Maak je eigen badchocolade

Rezept für selbst gemachte Badeschokolade

Een badchocolade? Dit is geen chocolade die je tijdens het baden eet, maar een “chocolade” als badtoevoeging. Het ziet er geweldig uit, is rijk en voedend en is ook nog eens een geweldig cadeau. Zelf badchocolade maken is makkelijk en vooral heel snel. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en kunt in een handomdraai je eigen badchocolade maken.

Zelf badchocolade maken

Er zijn verschillende recepten te vinden op internet. Als ik sommige van deze recepten zie, word ik een beetje sceptisch. Het is erg belangrijk dat badchocolade hard en dus onbreekbaar is. Er is een verschil tussen het maken van een compacte badpraline of badbal en een dunne, brosse reep badchocolade.

Persoonlijk zou ik daarom geen oliën toevoegen en geen kokosolie gebruiken. Kokosvet smelt bij contact met de huid, het is een heel zacht vet en breekt daarom snel. Omdat ik kokosolie in veel doe-het-zelfrecepten heb gezien, wilde ik dit hier even noemen.

Cacaoboter daarentegen isideaal voor badchocolade– een echte reep chocolade wordt er tenslotte ook van gemaakt. Cacaoboter is heel vast en smelt, in tegenstelling tot kokosolie, niet als je het in je hand houdt of in een warme badkamer bewaart. Dit maakt het bewaren van zelfgemaakte badchocolade veel gemakkelijker. Het ingrediënt past ook perfect bij het thema badchocolade.

Je kunt je eigen badchocolade maken met slechts een paar ingrediënten en weinig moeite. In korte tijd maak je een geweldig doe-het-zelf cosmeticaproduct dat ook nog eens een fantastisch cadeau is. Je kunt het ook verpakken in de banderollen voor badchocolade, die je natuurlijk gratis kunt downloaden en gebruiken.

De ingrediënten voor zelfgemaakte badchocolade

Je hebt niet zo veel ingrediënten nodig om zelfgemaakte badchocolade te maken. Zoals gezegd is cacaoboter het belangrijkste ingrediënt. Enkele voedende ingrediënten maken het recept compleet en een emulgator voorkomt dat de DIY badchocolade een vettig laagje op de badkuip achterlaat.

Het recept is ontwikkeld voor een zeer breukvaste badchocolade. Hiervoor is voornamelijk cacaoboter gebruikt. Er is ook een kleine hoeveelheid sheaboter toegevoegd voor extra verzorging. Je kunt ook de mangoboter gebruiken of weglaten en de dubbele hoeveelheid sheaboter gebruiken – wat je maar wilt. Baking soda en melkpoeder zorgen ervoor dat de chocolade beter oplost in het warme badwater.

DIY badchocolade ingrediënten op een rij

Cacaoboter

Cacaoboter heeft een smeltpunt van ongeveer 28°C. Het smelt dus in warm badwater, maar is goed bestand tegen normale kamertemperatuur. Als basisingrediënt in badchocolade zorgt het daarom voor stevigheid.

Het is zeer rijk en geschikt voor alle huidtypes. Cacaoboter mag alleen zeer spaarzaam gebruikt worden voor de zeer vette en onzuivere huid. Cacaoboter is een comedogeen vet dat de ontwikkeling van puistjes bevordert.

Omdat cacaoboter erg rijk is, is het vooral populair bij de droge huid. Maar eigenlijk hebben alle huidtypes er baat bij tijdens het baden. Dit komt omdat de huid gemakkelijk uitdroogt door het warme badwater, wat cacaoboter voorkomt dankzij zijn rijkdom.

Sheaboter

Sheaboter is een zeer waardevol vet voor huidverzorging. Het vult lipiden uitstekend aan, maakt de huid glad en zacht en voorziet ook de ontstoken en schrale huid van lipiden en vocht. Omdat sheaboter niet-comedogeen is, kan het voor alle huidtypes worden gebruikt. Het zou de celvernieuwing ondersteunen, ontstekingen remmen, hydrateren, regenereren en beschermen. Sheaboter is daarom te vinden in bijna elk doe-het-zelf cosmeticaproduct en wordt vaak alleen gebruikt voor huidverzorging.

Mangoboter

Mangoboter heeft goede hydraterende eigenschappen en voorkomt dat de huid uitdroogt tijdens het baden. Het is qua hardheid vergelijkbaar met cacaoboter. Maar omdat we er maar kleine hoeveelheden van gebruiken in dit badchocoladerecept, kun je de mangoboter gemakkelijk vervangen door sheaboter. Een andere optie is om minder cacaoboter te gebruiken en het aandeel mangoboter dienovereenkomstig te verhogen. Dit komt omdat mangoboter slechts een zeer lage comedogeniciteit heeft, maar even hard is en ook vergelijkbaar met cacaoboter wat betreft zijn smeltgedrag.

Emulgator

Zoals gezegd is het toevoegen van een emulgator geen must. Je kunt gemakkelijk zonder. Houd er echter wel rekening mee dat de vetten tijdens het baden aan het wateroppervlak zullen drijven, op de badkuip zullen neerslaan en dat de huid na het baden ook vrij vettig zal zijn. Dit is echter geen groot probleem en niet iedereen heeft er last van. Als je dit echter wilt voorkomen, kun je de hierboven genoemde emulgator gebruiken of een van de populaire doe-het-zelf cosmetische oppervlakteactieve stoffen. SLSA is een surfactant in poedervorm die ook heel geschikt is voor gebruik in badchocolade. Als je meer wilt lezen over oppervlakteactieve stoffen, bekijk dan het artikel Oppervlakteactieve stoffen in zelfgemaakte cosmetica.

Badchocolade: recept voor één reep

Tip: Je kunt ook een ander basisrecept vinden in het artikel: Badchocolade maken en verpakken

Tip**: Je kunt de ingrediënten in zowel conventionele als biologische kwaliteit krijgen bijDragonspice.

Als alternatief kunt u hier ook boter- en melkpoeder bestellen (producten van reclamepartners**)

[amazon box=”B086LK96Q9″]
[amazon box=”B06VW5CRPD”]
[amazon box=”B08B6CDPG1″]

De badchocolade maken: zo doe je dat (klik op de foto’s om de bereidingsinstructies te zien die bij de foto’s horen):

  1. Kies eerst een geschikte chocoladevorm. Chocoladevormen zijn nu ook verkrijgbaar in siliconen. Deze zijn ideaal om de chocoladereep in te gieten. Als je decoraties wilt gebruiken zoals bloemblaadjes, hagelslag, vanillepulp uit een vanillestokje of iets dergelijks, moet je deze nu in de chocoladevormen strooien.
  2. Weeg nu de baking soda en het melkpoeder af in een kommetje.
  3. Weeg de cacaoboter af in een aparte kom en smelt deze in een bain-marie. Meng vervolgens de mangoboter en sheaboter erdoor. Verwarm nu niet verder, maar haal de kom uit de bain-marie en smelt voorzichtig de mangoboter en sheaboter in de warme cacaoboter.
  4. Als je Mulsifan wilt gebruiken, kun je dit nu toevoegen aan de vetten en goed mengen.
  5. Voeg de baking soda en het melkpoeder toe aan de vetten en meng goed. Wacht tot de ingrediënten een beetje zijn afgekoeld en blijf roeren.
  6. Giet het hele mengsel in de badchocoladevormen en koel de repen onmiddellijk af. Wacht nu drie tot vier uur voordat je de badchocolade uit de vormen haalt.

Het is dus heel eenvoudig om je eigen badchocolade te maken. Als u geen emulgator wilt gebruiken, kunt u ook zonder. Het vet zal dan echter op het wateroppervlak drijven en de badkuip moet na het bad worden schoongemaakt.

Als je een natuurlijke emulgator wilt, kun je lysolecithine gebruiken. Ik gebruik de emulgator niet graag, omdat het badproduct dan een bruinige kleur krijgt. Het hangt er dus vanaf hoe je wilt dat je badchocolade eruitziet. Als je toch een bruine, chocoladeachtige badchocolade wilt, dan kun je natuurlijk ook lysolecithine gebruiken.

——————————————-

DIY cosmetica – ebook voor handgemaakte cosmetica

Ben je geïnteresseerd in meer DIY cosmetica ideeën? Kijk dan eens naar mijn ebook DIY cosmetics. Het bevat heel veel leuke recepten, beschrijvingen van grondstoffen, ideeën en instructies voor handgemaakte cosmetica:

——————————————-

Zelf badchocolade maken – waar moet je op letten

De badchocolade moet echt volledig uitharden voordat u hem uit de vorm haalt. Dit is een heel belangrijk punt dat u zeker in acht moet nemen. Anders breekt de zelfgemaakte badchocolade en dat zou natuurlijk vervelend zijn. Houd er rekening mee dat de chocolade erg dun is en snel breekt.

Als je het cadeau wilt geven, moet je het dus voorzichtig vervoeren en goed inpakken 🙂 Je vermeldt ook best op de verpakking dat de badchocolade niet geschikt is om op te eten! De badchocolade moet ook ongeveer 2 dagen blijven staan om uit te harden, omdat de cacaoboter een tijdje nodig heeft om zijn volle sterkte te bereiken.

Het recept voor de badchocolade is voldoende voor één chocoladevorm. Als je er meer wilt maken, moet je de hoeveelheid opnieuw berekenen. Overigens zijn de nu gemakkelijk verkrijgbare siliconen chocoladevormen bijzonder praktisch. De flexibele siliconenvormen zijn namelijk perfect om de broze badchocoladerepen vorm te geven.

Chocoladevormen voor badchocolade zijn hier verkrijgbaar**:

[amazon box=”B01HBHBWLK” template=”horizontal”]
[amazon box=”B017R5ZP3W” template=”horizontal”]

Gebruik badchocolade

De zelfgemaakte badchocolade moet er natuurlijk niet alleen leuk uitzien, maar ook gebruikt worden. Twee tot drie stukken chocoladereep zijn meestal genoeg voor een bad. Je kunt ze gewoon afbreken en vervolgens laten smelten in het stromende badwater of de stukjes direct aan het stromende badwater toevoegen.

Pak de rest van de badchocolade in en leg die weg voor het volgende bad.

Na het baden moet u het bad goed uitspoelen zodat het vet geen resten achterlaat op het bad.

De badchocolade verpakken

De badchocolade moet altijd in folie worden verpakt. Gewoon huishoudfolie is hiervoor geschikt, maar dunne aluminiumfolie is ook leuk, omdat de badchocolade er dan echt uitziet als echte chocolade. Af en toe zie je ook badchocolade verpakt in kartonnen doosjes. De makkelijkste manier is zeker om een sleeve te maken. Als je het op stevig papier print, geeft het de badchocolade ook een beetje stabiliteit en beschermt het tegen breken.

Je kunt je eigen banderol maken. Ofwel heel eenvoudig, met de hand geschreven met gekleurd papier. Of je gebruikt een van mijn banderollen voor badchocolade. Je kunt de banderollen gratis downloaden met één klik, eventueel opslaan en natuurlijk afdrukken. Je vindt banderollen voor badchocolade om te downloaden in het artikel“Badchocolade mooi verpakt“. U bent ook welkom in mijn downloadgedeelte.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: