciaals zijn, zijn ze ook ideaal als zelfgemaakt cadeau. Ze hebben ook het voordeel dat ze heel zuinig zijn en steeds opnieuw kunnen worden gebruikt als ze eenmaal gestold zijn. Je kunt de geur af en toe opfrissen met een druppeltje etherische lavendelolie.

Als je gedroogde lavendel nodig hebt voor geurzakjes, zeep of badzout, waarom plant je dan geen lavendelbedje in je tuin voor het volgende tuinseizoen? Lavendel ruikt heerlijk in de tuin en de plant trekt talloze bijen en hommels aan.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: