Lavendel – kalmerend en helend

Lavendel beim Seife selber machen und in der Naturkosmetik

Lavendel in Kosmetik

Lavendel (Lavandula angustifolia) is ook bekend als sierplant in onze inheemse tuinen. Vooral op warme zomerdagen verspreidt hij zijn kruidige, karakteristieke geur. Lavendel, dat behoort tot de lipbloemenfamilie, is altijd al gewaardeerd om zijn geur. Tegenwoordig komt de plant vooral voor in Zuid-Europa. Lavendel wordt vaak geassocieerd met de regio’s in Zuid-Frankrijk, waar de plant wordt gekweekt om essentiële lavendelolie te produceren. Lavendel wordt gebruikt als olie of extract in cosmetica.

Lavendel – botanische naam en variëteiten

Er zijn wereldwijd ongeveer 26 verschillende soorten lavendel. De drie bekendste en belangrijkste voor medicinale doeleinden zijn echte lavendel (Lavandula angustifolia), aarlavendel (Lavandula latifolia) en kuiflavendel (Lavandula stoechas).

Ontdek bijpassende producten voor Lavendel in Cosmetica**:

[amazon box=”B005O9BPH4″ template=”horizontal”]

Karakteristiek uiterlijk van lavendel

Echte lavendel heeft bladeren die 4 tot 5 cm lang en 2 tot 3 mm breed zijn. Deze zijn witviltig als ze jong zijn, later worden ze groen en krijgen ze eelt. Ze zijn langwerpig, hebben een opgerolde rand en zijn aan beide kanten smal. De 10 tot 12 mm grote knoppen van echte lavendel ontwikkelen zich tot donkerpaarse, blauwe of amethistkleurige aarvormige bloemen. Lavendel daarentegen heeft bladeren tot 8 cm lang, die eennervig, lijnvormig en blauwgroen zijn. De grijsblauwe bloemen hebben een scherpe, prikkelende geur. De bladeren van de kuiflavendel zijn opgerold aan de randen en zijn 1 tot 4 cm lang. Ze zijn zacht behaard aan beide zijden. De bloemaren zijn 2 tot 4 cm lang. De geur lijkt op die van de spieslavendel, maar is iets milder.

Groei van de lavendel

De echte lavendel groeit bossigLavendelöl in Naturseifedicht en laag. Afhankelijk van het klimaat kan hij 20 tot 50 cm hoog worden. De ideale standplaats is op droge, zonnige hellingen. Spieslavendel daarentegen groeit grasachtig en bereikt een hoogte tussen 80 en 100 cm. Lamsoor kan tussen 10 en 70 cm hoog worden op een droge, zonnige plek.

Verzorging en teelt in de eigen tuin

Lavendel is gewend aan droge plaatsen en doet het daarom goed met weinig water. De plant groeit op een zonnige plek, bij voorkeur in zanderige, kiezelachtige grond. Lavendel kan ook in de winter buiten blijven staan en heeft geen extra bescherming nodig. Alleen jonge planten en planten in potten moeten tegen de kou worden beschermd. De plant verdraagt ook zeer strenge snoei, die kan worden uitgevoerd na de bloei in het voorjaar of de zomer. De lavendel moet om de 1 à 2 weken worden bemest met een universele meststof.

Ontdek geschikte producten**:

[amazon box=”B01MZ6HH02″ template=”horizontal”]

Oogsten en gebruiken

Lavendel wordt geoogst voordat de bloemen volledig zijn uitgebloeid. In de regel zijn juli en augustus de juiste maanden om te oogsten. Dan is het gehalte aan etherische olie het hoogst en dat is natuurlijk prettig voor wie lavendel in cosmetica wil gebruiken.

Verse of gedroogde lavendelbloemen kunnen worden gebruikt om lavendelthee te maken. Zo’n thee-infusie werkt ontspannend, kalmerend, antiseptisch en choleretisch. Jonge bladeren en zachte scheuten worden gebruikt in de keuken. Deze zijn ideaal om verschillende gerechten op smaak te brengen. Zelf geplukte lavendelbloemen zijn ideaal om gerechten op smaak te brengen. Doe zoals de Fransen en maak je eigen“kruiden uit de Provence“. Lavendel smaakt heerlijk in combinatie met tijm en rozemarijn. Fijngemalen kun je er een uitstekende kruidenboter van maken.

Zelfgemaakte lavendelsuiker is ook een geweldige vervanger voor conventionele vanillesuiker. Het geeft zoete gerechten een persoonlijk tintje en is ook ideaal als cadeau. Voeg ongeveer 1 eetlepel fijngemalen, gedroogde lavendelbloemen toe aan 100 g suiker.

Gebruik van lavendel in cosmetica en zeep

Lavendel kan ook worden gebruikt voor schoonheidsverzorging voor haar en huid, omdat het een regenererend en kalmerend effect heeft. Lavendel in cosmetica is daarom bijzonder populair. Lavendelzepen zijn de bekende klassiekers onder de natuurlijke zepen. Je kunt bijvoorbeeld gedroogde lavendel heel fijn malen en toevoegen aan zelfgemaakte zeep. Dit kun je het beste combineren met etherische lavendelolie.

Het bekende kalmerende en ontspannende effect kan ook worden gebruikt. Met een olie-extract kun je heerlijke badoliën maken. Je kunt ook olijf-, soja- of sesamolie gebruiken en er gewoon een paar druppels etherische lavendelolie doorheen mengen.

Lavendel hydrolaat is te vinden in verschillende grondstoffenwinkels voor zelfopwekkers. Lavendel hydrolaat wordt vooral aanbevolen voor de gevoelige en ontstoken huid. Het kan worden gebruikt in crèmes of zelfs puur op de huid worden aangebracht.

Lavendel in cosmetica, lavendelwater, lavendelbloemen en essentiële oliën zijn hier verkrijgbaar**:

Dragonspice Naturwaren – hoogwaardige kruiden, harsen en oliën!

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: