Maak je eigen melkzeep – melk voor het mengen van de loog (coole techniek)

Mit kalter Milch pflegende Seifen selber machen

Milchseifen Cool Technique
NaOH direkt zu der gefrorenen Milch geben und gut umrühren

Iedereen zou eens moeten proberen om zelf zeep met melk te maken. Melkzepen zijn bijzonder voedend en geven een heerlijk, romig schuim. Een goede manier om melkzeep te maken is de Cool Techniek. Bij de Cool Technique melkzeep wordt de loog gemaakt van NaOH en 100% melk. Ontdek hier hoe je eenvoudig je eigen melkzeep kunt maken.

Als je meer wilt weten over het maken van melkzepen, moet je natuurlijk het eBook “Zelf melkzepen maken” downloaden.

Zelf melkzeep maken

Romig zeepschuim, rijke verzorging tijdens het wassen en een aangenaam gevoel – melkzepen hebben veel voordelen. Daarom zijn zelfgemaakte melkzepen zo populair en waarschijnlijk zal iedereen die zelf zeep maakt wel eens een melkzeep proberen.

Er zijn verschillende manieren om je eigen melkzeep te maken. Je kunt je melkzeep maken met veel melk, wat melk of een melkproduct toevoegen aan de zeeplijm of een melkzeep maken met melkpoeder.

Ik zal in aparte posts ingaan op de verschillende productiemethoden, zodat het echt overzichtelijk blijft:

Dit gaat over klassieke melkzeep maken. De loog die we nodig hebben om onze eigen zeep te maken, wordt gemengd met melk. Je kunt echter niet simpelweg het water vervangen door melk en de loog op de gebruikelijke manier maken.

In plaats daarvan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je je eigen melkzeep maakt. In dit artikel leg ik uit waar je precies op moet letten en hoe je zelf melkzeep met melk kunt maken.

Wat zijn de voordelen van melkzeep?

  • Melkzepen worden bijzonder goed verdragen en zijn ook geschikt voor de gevoelige huid
  • Ze voeden de huid tijdens het wassen en maken haar bijzonder zacht en glad
  • Melkzepen hydrateren en voeden
  • Ze zorgen voor een voedend huidgevoel, zelfs tijdens het wassen
  • Het schuim van een melkzeep is zeer compact en romig

Hebben melkzepen ook nadelen?

De afgewerkte melkzepen hebben eigenlijk geen nadelen. De nadelen van melkzepen zitten meer in de zeepproductie. Dit komt omdat het maken van een pure melkzeep met vloeibare melk als watervervanger niet eenvoudig is.

Je moet goed letten op de temperatuur van de loog en het is belangrijk om heel koud te werken. Als je te heet werkt, wordt de loog oranje, wat ook zichtbaar is in de afgewerkte zeep. Er ontstaat ook een sterke ammoniakgeur, die ook in de afgewerkte zeep te ruiken is. De onaangename geur is afkomstig van het afgebroken melkeiwit. De geur vervaagt echter na verloop van tijd en is niet meer waarneembaar in de gerijpte zeep.

De oranje kleur van de melkzeep verdwijnt ook. De zeep wordt crèmekleurig, wat niet iedereen lekker vindt. Als je een witte zeep wilt, moet je heel koud werken. De melk moet helemaal bevroren zijn. Dit geldt ook voor de gel van de zeep.

Melkzepen die een gelfase hebben doorlopen ruiken sterk naar ammoniak en krijgen een sterke kleur. Deze zepen zullen nooit zuiver wit zijn, maar altijd gelig tot crèmekleurig. Dus als je een zo wit mogelijke melkzeep wilt, moet je de gelfase vermijden. Dit betekent dat de afgewerkte zeep niet geïsoleerd moet worden. In plaats daarvan is het vaak verstandig om het op een koele plaats te bewaren om te voorkomen dat het te warm wordt.

Welke soorten melk kunnen worden gebruikt?

Je kunt elke soort melk gebruiken als je er aan kunt komen. Koemelk wordt waarschijnlijk het meest gebruikt voor het maken van melkzeep. Dit komt omdat koemelk in elke supermarkt verkrijgbaar is, goedkoop is en een goed effect geeft in de zeep.

Andere zeer populaire soorten melk voor doe-het-zelf-melkzeep zijn geitenmelk en schapenmelk. Sommige ketels gebruiken ook paardenmelk. Maar niet alle soorten melk zijn gemakkelijk verkrijgbaar of kosten veel geld. Daarom gebruiken mensen ook graag melkpoeder, waarmee ze zelf rijke melk kunnen maken.

Tip: Bekijk mijn artikel over de verschillende soorten melk om te zien welke melk het beste bij jou past.

Is het mogelijk om veganistische melkzepen te maken?

Ja, dat kan. Veganistische melkzepen zijn net zo voedzaam en prettig in gebruik als melkzepen van koe-, schapen- of geitenmelk. Je kunt gewoon plantaardige melk gebruiken om veganistische melkzepen te maken. Denk hierbij aan sojamelk, amandelmelk en kokosmelk. Ik heb al verschillende artikelen over deze onderwerpen gepubliceerd:

Maak je eigen melkzeep met ijsmelk – Coole Techniek

Melkzeep kan op verschillende manieren worden gemaakt, de Warme Techniek met melkpoeder, de Warme Techniek met yoghurt, room of andere zuivelproducten of met de Koele Techniek melkzeep. Deze methode maakt het mogelijk om een 100% melkzeep te koken. Dit komt omdat je 100% van de vloeistof in de loog kunt vervangen door een melksoort naar keuze.

Bij de Melkzeep Koel Techniek wordt al het water dat nodig is om de loog voor de zeep te maken vervangen door een melksoort naar keuze. Deze omvatten koemelk, geitenmelk, paardenmelk, schapenmelk, veganistische melk, enz. Je kunt hier meer te weten komen over de soorten melk die vaak worden gebruikt om zeep te maken.

De Cool Techniek voor melkzepen werkt een beetje anders dan hoe je gewend bent om andere zepen te maken. Eerst wegen we de vetten af en smelten ze, zoals we gewend zijn. Daarna voegen we de oliën toe en laten we het vetmengsel afkoelen tot ongeveer 25 °C. Ondertussen bereiden we de zeepmallen voor, wegen we de parfumoliën af en bereiden we alles voor om de zelfgemaakte zeep te kleuren. Zodra de vetten zijn afgekoeld, maken we de loog. Daarna kunnen we de zeep op de gebruikelijke manier maken, met inachtneming van de veiligheidsregels .

[amazon box=”B005O9TLKM” template=”horizontal”]

Coole Techniek melkzepen – hoe maak je zelf zeep met melk

Milch einfrieren und in das Laugengefäß geben
De melk invriezen en in het loogvat gieten

Zoals de naam al zegt, wordt de Koeltechniek koud uitgevoerd. Dit betekent dat de volledige hoeveelheid te gebruiken melk moet worden ingevroren in ijsblokzakjes of -vormpjes. Vervolgens kunnen we deze bevroren melk gebruiken om de loog voor het maken van zeep zoals gewoonlijk te mengen.

Om dit te doen, voeg je simpelweg het afgewogen NaOH (of KOH) in porties toe aan de ijsblokjes en roer je alles goed door elkaar. De ijsblokjes zullen in korte tijd volledig smelten. Het is belangrijk om heel goed te roeren zodat er geen NaOH onopgelost blijft. Je zult merken dat de vloeistof snel lichtgeel wordt en dat er kleine klontjes zichtbaar worden. Deze “klontjes” zijn melkvet dat al begonnen is met verzepen.

NaOH direkt zu der gefrorenen Milch geben und gut umrühren
Voeg NaOH direct toe aan de bevroren melk en roer goed

De kleur van de loog kan iets veranderen totdat de NaOH volledig is opgelost. Meestal wordt het geel tot bruinig van kleur, afhankelijk van het soort melk dat je gebruikt en of je de melk wel voor 100% hebt ingevroren. Hoe kouder de melk, hoe minder verkleuring je je zorgen hoeft te maken.

Tip: Je kunt ook ongeveer 20 tot 30 g van de benodigde hoeveelheid melk als vloeistof gebruiken. Je kunt dit vloeibare melkresidu gebruiken om de eerste NaOH-kristallen op te lossen en zo heb je al wat loog geproduceerd. Het oplossen van de melkijsblokjes is dan iets gemakkelijker.

Zodra de ijsblokjes volledig zijn opgelost, kun je de zeef nemen en de vloeistof toevoegen aan de voorbereide vetten in de pan. De loog moet niet langer blijven staan dan nodig is! Gebruik altijd een zeef om de loog over te brengen naar de pan. De reden hiervoor is dat eventuele niet-opgeloste NaOH-kristallen niet zullen opvallen in de witgele loog.

Die Lauge verfärbt sich meist etwas
De loog verandert meestal een beetje van kleur

Als je snel werkt, heb je nog genoeg tijd om de melkzeep te kneden. Isoleer de zeepmal niet voor alle 100% melkzepen. Dek ze niet af met handdoeken of voeg op een andere manier warmte toe. Geitenmelkzepen in het bijzonder moeten zelfs koud bewaard worden. Gebruik hiervoor een koele kelder of koelkast. Een andere manier om de gelfase te voorkomen is het gebruik van individuele mallen. De ervaring leert dat dikwandige blokmallen de zeepmassa flink opwarmen en de warmte langer vasthouden. Hierdoor komt de zeep snel in de gelfase. Bij individuele mallen daarentegen geleert de zeep minder. Geef daarom de voorkeur aan enkelvoudige mallen of dunwandige blokmallen voor melkzepen.

Zelf melkzeep maken – Een tip voor beginners: Als je je zorgen maakt over het maken van loog voor zeepproductie met 100% melk, kun je langzaam beginnen. Begin gewoon door slechts 50% van de loogvloeistof te vervangen door melk. Het resterende deel is dan water of thee zoals gebruikelijk. Een 50% melkzeep moet op dezelfde manier worden gemaakt als hierboven aanbevolen voor de 100% variant.

Er is echter ook een alternatief. Je kunt je eigen melkzeep maken met waterreductie. Meng hiervoor de loog met heel weinig water en voeg het verschil in vloeistof toe aan de zeeplijm in de vorm van melk. Gebruik een 1:1 verhouding om de loog te mengen, dat wil zeggen gebruik dezelfde hoeveelheid water als NaOH. Als je recept bijvoorbeeld 70 g NaOH voorschrijft, maak de loog dan aan met 70 g NaOH en 70 g water. De resterende hoeveelheid vloeistof in het zeeprecept wordt dan toegevoegd aan de gemengde zeeplijm in de vorm van melk. Werk ook bij deze methode zo koud mogelijk.

Als je twijfelt, kun je ook het ebook over melkzepen downloaden. Daarin staat echt alles over zepen met melk tot in detail beschreven!

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: