Maak je eigen olie-extracten

Kräuter einlegen - Mazerat herstellen

Ölauszug selber machen
Bild von xbqs42 auf Pixabay Herstellung eines Mazerats

Ze zijn bedoeld om te voeden, te kleuren en een subtiele geur te geven: Olie-extracten, ook wel maceraten genoemd. Een populair olie-extract is goudsbloemolie, dat vaak wordt gebruikt in goudsbloemzalven, -crèmes en -zepen. Je kunt zo’n maceraat gemakkelijk zelf maken. Lees hier hoe je snel en eenvoudig je eigen olie-extracten kunt maken.

Hoe maak je zelf een olie-extract

De meest gebruikelijke methode om zelf zeep te maken is om commercieel verkrijgbare ingrediënten te gebruiken – zoals natuurlijke olie-extracten. Deze hebben twee functies in een zeep: Ze zorgen zowel voor de individuele geur (ook al is deze in de zeep vrij subtiel) van een zeep als voor een bepaald effect. Als je geen commercieel verkrijgbare olie-extracten of oliën met actieve ingrediënten wilt gebruiken, kun je ook je eigen olie-extracten maken, net als de natuurlijke zeep zelf. Het is namelijk niet zo moeilijk om zelf olie-extracten te maken. Je kunt hier gedetailleerde instructies vinden:

Stap 1 bij het zelf maken van olie-extracten: Hak de plantendelen fijn

De meeste recepten voor het zelf maken van olie-extracten voor zeep gebruiken verse plantendelen. Deze moeten eerst schoongemaakt worden zodat ze vrij zijn van vuil en dode, verkleurde of verlepte delen. Vervolgens worden de plantendelen fijngehakt. Hierdoor krijgt de olie meer oppervlakte om op te werken.

Verse planten kunnen ook fijngemaakt worden met bijvoorbeeld een vijzel of een bliksemafsteker. Dit mag echter maar kort gebeuren, zodat de celwanden alleen worden opengebroken. Olie-extracten van verse planten zijn meestal intenser dan die van gedroogde planten, maar er is ook een verhoogd risico op schimmel bij verse planten. Om dit te verminderen, is het aan te raden om het verse plantmateriaal een paar uur tot twee dagen te laten verwelken voordat het verwerkt wordt en het dan pas fijn te hakken. Eenmaal op deze manier gedroogd, zijn de bloemen en plantendelen gemakkelijk te verwerken.

Stap 2 bij het maken van je eigen olie-extracten: Giet olie over de plantendelen

Ölauszüge selber machenAls de plantendelen fijngehakt zijn, is de volgende stap om er vierge en vette olie overheen te gieten. Natuurlijke oliën van hoge kwaliteit die niet geraffineerd zijn en niet snel oxideren, zoals olijfolie, jojobaolie en sesamolie of druivenpitolie, worden hiervoor bijzonder aanbevolen. Zonnebloemolie is ook een populaire olie voor maceraten. Maar omdat zonnebloemolie snel ranzig wordt, moet er een antioxidant zoals vitamine E aan het extract worden toegevoegd.

Bij een zachte koude extractie laten we de geïnfuseerde plantendelen rusten gedurende de extractietijd. Het is belangrijk om een periode te kiezen die niet te kort en niet te lang is. Als de plantendelen te kort in de olie rusten, kunnen de actieve ingrediënten niet voldoende worden geëxtraheerd. Als ze te lang rusten, bestaat het risico dat de plantendelen ontbinden.

Daarom wordt een periode van tien tot 14 dagen aanbevolen voor de rustfase bij het maken van je eigen olie-extracten. Gedurende deze periode moeten alle delen van de plant goed afgedekt zijn om schimmelvorming te voorkomen. De partij moet ook twee keer per dag worden verplaatst, omdat dit de beste manier is om de actieve ingrediënten uit het gemalen plantmateriaal vrij te maken.

Hoewel het vroeger werd aangeraden om het plantenmateriaal dat in de olie dreef in de zon te leggen, is het nu bekend dat direct zonlicht geen significante voordelen heeft voor het maken van je eigen olie-extract. Licht en zon zijn ook niet bijzonder goed voor de meeste plantaardige oliën en de houdbaarheid van de oliën kan eronder lijden. In plaats daarvan speelt de temperatuur een belangrijke rol. Een gematigde kamertemperatuur is veel beter dan te hoge temperaturen. In plaats van een koude extractie kan ook een warme extractie worden gebruikt. In dit geval laat men de plantendelen met olie niet staan, maar verwarmt men ze en laat men ze twee tot drie uur sudderen. Een koude extractie is echter altijd de mildste optie.

Stap 3 bij het maken van je eigen olie-extracten: zeef de olie

Na de rustfase van maximaal twee weken of na het sudderen wordt de olie gezeefd. Hiervoor zijn linnen doeken bijzonder geschikt. Het olie-extract kan enige tijd worden bewaard op een koele, donkere plek in een goed afgesloten amberkleurig glazen potje. Omdat olie-extracten echter niet bijzonder stabiel zijn, is het raadzaam om ze binnen zes maanden op te gebruiken.

Welk olie-extract voor welk effect?

Afhankelijk van welke plant en welke olie wordt gebruikt, ontstaat een olie-extract met verschillende effecten. Een extract met centella-kruid in sesamolie wordt aanbevolen voor de droge huid of de rijpere huid. Een vette en onzuivere huid wordt stralend en schoon met een extract van duizendblad, kamillebloemen en lavendelbloemen in druivenpitolie. Een extract van vanillestokjes en jojoba-olie wordt aanbevolen voor een kalmerend effect en om een natuurlijke zeep met een aangename geur te maken.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: