Maak je eigen natuurlijke peeling voor een gladde, stevige en gezonde huid

So machst du ein Peeling für Gesicht und Körper selber

Panthenol in der Kosmetik
Das Zuckerpeeling selbst gemacht

Een gladde, stevige en heldere huid – dat willen we allemaal. Exfoliëren is een geweldig schoonheidsproduct voor een rozige, stevige en gezonde huid. Exfoliëren verwijdert losse huidcellen, maakt de eeltige huid zacht en glad en maakt de huid ook strakker. Je kunt de soms peperdure scrubproducten uit de parfumerie gerust links laten liggen. Kies in plaats daarvan voor puur natuurlijke, zelfgemaakte scrubproducten voor je gezicht en lichaam. Ontdek hier hoe je in een paar stappen je eigen scrub kunt maken. Kies uit verschillende recepten voor elk huidtype en maak je favoriete scrub eenvoudig zelf.

Maak je eigen scrub – een scrub verfraait de huid

Exfoliëren is een bijna onmisbaar onderdeel van je dagelijkse schoonheidsroutine. Het verwijdert losse huidcellen, hydrateert en verstevigt de huid en maakt haar glad en zacht. Nadat je een scrub hebt gebruikt, kan je huid de daaropvolgende huidverzorging veel beter absorberen. Exfoliëren verwijdert de grauwsluier van je gezicht, waardoor het er rooskleuriger en gladder uitziet.

De populaire mechanische peeling (krabpeeling) hydrateert de huid intensief, waardoor deze er steviger en gezonder uitziet. Je kunt dit effect zowel op je gezicht als op je lichaam toepassen. Dit komt omdat bodyscrubs met grove korrel niet alleen dode huidcellen en eelt heerlijk exfoliëren, maar ook de bloedcirculatie stimuleren. Hierdoor wordt de huid strakker en steviger.

Om deze redenen is een grove bodyscrub ook zeer populair bij cellulitis . Bodyscrubs verwijderen ook keratinisatie en losse huidcellen. Als je je benen scheert, moet je ook regelmatig een bodyscrub gebruiken. Dit voorkomt dat er haar ingroeit.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een scrub is dat deze puur natuurlijk moet zijn. Een scrub heeft geen speciale actieve ingrediënten, antiverouderingsboosters, speciale extracten, enz. nodig. Dit komt omdat je de scrub alleen kort aanbrengt, over de huid verdeelt en vervolgens goed afspoelt. Dus wat moeten de nieuwste actieve ingrediënten en extracten, die door de industrie worden aangeprezen als zo effectief, doen in een product als dit? Waarschijnlijk niets. Daarom kun je afzien van dure producten uit de parfumerie of schoonheidssalon en kiezen voor goedkope alternatieven. Het is zelfs makkelijker en goedkoper om je eigen scrub te maken.

Waarom zelf een scrub maken?

  1. Het is veel goedkoper om je eigen scrub te maken
  2. Je hebt invloed op de kwaliteit van de ingrediënten
  3. Een scrub is echt heel makkelijk te maken
  4. Direct beschikbaar, omdat veel scrub ingrediënten in je eigen keuken te vinden zijn
  5. Het is leuk om je eigen cosmetica te maken

Mechanische of enzymatische peeling?

We maken onderscheid tussen verschillende soorten peeling. Mechanische peeling is de welbekende wrijvende peeling. Grove scrubkorrels wrijven huidschilfers en verhoorning weg. Enzymatische peeling maakt huidschilfers los door een chemische reactie. Dit betekent dat enzymen worden gebruikt om de verbindingen in de huidschilfers op te lossen.

VariantWat doet het?Hoofdingrediënt?
Mechanische afschilferingLosse huidcellen afschrobben met grove scrubdeeltjesBij doe-het-zelf scrubben vooral zout, suiker, koffiedik
Enzymatische peelingHet oplossen van huidschilfers door middel van een chemisch procesIn doe-het-zelfpeeling, voornamelijk citroen, fruitpoeder
Soorten scrubben

Je eigen bodyscrub maken – is dat niet ingewikkeld?

Integendeel. Je hebt maar twee ingrediënten nodig voor een heel eenvoudige bodyscrub. Het doel van een bodyscrub is om losse huidschilfers te verwijderen met grove scrubdeeltjes en om de doorbloeding van de huid te stimuleren. Deze grove scrubdeeltjes kunnen bijvoorbeeld zout, suiker of koffiedik zijn. De huid op de benen, armen, buik en rug kan het krachtige wrijven met de grove suiker- of zoutkristallen goed verdragen. Als reactie hierop neemt de bloedtoevoer naar de huid toe, waardoor deze rozig en stevig wordt.

Regelmatig scrubben voorkomt cellulitis en huidverslapping. Het vermindert ook ingegroeide haartjes na het scheren. Meng zout, suiker of koffiepoeder met een beetje olie zoals olijfolie of amandelolie zodat je de DIY bodyscrub goed kunt uitsmeren en de huid ook wat verzorging krijgt.

Je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten toevoegen aan deze zelfgemaakte scrub. Voor mijn zeezout bodyscrub met citroen en rozemarijn gebruik ik bijvoorbeeld zeezout, gedroogde rozemarijn, olijfolie en essentiële oliën van citroen en rozemarijn. De essentiële oliën zorgen voor een nog intensievere bloedcirculatie. Ze verfrissen en revitaliseren ook.

Lichaamsscrubs met zeezout

Een DIY bodyscrub met zeezout is de klassieke manier om je eigen scrub te maken. Scrubs met zeezout en olie zijn ook verkrijgbaar bij drogisterijen en parfumerieën. Maar waarom zou je dure producten kopen als je ook gemakkelijk je eigen lichaamsscrub kunt maken?

Alles wat je nodig hebt voor een scrub is zeezout en wat plantaardige olie. Als je wilt, kun je er ook essentiële oliën doorheen mengen. Ze zorgen voor een aangename geur en bevorderen vaak de doorbloeding van de huid. Zeezout bevat ook veel mineralen en helpt bij de regeneratie van de huid.

Nadeel: Bij lichte verwondingen of na het scheren kan de bodyscrub met zeezout de huid prikken. Gebruik het daarom niet na het scheren.

Recept voor scrubben met zeezout uit citroen en rozemarijn:

  • Zeezout
  • fijngehakte, gedroogde rozemarijn
  • Zest van een biologische citroen
  • Olijfolie of rozemarijnolijfolie
  • essentiële olie van rozemarijn en essentiële olie van citroen

Als je het scrubrecept met hoeveelheden en bereidingsinstructies wilt zien, bekijk dan mijn artikel over de citroen en rozemarijn zeezout bodyscrub.

Verfrissende zeezout bodyscrub:

Mijn verfrissende bodyscrub met menthol kun je ook gemakkelijk zelf maken. Het bestaat uit zeezout, olie en menthol. Omdat menthol erg verkoelend is, is de DIY body scrub vooral populair in de zomer. Gebruik hem ’s avonds onder de douche op warme dagen om je huid te voeden en te verfrissen.

Wil je de scrub zelf maken? Dan vind je het recept en de instructies in het artikel Verfrissende bodyscrub.

Koffiescrub voor een stevige huid – maak je eigen scrub tegen cellulitis

Kaffeepeeling selber machen
Maak je eigen koffiescrub

Als je cellulitis wilt bestrijden of het ontstaan ervan wilt voorkomen, kun je het beste je eigen scrub maken. Twee keer per week een lichaamsscrub gebruiken kan de huid intensief hydrateren en steviger maken. Scrubs met grof zeezout voor het lichaam zijn bijzonder effectief. Essentiële oliën verstevigen de huid en zorgen voor een zeer intensieve bloedcirculatie.

Koffiedik is een ander populair ingrediënt bij het maken van je eigen scrub tegen cellulitis. Dit komt omdat cafeïne in de cosmetica-industrie ook wordt beschouwd als een cellulitis killer. Het heeft een drainerende werking en bevordert de bloedcirculatie in de huid. Koffiedik heeft ook een aangename korrelgrootte en de scrub kan voorzichtig maar toch intensief worden aangebracht.

Ik gebruik het koffiedik uit de volautomaat meestal puur, zonder toevoeging van andere ingrediënten, als lichaamsscrub. Je kunt koffiedik echter ook gebruiken om je eigen voedende en verstevigende scrub te maken. Bijvoorbeeld door het te mengen met olie, yoghurt of honing.

Je vindt meer recepten voor body scrubs met koffie en tips over hoe je ze kunt gebruiken in het artikel Maak je eigen koffiescrub voor een stevige huid.

Maak je eigen suikerscrub – de milde bodyscrub

Een alternatief voor zout en koffie is suiker als scrub ingrediënt. Houd er echter rekening mee dat zowel zout als koffie positieve effecten hebben op de huid.

Zeezout bevat bijvoorbeeld veel mineralen en sporenelementen en is erg goed voor de huid.

Koffie is vooral populair vanwege de ontgiftende en circulatiebevorderende eigenschappen. Suiker heeft deze positieve eigenschappen niet.

Het voordeel van suiker is dat het erg goedkoop en erg mild is. Aangezien vooral zout de huid kan prikkelen, wat veel mensen erg onaangenaam vinden, is suiker een gemakkelijk verkrijgbaar alternatief. En als eenvoudige scrub voldoet suiker zeker aan zijn doel. Een suikerscrub wrijft losse huidschilfers en eelt net zo intensief weg als zout of koffie.

Je kunt de suiker puur gebruiken. Verdeel gewoon een handvol suiker over de vochtige lichaamshuid en wrijf krachtig. Je zelfgemaakte bodyscrub zal iets zachter en voedender zijn als je er een scheutje olijfolie aan toevoegt.

Overigens zijn mijn scrubbrokken ook geschikt als cadeau of als decoratie in de badkamer. Je kunt gemakkelijk en eenvoudig je eigen vaste suikerscrub maken. Wil je de scrub zelf maken? Natuurlijk is er ook een recept met instructies:

Maak je eigen vaste suikerscrub

Maak je eigen scrub met kokosolie en suiker – recept

  • 200 g kokosolie
  • 100 g suiker
  • 30 g honing
  • 1 handvol fijne zeepvlokken

Verwarm de kokosolie een beetje zodat het vloeibaar wordt. Meng nu de kokosolie met de honing en voeg dan de suiker toe. Roer tot slot de zeepvlokken door het afgekoelde mengsel zodat er een stevige pasta ontstaat. Deze zelfgemaakte bodyscrub is heel gemakkelijk op de huid te smeren dankzij de kokosolie, het glijdt over de huid. Masseer de scrub grondig in de huid en laat het een paar minuten intrekken. Spoel daarna grondig af met veel warm water.

Met of zonder oppervlakteactieve stof?

Je hebt veel verschillende opties om je eigen scrub te maken. Een bodyscrub is natuurlijk snel gemaakt met twee ingrediënten. Maar niet iedereen houdt van de combinatie van olie en zout, suiker of koffiedik. Dit komt omdat we de olie er niet gewoon met water af kunnen spoelen en er een licht vettig laagje op de huid achterblijft. Persoonlijk vind ik dit prettig, omdat de olie erg goed is voor de huid na het scrubben en de huid ook hydrateert. Soms is het vettige laagje echter ook vervelend, bijvoorbeeld als je na het scrubben iets lekkers op wilt doen.

Naturseife Dusche
Doe-het-zelf natuurlijke douchecrème

Als je niet houdt van een vettig laagje op je huid, kun je een oppervlakte-actieve stof toevoegen aan je DIY body scrub of een handvol zeepvlokken . Rasp gewoon een stuk zeep met een keukenrasp en meng een kleine hoeveelheid zeepvlokken door je oliescrub.

De zeep is mild en droogt de huid niet uit. Het werkt echter wel als een oppervlakte-actieve stof, waardoor het vervelende vettige laagje op de huid wordt verwijderd.

Je kunt verschillende recepten vinden om je eigen scrub te maken in mijn artikel Douche scrub met zeepvlokken. Bijvoorbeeld de chocolade douche scrub of mijn citroen douche scrub met amandelolie.

Tip: Bekijk ook eens het eenvoudige recept voor mijn douchecrème met zeepvlokken. De douchecrème is snel te maken en heel mild en voedend.

Samenvatting bodyscrub

  • De bodyscrub mag grofkorrelig zijn en intensief scrubben.
  • Voor bodyscrubs gebruiken we vooral grove scrubdeeltjes zoals zout, suiker of koffiedik.
  • De grove deeltjes kunnen op bijna het hele lichaam worden gebruikt. Spaar alleen de borst, het decolleté en de hals.

Maak je eigen gezichtsscrub

Grove scrubdeeltjes worden gebruikt voor een zelfgemaakte lichaamsscrub.

Het scrubben van het gezicht is natuurlijk net iets anders. De huid van het gezicht is dunner en reageert gevoeliger dan de huid van het lichaam. Je moet daarom andere scrubdeeltjes gebruiken als je je eigen scrub maakt. Exfoliërende deeltjes voor het gezicht mogen niet scherp of te grof zijn. Daarom gebruiken we havervlokken, helende klei en klei of fruitpoeder voor zelfgemaakte scrubs.

Citroenscrub voor een stralende huid

Een zeer populaire scrub voor het gezicht is bijvoorbeeld mijn citroenscrub. Het bestaat uit havervlokken, karnemelk, een beetje honing en natuurlijk citroen. Je kunt de scrub zelf maken en een mechanische gezichtsscrub combineren met een enzymatische gezichtsscrub. Mijn citroen gezichtsscrub is bereid als een pasta, wordt op het gezicht aangebracht en na ongeveer 10 minuten zachtjes afgewreven. Het zorgt voor een stralende gezichtshuid.

Wil je de scrub zelf maken en de volledige instructies bekijken? Je vindt het recept voor de citroenscrub, inclusief instructies, in mijn artikel Fruitige citroenscrub voor een stralende huid.

Appel fruitzuur peeling

Je kunt de zachte fruitzuren in appels gebruiken om de gevoelige gezichtshuid te scrubben. Ik heb hier verschillende recepten voor gepubliceerd. Als je de neiging hebt om een vette huid te hebben, is een mengsel van een geraspte appel en een beetje citroensap voldoende. Om het mengsel steviger te maken, kun je een lepel havervlokken toevoegen. Deze fruitzuurpasta wordt eenvoudig op het gezicht, hals en decolleté aangebracht als een gezichtsmasker. De fruitzuurpeeling kan na 10 minuten worden afgewassen.

Je kunt ook je eigen appelpeeling maken voor de normale, gevoelige of rijpere huid. Je kunt bijvoorbeeld deze ingrediënten aan de appel toevoegen:

  • Havervlokken
  • Roomkwark
  • Honing
  • Tarwezemelen
  • Helende klei

Het exfoliërende effect is hier voornamelijk te danken aan het fruitzuur, dus de DIY scrub werkt enzymatisch. Dit type peeling is zacht voor de huid omdat er geen scherpe peelingdeeltjes over de huid worden gewreven.

Wil je de appel fruitzuur peeling recepten nader bekijken? Bekijk dan het artikel Een scrub maken met appels.

Tip: Je kunt voor een fruitzuurpeeling ook citroensap, sinaasappelsap (vers geperst), ananas- of papajapuree gebruiken.

Of kijk hier – Producten reclamepartner**

[amazon box=”B08DNG4RB9″]

[amazon box=”B08K3CWJ2M”]

[amazon box=”3833841737″]

Hoe vaak de zelfgemaakte peeling gebruiken?

Omdat de huid na het scrubben glad en zacht aanvoelt, is het natuurlijk verleidelijk om een scrub zo vaak mogelijk te gebruiken. Maar omdat scrubben de huid ook belast, moet je de peeling maximaal twee keer per week gebruiken. Plan minstens één dag per week in voor je gezichts- en lichaamsscrub. Vooral het lichaam kun je één keer per week met een scrub behandelen.

Moet ik ergens op letten bij het gebruik van de scrub?

Je kunt een body scrub op je hele lichaam gebruiken, met uitzondering van je decolleté en gezicht. Als je open wonden, huidziekten of een zeer gevoelige huid hebt, kun je beter geen lichaamsscrub gebruiken.

Als je je eigen gezichtsscrub maakt, zorg er dan voor dat je het gebied rond de ogen en de mond vermijdt als je scrubt. Zo belast je de dunne huid rond de ogen niet onnodig en voorkom je dat er scrubdeeltjes in de ogen komen. In principe kun je je lippen ook voorzichtig scrubben. Het is echter vaak niet prettig als er per ongeluk scrub in je mond terechtkomt. Overigens kun je ook een speciaal scrubrecept voor zachte lippen vinden in het artikel Maak je eigen lipscrub.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*