Je eigen melkzeep maken is iets wat veel amateurzeepmakers vroeg of laat willen doen. Melkzepen hebben immers veel voordelen te bieden. Ze maken de huid zacht en glad, creëren een romig schuim, voeden en zijn vaak zelfs geschikt voor het reinigen van een problematische huid. Maar hoe kun je eigenlijk je eigen melkzeep maken? Er zijn verschillende technieken bekend om melkzeep te maken. Dit artikel richt zich op de eenvoudige manier om melkzeep te maken. Namelijk door tijdens het zeepmaken een melkproduct toe te voegen. We leggen uit hoe dit werkt en waar je rekening mee moet houden.
Wat zijn melkzepen en waarom zijn ze zo populair?
Melkzepen zijn natuurlijke zepen waaraan melk of melkproducten zijn toegevoegd. Er zijn verschillende methoden die gebruikt kunnen worden om melkzepen te maken. We hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om de loog die nodig is voor de zeep te mengen met melk in plaats van water. Als alternatief kunnen we ook water en melkpoeder gebruiken. Of we kunnen melkpoeder direct door de verse zeeplijm roeren. Maar we kunnen er ook melkproducten doorheen roeren, in grote of kleine hoeveelheden. Maar waarom doen we dit eigenlijk?
- Melkzepen zijn erg mild en voeden de huid bijzonder goed
- Ze worden goed verdragen en zelfs een zeer droge huid heeft baat bij reiniging met een melkzeep
- Het schuim dat ontstaat bij het wassen met een melkzeep is bijzonder romig en aangenaam
De productie van een melkzeep met melk als loogvloeistof is waarschijnlijk de moeilijkste methode om melkzeep te maken. Het is gemakkelijker met melkpoeders, die we in verschillende soorten kunnen kopen. Of het nu gaat om paardenmelkpoeder, schapenmelkpoeder of geitenmelkpoeder, de keuze is groot en er kunnen exotische zepen worden gemaakt.
Het maken van zeep door toevoeging van een melkproduct is echter geschikt voor beginners. De zeep wordt namelijk eerst op de gebruikelijke manier gemaakt. Het melkproduct wordt dan direct aan de vers geëmulgeerde zeeplijm toegevoegd. Dit hoeft niet per se gewogen te worden. Veel ketels voegen bijvoorbeeld gewoon een flinke lepel kwark of een scheutje room toe aan de zeeplijm. Als je echter grotere hoeveelheden zuivelproducten wilt toevoegen, moet de loogvloeistof worden gereduceerd. Aan het eind van dit artikel zal ik hier dieper op ingaan.
Zelf melkzeep maken – hoe werkt het?
Of je nu de warme of de koele techniek gebruikt, er zijn verschillende manieren om je eigen melkzeep te maken. Je kunt de volledige loogvloeistof (meestal water) vervangen door melk(koele techniek), een melkpoeder gebruiken om de zeep te maken (warme techniek) of een scheutje van een melkproduct toevoegen aan de zeeplijm (ook warme techniek).
Als je echt pure melkzeep wilt koken, zul je waarschijnlijk je toevlucht moeten nemen tot de Koele Techniek. Melk is namelijk een van de hoofdbestanddelen van de zeep. Het toevoegen van een melkproduct aan de zeeplijm is echter ook een geweldige manier om je eigen melkzeep te maken. Deze techniek is eenvoudig toe te passen en wordt vooral aanbevolen voor beginners. En zepen gemaakt met deze techniek hebben ook de vele positieve eigenschappen van melkzeep.
Zelf zeep maken met een melkproduct (warme techniek)
Bij de warme techniek met zuivelproducten voor het zelf maken van melkzeep kan naar wens een kleine of grote hoeveelheid van een zuivelproduct aan de zeeppasta worden toegevoegd. Deze productiemethode is vooral geschikt voor iedereen die voor het eerst zeep wil maken met zuivelproducten.
Het gewenste zuivelproduct kan bijvoorbeeld yoghurt, room, kwark of mascarpone zijn. Het is ook mogelijk om pure melk toe te voegen na het indikken van de zeeppasta. Let er wel op dat je niet zoveel melk kunt gebruiken als bij de Cool Techniek. Dit komt omdat je altijd een bepaalde hoeveelheid vloeistof nodig hebt om de loog te maken. Dus als je zelf een echte melkzeep wilt maken, is een andere methode om melkzeep te maken misschien geschikter.
Bij deze variant worden zuivelproducten of melk in de gewenste hoeveelheid aan het einde van het zeepmaakproces aan de zeeplijm toegevoegd. Ga als volgt te werk om zelf zeep met een zuivelproduct te maken:
Zelf zeep maken met zuivelproducten
Deze zeep maak instructies zijn geschikt voor jou als je al ervaring hebt met het zelf maken van zeep. Anders raad ik je aan om eerst het ebook“Creatieve zepen om zelf te maken” te lezen. Zoals voor elk zeeprecept geldt ook hier: Maak het alleen volgens de veiligheidsregels. Denk er altijd aan om een veiligheidsbril en stevige huishoudhandschoenen te dragen.
Denk eerst na over een zeeprecept of gebruik er een van Natuurlijke Zeep en Cosmetica. Houd er wel rekening mee dat de hoeveelheid water die je gebruikt om de loog te maken misschien moet worden verminderd. Als je echter alleen een klein scheutje room of een lepel kwark wilt toevoegen, kun je de hoeveelheid vloeistof gelijk houden. Ik gebruik hier ongeveer 100 ml room en verminder daarom de hoeveelheid water in het recept met ongeveer 80 g. Als je meer water wilt gebruiken, houd er dan rekening mee dat de zeep meer tijd nodig heeft om te drogen.
De zeep maken
Maak nu de loog voor de zeep zoals gewoonlijk, volgens de veiligheidsregels, en smelt vervolgens de vetten uit het recept. Vergeet niet de oliën toe te voegen.
Nu hebben we een beetje geduld nodig, want beide fasen mogen niet heter zijn dan 30°C om te combineren. Je kunt deze tijd gebruiken om de zeepmal voor te bereiden en het zuivelproduct uit de koelkast te halen en te wegen. Zo kan het melkproduct op kamertemperatuur komen voor gebruik.
Zodra de loog en het vet zijn afgekoeld, moeten ze op de gebruikelijke manier worden gecombineerd. Roer de zeeplijm met een staafmixer tot het puddingstadium is bereikt. Pas nu moeten het melkproduct, de smaakstoffen en andere toevoegingen worden toegevoegd.
Vervolgens worden alle ingrediënten goed door elkaar geroerd. Het beste is om de staafmixer nog een keer kort te gebruiken. Zodra de zeeplijm dik genoeg is en alle toevoegingen homogeen verdeeld zijn, kun je de zeeplijm in de zeepmal gieten.
De zeep mag licht geïsoleerd en ook gegeleerd worden. Isoleer alleen niet als je een geitenmelkproduct hebt gebruikt. Na ongeveer 24 uur kan de zeep met gehandschoende handen uit de mal worden gehaald en worden gesneden. Maak je geen zorgen als je een lichte ammoniakgeur opmerkt. Deze zal snel verdwijnen.
Opmerking: Je hebt ook de optie om het zuivelproduct of de melk toe te voegen aan het vet in de pot nadat het is afgekoeld of om het direct toe te voegen nadat het vet en de loog zijn gecombineerd.
Wanneer moet ik overwegen om het water te verminderen?
Water verminderen betekent dat de hoeveelheid water die nodig is om de loog te mengen wordt verminderd. Dit is nodig als je een grotere hoeveelheid zuivelproduct aan het zeepwater wilt toevoegen. Als ik bijvoorbeeld een eetlepel kwark of mascarpone aan de zeeplijm toevoeg, verminder ik het water niet. Zelfs niet met een klein scheutje room of melk.
