Lijnzaadolie wordt beschouwd als zeer gezond in de keuken vanwege het zeer hoge gehalte aan omega 3-vetzuren. De smaak van lijnzaadolie is echter wel even wennen. Eigenlijk kunnen we lijnzaadolie niet alleen in de keuken gebruiken, maar ook in cosmetische producten of op zichzelf. Het is ook mogelijk om lijnzaadolie te gebruiken in zeep. Lijnzaadolie heeft echter een aantal nadelen en daarom zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van zeep.
Wat is lijnzaadolie?
Lijnzaadolie (ook wel “lijnzaadolie” genoemd) wordt gewonnen uit een van de oudste gekweekte planten ter wereld, vlas. De vlasplant werd 6000-8000 jaar geleden al verbouwd door de Sumeriërs en Egyptenaren, en vandaag de dag wordt vlas over de hele wereld verbouwd. Vlas is een 60-120 centimeter hoge plant met kale, dicht bebladerde stengels. De bloemen zijn blauw, de bolvormige capsulevrucht bevat de zaden, die bijzonder waardevol zijn qua voeding. Lijnzaad is een populaire toevoeging aan muesli en brood.
INCI: Linum Usitatissimum zaadolie
Productie en werking van lijnzaadolie
De zaden zitten in de kapselvruchten van de lijnzaadplant; één kapsel kan ongeveer 7 zaden bevatten. De zaden zijn zeer rijk aan vet en hebben een oliegehalte van ongeveer 26 tot 45%. Lijnzaadolie wordt verkregen door het geplette lijnzaad onder lage druk koud te persen. Een andere extractiemethode is extractie gevolgd door raffinage. Geraffineerde lijnzaadolie heeft een licht goudgele kleur, terwijl koudgeperste lijnzaadolie groengeel, intens goudgeel of bruin van kleur is. De waardevolle lijnzaadolie heeft een sterke, kruidige geur, die enigszins doet denken aan hooi. Ook de smaak is vergelijkbaar. Het wordt beschouwd als een zeer gezonde olie om mee te koken, een goed huidverzorgingsproduct en lijnzaadolie kan ook worden gebruikt in zeep.
Gebruik van lijnzaadolie in natuurlijke cosmetica en lijnzaadolie in zeep
Lijnzaadolie bestaat voornamelijk uit α-linoleenzuur en is daarom een ideale olie voor de rijpere huid. Het drievoudig onverzadigde vetzuur met lange keten kan de celregeneratie bevorderen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom is lijnzaadolie ook gewild bij ontstekingsachtige huidaandoeningen en acne. Oliezuur en linolzuur maken het vetzuurspectrum compleet en maken lijnzaadolie een goede huidverzorgingsolie voor de droge, gebarsten en gevoelige huid – ware het niet dat lijnzaadolie ook negatieve eigenschappen heeft.
Lijnzaadolie wordt ook gebruikt in de farmaceutica omdat het lipidenverlagende, bloeddrukregulerende en antibacteriële eigenschappen heeft. Het is daarom ook erg populair in de voeding.
In natuurlijke cosmetica wordt lijnzaadolie vaak gebruikt om een gebarsten huid te behandelen. Kompressen met lijnzaadolie hebben een verzachtend en pijnstillend effect en er wordt ook gezegd dat de olie een celvernieuwend effect heeft. Het gebruik in crèmes is daarentegen minder populair, omdat lijnzaadolie helaas twee eigenschappen heeft die het moeilijk te gebruiken maken:
- het heeft een zeer sterke geur
- en verhardt zeer snel bij contact met zuurstof uit de lucht (zeer drogende olie, joodgetal 187).
Lijnolie in zeep
Lijnolie van hoge kwaliteit kan ook worden gebruikt voor de productie van natuurlijke zepen, hoewel het meestal wordt gebruikt in zachte zepen (vloeibare of halfvaste zepen). Lijnzaadolie maakt de zeep erg zacht. Als je de olie toch wilt gebruiken in vaste zepen, moet je er zeer spaarzaam mee omgaan en het combineren met veel vaste vetten. Het is daarom ongebruikelijk om lijnzaadolie in zeep te gebruiken.
Smerende eigenschappen
traag-spreidende olie
Let op
Lijnolie heeft de neiging spontaan te ontbranden bij hoge verstuivingsniveaus, zelfs bij kamertemperatuur. Doeken gedrenkt in lijnolie moeten daarom bewaard worden in een luchtdichte pot met schroefdop.