Een fluweelzachte huid na het wassen? Dat is geen probleem met melkzepen, want de romige natuurlijke zepen, die gemaakt zijn met melk in plaats van water, zijn erg voedend voor de huid. Geitenmelkzepen zijn bijzonder aan te raden, omdat deze natuurlijke zepen het verlies van olie en vocht uit de huid tegengaan, kalmeren en zelfs kunnen helpen bij ontstekingen. Geitenmelk bevat ook veel verschillende vitaminen en mineralen en kan de huid zelfs regenereren en verstevigen. Zeep met geitenmelk wordt daarom vooral aanbevolen voor de droge en rijpere huid, hoewel mensen die last hebben van psoriasis of neurodermitis ook baat hebben bij het gebruik van geitenmelkzeep. Veel goede redenen dus om zelf geitenmelkzeep te maken.
Je kunt in dit artikel meer lezen over geitenmelk en de andere soorten melk die we kunnen gebruiken om onze eigen zeep te maken.
Zeeprecept: Zelf geitenmelkzeep maken
Zoals bij elk zeeprecept ga ik ervan uit dat je al ervaring hebt met zeep maken. Als dat niet het geval is, lees dan eerst mijn eBook en kom van tevoren meer te weten over zeep maken en de ingrediënten.
Geitenmelkzeep:
- 450g kokosolie
- 250g margarine
- 250g koolzaadolie
- 150g karitéboter
- 100g amandelolie
- 400g geitenmelk, bevroren
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH(zeepcalculator)
- 1 volle eetlepel koude roomkwark
Tip**: Je kunt de vetten en oliën en andere accessoires kopen bij de natuurproductenwinkel Dragonspice.de!
Maak je eigen geitenmelkzeep – zo doe je dat
Bij het maken van geitenmelkzeep is het heel belangrijk om de melk in te vriezen om oververhitting te voorkomen. Giet de melk eerst in ijsblokvormpjes en zet deze een nacht in de vriezer. De zeep kan dan de volgende dag worden gemaakt. De zeep kan dan op deze manier worden gemaakt, met inachtneming van de veiligheidsregels :
1. Van NaoH en de ijsblokjes geitenmelk wordt een loogoplossing bereid. Dit moet vervolgens goed afkoelen, idealiter tot ongeveer 30°C.
2. Smelt ondertussen de kokosolie en margarine. Voeg de sheaboter pas toe als je de pan van het vuur hebt gehaald. Deze zal nu vanzelf smelten in de hete vetten.
Voeg dan de plantaardige oliën toe aan de vetten in de pan en laat het vetmengsel afkoelen tot ongeveer 30°C.
3. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, kunnen beide fasen worden gecombineerd en gemengd zoals gewoonlijk. Gebruik een staafmixer om het zeepmengsel in te dikken.
4. Voeg nu de ijskoude roomkwark toe aan de zeeplijm en meng goed door.
5. Het mengsel moet nu alleen nog in de zeepvorm worden gevuld en afgedekt. Doe dit zonder isolatie en zet de zeepmal op een zo koel mogelijke plaats.
6. Geef de zeep na het gieten ongeveer 6 weken de tijd om te rijpen.
Tip: Als je andere geitenmelkzepen wilt proberen, kun je de pekelgeitenmelkzeep proberen of de geitenmelkzeep met bloemengeur koken.
Bijpassende producten**: