Tuinderszeep is een speciale zeep die je gemakkelijk zelf kunt maken. Als je al bekend bent met zeep maken, moet je weten welke ingrediënten meestal worden gebruikt voor tuinderszeep. Tuinderszeep is namelijk vooral bedoeld om sterk vervuilde en gestreste handen schoon te maken. In dit artikel leer je hoe je zelf tuinderszeep kunt maken en welke ingrediënten daarvoor worden gebruikt. Er staan ook gedetailleerde instructies in voor het maken van zeep.
Zelf tuinierzeep maken – de zeep voor gestreste handen
Het is eindelijk lente en velen van jullie zullen ongetwijfeld beginnen met het zomerklaar maken van de tuin. Bloemen planten, heggen snoeien, struiken snoeien en onkruid wieden kan je handen vies, plakkerig en gekrabd maken.
Met een tuinzeep kun je het vuil grondig van je handen verwijderen, kleine wondjes schoonmaken en behandelen en het genezingsproces versnellen.
Om de hele zomer een geschikte tuinmanzeep bij de hand te hebben, kun je het beste nu beginnen met zelf tuin manzeep maken en een kleine voorraad aanleggen. De ideale tijd om tuinderszeep te maken is daarom januari, februari en maart. Dit komt omdat zelfgemaakte zeep een paar weken moet rijpen en drogen om mild en goed te verdragen te zijn. Het is daarom essentieel om rekening te houden met deze rijpingstijd en niet te laat te beginnen met het maken van tuinderszeep voor de lente, zomer en vroege herfst.
Wat is belangrijk voor een tuinderszeep?
Natuurlijke zepen voor het reinigen van vuile tuinhanden bevatten meestal veel kruiden en natuurlijke exfoliërende ingrediënten die grof vuil en kleverige aanslag zachtjes wegwrijven.
Een kruidachtige, frisse geur past niet alleen goed bij het thema. Met de juiste essentiële oliën kunnen zelfs kleine wondjes worden behandeld. Antibacterieel, helend en verzachtend, dit is de ideale mix die je kunt maken met verschillende essentiële oliën. Wat dacht je bijvoorbeeld van tea tree essentiële olie, lavendel of kamille?
Havervlokken in fijne of grove vorm, gemalen luffa, koffiepoeder, gedroogde kruiden en gemalen abrikozen- of olijfpitten zijn geschikt als scrubdeeltjes. Het aanbod is groot. Sommige van deze scrubdeeltjes schuren heel intensief en hebben daardoor een licht kriebelend effect op de huid. Welke scrubdeeltjes je kunt gebruiken en wat ze doen, lees je in het artikel Tuinmanzeep met zeep.
Een andere eigenschap van tuinderszeep is de sterk reinigende werking. Dit bereiken we door voldoende schuimende vetten toe te voegen. Schuimvetten zijn de vetten die onze zelfgemaakte zeep reinigend maken. We moeten dus niet beknibbelen op schuimende vetten in het recept van tuinderszeep.
Maar let op: schuimende vetten zoals kokosolie en palmpitolie ontvetten de huid en kunnen deze in hoge doseringen uitdrogen. Plan daarom een hoeveelheid schuimende vetten van ongeveer 20 tot maximaal 35 procent.
Maak je eigen zeep – de zeep van de tuinman
Dit zeeprecept is slechts een voorbeeld. Je kunt het naar eigen inzicht variëren of helemaal veranderen. De totale hoeveelheid van de vetfase is 1000 g, dus de hoeveelheid is ongeveer 10 tot 12 staven (gesneden uit het zeepblok).
Zeepmal**
En nu volgt hier het zeeprecept om je eigen tuinierzeep te maken:
- 300 g olijfolie
- 250 g babassu-olie
- 150 g palmolie
- 170 g koolzaadolie
- 80 g karitéboter
- 50 g ricinusolie
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 330 g theeaftreksel van kamille of pepermunt, gemaakt met gedestilleerd water Water
- 1 el gedroogde en fijngemalen salie
- 1 eetlepel amandel olijfpitkorrels
- 1 el grove havervlokken
- 8 g essentiële olie van tea tree, pepermunt en patchoeli elk
Producten voor een tuinierszeep (aanbiedingen van promotionele partners)**:
Maak je eigen tuinierzeep – zo werkt het
Let op: Volg de veiligheidsregels!
Zeep maken is over het algemeen alleen aan te raden als je je goed in het onderwerp hebt verdiept. Je kunt veel informatie, tips en recepten vinden over hoe je je eigen zeep kunt maken hier bij Natuurlijke Zeep en Cosmetica. Je kunt hier ook lezen hoe je loog op de juiste manier mengt, wat NaOH is en hoe je veilig zeep kunt maken. Als je je echter helemaal wilt verdiepen in het onderwerp zeep maken, raad ik je het ebook Kreative Seifen selber machen aan.
- Maal eerst de kruiden fijn en bedek ze met een paar eetlepels olijfolie. De hoeveelheid moet altijd van het recept worden afgetrokken. Dus als je 50 g olijfolie gebruikt voor de kruiden, zul je later bij het maken van de zeep 50 g minder wegen (dus 250 g olijfolie). Laat één tot twee uur staan om de kruiden zacht te maken.
- Kook de thee-infusie met de kruiden van je keuze. De thee moet sterk geconcentreerd zijn. Laat de kruidenthee een uur trekken en zet hem dan in de koelkast (als hij hooguit lauw is). De thee moet erg koud zijn voor het maken van de loog.
- Na één tot twee uur wachten kun je de thee gebruiken om de loog te maken, uiteraard met inachtneming van de veiligheidsregels. Om het nog minder te laten stomen, kun je de thee van tevoren ook een uur in de vriezer bewaren. Vergeet niet om een veiligheidsbril en stevige handschoenen te dragen.
- Smelt de palmolie en smelt er vervolgens de babassu-olie en sheaboter in. Voeg nu de oliën toe aan het vetmengsel. Meng alles goed en laat afkoelen.
- Weeg de essentiële oliën en alle andere ingrediënten af en zet ze klaar. Maak de zeepmal klaar.
- Als de zeep is afgekoeld, kan de loog worden toegevoegd aan de vetten in de pan. Het beste is om de loog door een fijne zeef te gieten. Op deze manier komen er geen onopgeloste NaOH, kruiden of resten van de thee in de pan.
- Roer nu ijverig tot er een gelijkmatige emulsie is ontstaan en het mengsel iets is ingedikt. Spatel nu de essentiële oliën en de exfoliërende toevoegingen samen met de olijfolie erdoor en roer goed.
- Giet het zeepmengsel in de voorbereide zeepvorm en dek deze zorgvuldig en luchtdicht af met folie.
- Laat minstens 24 uur rusten, haal de vorm er dan uit, snijd uit en laat 4 tot 6 weken rijpen en drogen. Ik raad over het algemeen een lange rijpingstijd aan, omdat de zeep dan echt mild en stevig is en veel meer opbrengt. Goed gerijpte zeep voelt ook beter in de hand en is minder vettig en slijmerig.
Veel plezier met tuinieren! 🙂
En je kunt hier meer te weten komen over tuinierzepen: Tuinierzepen maken!
Wil je je zelfgemaakte tuinzeep personaliseren met een mooie band? Download dan onze zeep banderollen, sla ze op en print ze zo vaak als je wilt. Je kunt de banderollen voor tuinierzeep hier downloaden.
Exfoliërende zeep als tuinderszeep – twee kanten
Als alternatief voor het bovenstaande zeeprecept wil ik hier een ander recept presenteren. Het is ontwikkeld als scrubzeep, maar kan ook gebruikt worden als tuinderszeep.
Afhankelijk van hoe vies je handen zijn, kun je de sterk exfoliërende kant met amandelpit-olijfsteenkorrels gebruiken of de zacht reinigende kant met klei. Deze zeep wordt in een rechthoekige zeepmal (verdeler) gegoten.
Ongeveer 2/3 van de onderste laag bestaat uit de zeep met klei. In het resterende derde deel van de lijmzeep giet ik de amandelpit-olijfsteenkorrels. Deze laag giet ik op de klei en zeeplaag in de zeepmal.
Zo ontstaat een zeep met twee lagen. Als mijn handen een beetje vies zijn, wrijf ik ze in met de klei-zeeplaag. Als ze erg vies zijn, gebruik ik de grofkorrelige laag.
- 150 g kokosolie
- 70 g karitéboter
- 130 g olijfolie
- 125 g avocado-olie
- 25 g ricinusolie
- 2 eetlepels gedroogde kruiden (salie, munt en lavendel)
- 2 eetlepels groene klei voor een zachte scrub
- 2 theelepels amandelpit-olijfsteenkorrels voor intensief scrubben van hardnekkig vuil
- ongeveer 160 g water
- Zoals altijd, bereken zelf de hoeveelheid NaOH
[amazon box=”B01I1305FM”]]
- Weeg ijskoud water af, weeg NaOH af en bereid een loogoplossing zoals gewoonlijk.
- Smelt de kokosolie in een pannetje, haal het pannetje dan van het vuur en smelt de sheaboter in de warme kokosolie. Voeg dan de oliën toe.
- Voeg de klei en kruiden toe aan de vetten en oliën, roer goed en meng kort.
- Zodra de loog en de vetten goed zijn afgekoeld, voeg je de twee ingrediënten samen. Voeg hiervoor de loog toe aan de vetten.
- Meng met een staafmixer. Als de zeeplijm homogeen gemengd en iets ingedikt is, breng dan op smaak met essentiële oliën naar wens.
- Verwijder ongeveer 1/3 van de zeeplijm en giet het in een apart bakje. Voeg de amandelpit-olijfpitkorrels toe en roer door.
- Giet het grootste deel van de zeeplijm in de rechthoekige zeepvorm.
- Je kunt nu de zeeplijm met de amandelpitolijfsteenkorrels erover verdelen.
- Afdekken, isoleren en na ongeveer 24 uur uit de vorm halen en snijden.
- Rijpingstijd 6 weken.
Tuinderszeep maken met ruwe zeep of gietzeep
Wil je zelf tuinderszeep maken maar vind je het te tijdrovend? Of heb je misschien niet genoeg tijd om te wachten tot de zeep gerijpt is? Dan kun je ook een “schrobzeep” als tuinderszeep mengen met kant-en-klare ruwe zeep. In de online shop kun je ruwe zeep, glycerinezeep en gietzeep als kant-en-klaar blok kopen:
**
[amazon box=”B09LYQMQTK”]
Voorbeeldrecept voor tuinderszeep van gietzeep:
- 300 g gietzeep, ruwe zeep
- 3 el grofkorrelig zeezout
- 3 theelepels gedroogde kruiden naar keuze
- Lavendelolie voor geur
- Zeepmallen (siliconen)
Deze zeep is gesmolten, wat echt in een paar seconden lukt in de magnetron of in een waterbad. Je kunt nu de gewenste ingrediënten voor tuinderszeep toevoegen aan het gesmolten zeepmengsel. Roer er bijvoorbeeld gedroogde kruiden, havervlokken, grof zout of speciale scrubkorrels door. Breng vervolgens een beetje lavendel etherische olie aan en giet het zeepmengsel in handige siliconen mallen. Nu hoeft de zeep alleen nog maar goed af te koelen en op te stijven. De tuinmanzeep is klaar.
**
[amazon box=”B08TM4H2PT”]