Bij het maken van zeep is de juiste omgang met loog bijzonder belangrijk. Een loogoplossing om zelf zeep te maken wordt gemaakt van een bijtende stof, meestal NaOH, en water. In principe is het eenvoudig om de loog te mengen. Maar als je loog wilt maken, moet je wel weten hoe je dat op de juiste manier doet. Neem altijd de nodige veiligheidsmaatregelen in acht en bereid de loog voor je zeep rustig en voorzichtig. Zo kan er tijdens het loog maken niets gebeuren.
Loog maken – echte zepen hebben loog nodig
Loog is een essentieel ingrediënt bij het maken van zeep.Echte natuurlijke zeepkan niet worden gekooktzonder loog . Omdat loog echter zeer bijtend is en het enige moeite kost om het te bereiden, wil ik je hier een paar tips geven over het maken van loog.
Waarom hebben we loog nodig voor zeep?
Samen met de juiste combinatie van vetten en oliën verkrijgen we een reinigende zeep door natronloog toe te voegen. Natronloog (gemaakt van NAOH en vloeibaar) hebben we nodig voor vaste zeep en kaliloog (gemaakt van KOH en vloeibaar) voor zogenaamde zachte zeep. Er is ook de zogenaamde gemengde verzeping, waarbij zowel KOH als NaOH worden gebruikt.
Wanneer loog wordt gecombineerd met vetten en oliën, komt er een chemische reactie op gang: De verzeping begint. Zonder loog kunnen we dus geen reinigende zeep maken.
Wat hebben we nodig voor de loog?
Meestal maken we de loog voor de zeep van gedestilleerd water en NaOH. NaOH, natriumhydroxide, staat ook bekend als natronloog . Zoals de naam al zegt, is deze witte substantie zeer bijtend. Daarom moet je altijd voorzichtig en met de nodige veiligheidsmaatregelen omgaan met NaOH.
Opmerking: Als je vaste zeep wilt maken, maak dan loog van NaOH en water (of een andere vloeistof). Kaliumhydroxide, d.w.z. KOH, wordt een kaliumhydroxideoplossing met water. We gebruiken kaliloog om vloeibare en zogenaamde zachte zepen te maken.
Meer informatie over loog
- NaOH of KOH opgelost in water produceert een zeer corrosieve loogoplossing
- NaOH en KOH binden vocht uit de lucht. Daarom moet het blik met NaOH-pastilles of -parels altijd goed afgesloten en luchtdicht bewaard worden
- NaOH, KOH en de gemengde loogoplossingen moeten altijd buiten het bereik van kinderen gehouden worden
- Natronloog mag niet verward worden met zuiveringszout (voedingszout) en mag niet vervangen worden door natronloog
Hoeveel NaOH heb ik nodig voor mijn zeep?
Dit hangt af van hoe hoog het loogtekort / supervet moet zijn en natuurlijk van de gebruikte vetten en oliën en hun verzepingswaarden. Je kunt hier meer over lezen onder NaOH in natuurlijke zepen.
Niemand berekent echter de hoeveelheid NaOH die nodig is voor zijn zeeprecept op basis van de verzepingswaarden. In plaats daarvan gebruiken de meeste mensen de praktische zeepcalculator.
In de zeepcalculator voer je simpelweg de hoeveelheid vet of olie in die gebruikt moet worden en hoe hoog de superfatting moet zijn. De zeepcalculator voert dan automatisch de hoeveelheid NaOH voor het recept in, evenals de hoeveelheid water, die je ook kunt variëren afhankelijk van je ervaring.
Wat moet ik gebruiken om de loog te maken?
Voor het afwegen van de NaOH-kristallen kun je bijvoorbeeld wegwerpbakjes gebruiken. Ik gebruik hiervoor graag uitgewassen yoghurtpotjes.
Belangrijk: ze moeten schoon en droog zijn. De kristallen zelf kunnen zonder problemen in zulke potjes worden afgewogen, omdat ze het plastic niet aantasten. Pas als je de NaOH-kristallen in water mengt, ontstaat het bijtende loog, dat zo’n dun plastic bekertje gemakkelijk zou aantasten.
De eerste stap is dus altijd het afwegen van NaOH (of KOH) in een apart bakje. Neem vervolgens een stevige, alkalibestendige beker om de eigenlijke loog in te mengen.
Weeg het water direct af in je loogreservoir. Voeg dan langzaam en voorzichtig de NaOH-kristallen toe aan het water.
Geschikte looghouders zijn:
- Speciale bekers uit gespecialiseerde laboratoriumwinkels.
- Stevige inmaakpotten die stabiel zijn en waarin je gemakkelijk kunt roeren.
- Roestvrijstalen bekers. Ik zou hier geen roestvrijstalen kommen gebruiken, omdat ze te gemakkelijk omvallen.
- Maatbekers van polypropyleen (PP) of polyethyleen (PP)
Waar moet ik de loog maken?
Waar je je zeep mengt: Meestal in de keuken. Ik heb wel eens gelezen dat je de loog in de tuin of op het balkon moet mengen, zodat de loog kan verdampen. Dat is onzin. Er is een trucje dat voorkomt dat de irritante dampen überhaupt ontstaan, namelijk door koud te werken.
Het is ook niet veilig om een bijtende vloeistof op het balkon te maken! De tuin is ook ongeschikt, omdat katten, vogels of harde wind de container met loog om kunnen gooien.
