Pepermuntzeep heeft een frisse geur en is aangenaam verkoelend. De zeep is gemaakt met natuurlijke plantaardige oliën, sheaboter en een beetje melkpoeder. Het resultaat is een frisse, voedende, goed schuimende zeep die de huid verzacht en toch uitstekend reinigt.
Pepermuntzeep maken
Deze zeep is vooral aangenaam in de zomer, omdat de pepermuntgeur verfrissend en opwekkend is. De superfatting (overtollig vet dat niet verzeept) is gematigd gekozen, omdat de huid in de zomer minder vet nodig heeft dan in de winter. Daarom is hier een superfatting van 6% gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de zeep met pepermunt goed schuimt, bevat het zeeprecept stearinezuur en kokos- en castorolie. Babassu-olie versterkt het effect en maakt de zeep aangenaam stevig en hard. Ongeraffineerde sheaboter, amandelolie en een beetje olijfolie worden gebruikt om te hydrateren. Er is ook een beetje geitenmelkpoeder toegevoegd aan de zeeplijm (vooraf goed oplossen in water).
Recept zeep
Voor ongeveer 1 kg zeep
- 250 g kokosolie
- 200 g koolzaadolie
- 180 g babassu-olie
- 160 g olijfolie
- 80 g karitéboter
- 50 g amandelolie
- 40 g stearinezuur
- 40 g ricinusolie
- Bereken zelf NaOH en hoeveelheid water afhankelijk van het gewenste oliegehalte en de gewenste stevigheid
- 4 theelepels geitenmelkpoeder verwerkt in een beetje gedestilleerd water
- Essentiële olie van pepermunt en essentiële olie van sinaasappel (ca. 15 g in een verhouding van 1:1)
- Vloeibare zeepkleurstof van Gracefruit (ook verkrijgbaar bij McSoapy)
Als je nog nooit eerder zelf zeep hebt gemaakt, download dan eerst het eBook Creatieve Zeep . Het eBook bevat alles wat je moet weten over zeep maken. Als je echter al ervaring hebt met zeep maken, volg dan de veiligheidsinstructies.
Zo wordt de zeep gemaakt
Niet vergeten: Handschoenen, veiligheidsbril, oude kleren
- Bereid zeepmallen voor.
- Bereid vetten en loog zoals gewoonlijk: Maak loog aan met ijskoud water of ijsblokjes en smelt de vaste vetten (babassu-olie, kokosolie en stearinezuur). Haal de vetten van het vuur. Voeg dan pas de sheaboter toe en laat zachtjes smelten. Voeg nu de oliën toe aan de vetten in de pan.
- Zodra beide fases een temperatuur van ongeveer 30°C hebben bereikt, kan de loog aan de vetten worden toegevoegd. Roer eerst met een houten lepel en gebruik daarna een staafmixer om het zeepmengsel in te dikken.
- Roer het geitenmelkpoeder in water (trek af van de totale hoeveelheid water) en de etherische oliën erdoor en meng opnieuw met de staafmixer.
- Het mengsel kan nu naar wens worden verdeeld en gekleurd. Als er lagen nodig zijn, giet dan het onderste zeepmengsel (dus het mengsel dat naar de bodem moet) in de zeepmal, tik de zeepmal voorzichtig op tafel en besproei de zeeplaag vervolgens met een fijne nevel ethylalcohol. Hierdoor wordt de laag sneller hard en kan de tweede laag volgen.
Als de zeeplijm is ingegoten, kan de zeep worden afgedekt en licht worden geïsoleerd. De pepermuntzeep moet nu ongeveer 24 uur in de mal blijven. Daarna adviseer ik een rijpingsperiode van ongeveer 5 tot 6 weken.