Zelf merriemelkzeep maken is niet zo ingewikkeld. In plaats van de gebruikelijke koe- of geitenmelk te gebruiken voor melkzeep, wordt de melkzeep gewoon gemengd met paardenmelk in verse of poedervorm.
Maak je eigen zeep voor een zachte en gladde huid: Melkzepen zijn populair bij zowel kookliefhebbers als niet-kookliefhebbers. Niet zonder reden, want de huid voelt gewoon goed aan na het gebruik van een natuurlijke melkzeep. Ze is zacht, glad en soepel, gehydrateerd en helemaal vrij van trekkerigheid. Melkzepen produceren ook een bijzonder romig en aangenaam schuim dat van wassen een echt plezier maakt.
Toch moet melkzeep over het algemeen voorzichtig worden gemaakt. Als je nog nooit zelf zeep hebt gemaakt, moet je sowieso afzien van het maken van je eigen melkzeep. Het is beter om eerst conventionele natuurlijke zepen te proberen met eenvoudige zeeprecepten. Later kun je beginnen met het toevoegen van een melkproduct aan de zeeplijm. Dit is de beste manier om vertrouwd te raken met de eigenschappen van een melkzeep.
Maak je eigen paardenmelkzeep
Een paardenmelkzeep is natuurlijk iets heel exclusiefs en een echt schoonheidsproduct. De waardevolle ingrediënten in paardenmelk maken het ideaal voor gebruik bij een droge, schilferige huid, eczeem en neurodermitis. Verdere eigenschappen van paardenmelk en andere melksoorten heb ik hier beschreven.
Een natuurlijke zeep met paardenmelk is ideaal voor het zacht reinigen van handen, lichaam en gezicht. Het voorziet de huid van olie en vocht, regenereert en kalmeert. Zeep met paardenmelk kan worden geclassificeerd als een luxe zeep, omdat paardenmelk niet zo gemakkelijk te verkrijgen is en natuurlijk zijn prijs heeft. Je kunt het beste informeren bij regionale boerderijen of de melk online bestellen.
Zeeprecept: paardenmelkzeep
Zoals altijd is dit zeeprecept slechts een suggestie, je mag gerust een ander recept gebruiken. De natuurlijke zeep is bedoeld voor de rijpere, droge en gevoelige huid, daarom is gekozen voor de juiste oliën.
- 300g olijfolie
- 200g kokosolie
- 200g babassu-olie
- 200g koolzaadolie
- 100g karitéboter
- 100g tarwekiemolie
- 50g ricinusolie
- 50g wilde rozenolie
- 400g bevroren paardenmelk
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 10g geranium etherische olie, 5g lavendel etherische olie, 5g palmarosa etherische olie, 3g patchouli etherische olie
- Kleur of klei op aanvraag
Maak je eigen zeep – zo doe je dat
Ik ga er over het algemeen van uit dat je al ervaring hebt met het zelf maken van zeep en zal daarom niet ingaan op alle productiemethoden en veiligheidsregels . Als je nog nooit zelf zeep hebt gemaakt, moet je je eerst inwerken met behulp van mijn ebook voordat je een zeeprecept gaat maken.
Melkzepen moeten over het algemeen alleen heel koud verwerkt worden om oververhitting te voorkomen. Zepen die met melk worden gemaakt, worden erg warm en moeten niet worden geïsoleerd! Houd hier rekening mee, vooral als je je eigen paardenmelkzeep maakt.
- Giet de paardenmelk in ijsblokjesbakjes en laat goed bevriezen.
- Doe de ijsblokjes nu in een hittebestendige bak en maak op de gebruikelijke manier een loogoplossing.
- Smelt de kokos- en babassu-olie op een laag vuur en voeg vervolgens alle overige plantaardige oliën – behalve de wilde rozenolie – toe aan de vetten in de pan.
- Laat de loog en de vetten afkoelen tot ongeveer 30°C. Ondertussen kunnen de overige ingrediënten worden afgewogen en de zeepvormen worden voorbereid.
- De loog kan nu worden toegevoegd aan de vetten in de pan en goed worden geroerd. Zodra het zeepmengsel het bekende puddingstadium heeft bereikt, kun je zowel de etherische oliën als de wilde rozenolie toevoegen en alles nogmaals goed door elkaar roeren.
- Giet het zeepmengsel in de zeepvormen en dek ze af met karton of folie. Isoleren is niet nodig!
- Na ongeveer 24 uur kun je de paardenmelkzeep ontvormen en snijden.
- De zeep moet nu rusten en rijpen. Houd hier ongeveer 6 tot 8 weken rekening mee. De doe-het-zelf zeep van paardenmelk mag pas na deze rijpingstijd worden gebruikt.