Maar zodra je een beetje meer vloeibaar zuivelproduct toevoegt, moet je het watergehalte van de loog van tevoren een beetje verminderen. Ik zou de hoeveelheid loogwater verminderen vanaf 80 g room of melk in de zeeplijm. De hoeveelheid water wordt ongeveer evenveel verminderd als het te gebruiken melkproduct. Dus als je 100 g room of melk of zelfs vloeibare yoghurt aan de zeeplijm wilt toevoegen, verminder dan gewoon de hoeveelheid water voor het mengen van de loog met ongeveer dezelfde hoeveelheid.
Let op: Zorg ervoor dat er voldoende water is om de loog te mengen. Dit moet minstens evenveel water zijn als NaOH. Dus als je loog moet mengen met bijvoorbeeld 60 gram NaOH, gebruik dan ten minste 60 gram water. In het algemeen zou ik aanraden om meer water te gebruiken, dat wil zeggen ongeveer 1,3 tot 1,4 keer de hoeveelheid water ten opzichte van NaOH.
Wat je moet weten over het maken van melkzeep
Melkzeep kan in het begin een beetje onaangenaam ruiken. Dit komt doordat er ammoniak ontstaat wanneer het melkeiwit wordt afgebroken. Je kunt dit ruiken en meestal vind je het erg onaangenaam. Dit is echter geen reden tot zorg, want de geur verdwijnt na verloop van tijd. Nadat de zeep is gerijpt, wat sowieso nodig is, is er meestal geen geur meer.
Een andere onaangename geur is die van boterzuur. Boterzuur zit in zeer vette koemelkproducten zoals room of mascarpone. In tegenstelling tot de geur van ammoniak vervaagt deze nare geur helaas niet. Veel mensen merken de geur echter nauwelijks op, vooral als het melkproduct in lage doses wordt gebruikt. Een scheutje room is meestal geen probleem. Als je de geur helemaal wilt vermijden, kun je zuivelproducten met een lager vetgehalte gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld yoghurt of kwark.
Meer over zelf melkzeep maken
Omdat het maken van melkzeep iets uitdagender is, moet je je van tevoren goed in het onderwerp melkzeep verdiepen. Je kunt hier het beste alles lezen over melkzeep, inclusief de artikelen over de verschillende technieken om melkzeep te maken. Je vindt ook talloze zeeprecepten voor melkzeep in Natuurlijke Zeep en Cosmetica:
- Zelf zeep maken met geitenmelk en pekel
- Bloemige geitenmelkzeep maken
- Amandelmelkzeep met amandelolie
- Vanille amandelmelk
- Cacaomelk zeep
- Zeep met karnemelk en citroenen
- Zeep met paardenmelk
- Haver, melk en honing
Wil je liever een andere techniek proberen? Dan heb je de mogelijkheid om een melkzeep te koken met melk als loogvloeistof. Vervang gewoon de hele loogvloeistof door melk. Je kunt bijvoorbeeld koemelk, geitenmelk of schapenmelk gebruiken. Merrie- of ezelinnenmelk zijn ook populaire zeepingrediënten. Maar omdat deze soorten melk niet overal verkrijgbaar zijn, wordt meestal melkpoeder gebruikt. Het melkpoeder kan worden gemengd met water om melk te maken. Je kunt het poeder ook mengen in een kleine hoeveelheid water en het dan gebruiken in de zeeplijm. Deze methode is nog eenvoudiger uit te voeren.
Banden voor melkzepen
Wil je je doe-het-zelf-melkzeep mooi verpakken? Gebruik dan een van de natuurlijke zeep- en cosmetica zeepwikkels. We hebben ook geweldige banderollen voor melkzepen. Je vindt de zeepbanden hier: Wikkels voor melkzeep