Het is ook geen goed idee om de container daarna door het huis naar de keuken te dragen. Je zou immers kunnen struikelen en de vloeistof zou eruit kunnen lopen.
Je kunt je loog het beste in de gootsteen mengen. Hier kan niets gebeuren als er iets misgaat.
Loog voor zeep maken – stap voor stap
Je moet bekend zijn met de veiligheidsinstructies voor het maken van zeep. Ze zijn belangrijk omdat natronloog en kaliloog bijtende stoffen zijn die ernstige schade aan huid en slijmvliezen kunnen veroorzaken.
Veiligheid is daarom van het grootste belang bij het maken van loog. Bekijk mijn veiligheidsinstructies en zorg dat je deze gebruiksvoorwerpen thuis altijd bij de hand hebt:
- Veiligheidsbril (zeer belangrijk)
- Stevige handschoenen, huishoudhandschoenen
- Eventueel een oud shirt, kiel of hemd om je kleding te beschermen
Je kunt je werkplek het beste bedekken met een stevig, afveegbaar tafelkleed of oude kranten of karton gebruiken om de werkoppervlakken te beschermen. Vooral houten oppervlakken moeten worden beschermd tegen spatten loog of zeep.
En zo maak je de loog:
- Doe beschermende uitrusting aan
- Weeg koud gedestilleerd water af in de loogbestendige bak
- Zet de kom indien mogelijk in de gootsteen zodat je veilig en schoon verder kunt werken
- Weeg NaOH-kristallen (of KOH) af in een aparte container
- Sluit de container met NaOH meteen weer goed af
- Voeg nu langzaam en voorzichtig de afgewogen NaOH toe aan het gedestilleerde water
- Roer langzaam met een lepel tot de NaOH-kristallen volledig zijn opgelost
De loog zal dan flink opwarmen. Er kunnen dampen ontstaan die zeer onaangenaam zijn. Hoewel ze niet giftig zijn, zijn ze erg irriterend voor de luchtwegen.
Het is daarom het beste om deze dampontwikkeling volledig te voorkomen. Dit kun je doen door heel koud te werken. Het gedestilleerde water moet altijd zo ijskoud mogelijk zijn, d.w.z. halfbevroren uit de vriezer of zelfs helemaal bevroren als ijsblokjes. Om ervoor te zorgen dat de NaOH-kristallen goed oplossen, bevries je slechts de helft tot 3/4 van het water.
Op deze manier ontstaan er geen dampen en koelt de loog daarna snel af.
Belangrijk: Laat de NaOH-kristallen altijd in het water druppelen. Werk nooit andersom en giet het water in de NaOH! |
Belangrijke feiten over het maken van loog
Loog is niet ongevaarlijk en je moet er altijd voorzichtig mee omgaan. De beste plaats om loog te maken is de gootsteen in de keuken. Als er iets misgaat, kun je het gewoon wegspoelen. Vermijd onnodige “transportroutes”. De werkplek voor het mengen van zeep moet er dus vlak naast staan.
Zet de container met loog nooit bij een open raam of op het balkon, zeker niet als er mensen langs je raam lopen. Zet de loog in geen geval in de koelkast om af te koelen, want dit kan gemakkelijk tot verwarring leiden.
Ik weet dat kinderen altijd graag willen helpen en meedoen. Het is echter beter om je kinderen uit te sluiten van het maken van loog en het koken van zeep als ze nog klein zijn. Er zijn andere manieren om zeep te maken met kinderen, zoals boetseren met zeepresten, het smeltproces, zeep gieten of zelfs zelf zeepkettingen maken.
Wat te doen bij contact met loog?
Niet alleen de verse loog, maar ook de zeeplijm is bijtend. Daarom moet je tijdens het hele zeepmaakproces je beschermingsmiddelen niet afdoen.
Als er een spatje zeeplijm of loog op je huid terechtkomt tijdens het mengen met de mixer of het ingieten van de zeeplijm, spoel het gebied dan af met veel schoon water. Je zult merken dat de plek wat vettig aanvoelt. Zodra het niet meer glibberig en vettig is, is alle zepenlijm eraf gewassen.
Loogspatten kunnen snel afgespoeld worden. Het is belangrijk dat je meteen reageert en de huid reinigt. Loog en lijm beschadigen de huid namelijk van nature meer als ze er langer op blijven zitten.
De huid kan later rood worden, jeuken of branden. Behandel de huid met een zachte crème en de irritatie zal snel verdwijnen.
Open wonden daarentegen moeten altijd door een arts worden onderzocht! Als er lijmslijpers in het oog komen, spoel het oog dan onmiddellijk met veel water en raadpleeg daarna een arts.
Als je echter voorzichtig en voorzichtig werkt en altijd vergeet om beschermende uitrusting te dragen, kan er niet veel gebeuren als je zelf zeep maakt.
Wees niet bang om je eigen zeep te maken
Ik denk dat elke nieuwkomer schrikt als hij leest over de veiligheidsinstructies en de loog. Maar eigenlijk is het hanteren van NaOH, loog, zeeplijm en verse zeep helemaal niet erg. Als je er altijd aan denkt om handschoenen en een veiligheidsbril te dragen, kan er echt niet veel gebeuren.
Je zult merken dat het maken van loog eigenlijk heel gemakkelijk is en dat de kans op letsel klein is. Het belangrijkste is om altijd voorzichtig te werk te gaan en je respect voor de chemische stof niet te verliezen, zelfs niet nadat je voor de 100e keer zeep hebt gemaakt.
Geef als eerste een reactie