Zelf zeep maken met eigeel, groenten of fruit? Iedereen die al verschillende zepen zelf heeft gemaakt en een beetje weet over zeep maken, weet vast en zeker dat je veel geweldige ingrediënten zoals melk, honing, fruit of zelfs zijde aan de zeep of zeeplijm kunt toevoegen. Zulke ingrediënten geven de zeep een extra hydraterende werking of zorgen ervoor dat de zeep prettig aanvoelt en dat de huid na het wassen heerlijk aanvoelt. Er zijn echter ook zeepingrediënten die de vraag oproepen “wat heb ik hieraan in de afgewerkte zeep?” Heeft het eigenlijk wel zin om zeep te koken met eigeel, groenten of fruit?
Zeep met eigeel en co
Zeep maken gaat over plezier hebben in het zelf maken, nieuwe recepten uitproberen en experimenteren. Maar als we een zeep koken, willen we ook meer bereiken. Want een zeep moet zo perfect mogelijk zijn, en dat betekent vooral
- de zeep moet voedend en mild zijn
- ze moet perfect passen bij je eigen huidtype en huidconditie
- ze moet lang meegaan en niet snel ranzig worden
- in het beste geval moet onze zeep er ook nog goed uitzien
En om aan deze verwachtingen te voldoen, hebben we een harmonieus zeeprecept nodig. In zo’n zeeprecept moeten passende plantaardige oliën en plantaardige vetten worden gecombineerd. We hebben schuimende vetten nodig, zodat onze zeep later voldoende schuimt.
Een goede zeep heeft ook vetten nodig die de zeep een goed gevoel en een aangename stevigheid geven.
We hebben ook plantaardige oliën nodig om te voorkomen dat de zeep te hard wordt of zelfs gaat splinteren.
Aan al deze basisingrediënten kunnen we naar wens andere ingrediënten toevoegen. Er zijn bijvoorbeeld melkzepen die bijzonder voedend zijn en een heel mild en romig schuim hebben. Veel zeepmakers roeren ook graag zoutzepen of pekelzepen. Deze kunnen ook worden gebruikt voor de probleemhuid en zijn echt geweldige verzorgende zepen voor de onzuivere huid, neurodermitis en andere huidaandoeningen.
Naast dergelijke zepen zijn er ook zepen waaraan speciale ingrediënten zijn toegevoegd voor de lol. Dit zijn bijvoorbeeld groenten zoals komkommer of tomaten, gepureerd fruit zoals bananen of eigeel. Maar hebben deze ingrediënten in de zeep überhaupt effect? En zijn zulke zepen goed voor de huid? Hoe lang blijft een zeep met eigeel goed?
De verschillende ingrediënten in zelfgemaakte zeep
De voordelen van verschillende ingrediënten voor zelfgemaakte zeep zijn zeker discutabel. Door de hitte die vrijkomt tijdens het verzepingsproces gaan waardevolle ingrediënten, zoals sommige vitamines, verloren.
Sommige zeepingrediënten verliezen ook hun effectiviteit door het lange rijpingsproces en de opslagperiode.
Op forums lees je vaak hoe geweldig deze speciale zepen zijn en dat ze geweldig zijn voor de huid. Ik moet zeggen dat ik het hier niet helemaal mee eens ben. Persoonlijk merk ik geen verschil of mijn zeep een beetje gepureerde banaan bevat of niet. Naar mijn mening is een uitgebalanceerde combinatie van vetten en oliën cruciaal voor hoe een zeep aanvoelt op de huid en voor het hydraterende effect. Melkzepen, zoutzepen en pekelzepen, die echt veel voor de huid kunnen doen, vallen hier natuurlijk buiten.
Het gaat hier vooral om foefjes zoals het toevoegen van sappen, thee of eierdooiers aan de zeep.
Toch is het leuk om zeep te maken met verschillende ingrediënten. Tenslotte moet de zeepkookhobby ook aanzetten tot experimenteren en iedereen veel ruimte geven voor eigen ideeën. En wie wil er nu geen zeep met eigeel proberen of een zeepje met komkommer of tomaat?
Maak je eigen zeep met eigeel, groenten of fruit
Naast bekende zeepingrediënten zoals melk, honing of kruiden worden er ook vaak ongebruikelijkere ingrediënten gebruikt. Veel ketellappers gebruiken bijvoorbeeld ingrediënten als ei, fruit en groenten voor hun zelfgemaakte zeep. Maar wat levert zelfgemaakte zeep met eigeel, groenten of fruit eigenlijk op?
Eigeel als zeepadditief – zelf zeep maken met eigeel?
Eigeel in zeep? Het klinkt in eerste instantie misschien wat ongebruikelijk, maar eigeel is volgens de ervaring van veel gebruikers juist een goede toevoeging in natuurlijke zeep. Ik gebruik eigeel in haarzepen en shampoozepen omdat het bekend staat om zijn voedende, glansgevende en versterkende eigenschappen. Om dit te doen, breek ik een ei en scheid de dooier van het eiwit. Vervolgens meng ik het eigeel met een beetje olie, dat ik aftrek van de totale hoeveelheid vet in een recept, en voeg dit mengsel toe aan de ingedikte zeeplijm. Het hele mengsel moet nu goed gemengd worden. Isolatie moet hier worden vermeden.
Heeft het eigeel in de zeep echt enig nut? Dat is moeilijk te zeggen. Maar het leuke van zelf zeep maken is dat je naar believen dingen kunt uitproberen. Dus waarom trek je de stoute schoenen niet aan en kook je een zeep met eigeel? Misschien heb je echt iets aan dit ingrediënt. Laat gerust een reactie achter en vertel ons over jouw ervaringen met zeep met eigeel!
Je kunt het overgebleven eiwit ook bewaren en gebruiken om mee te bakken. Je kunt ook eiwit aan de zeep toevoegen.
Eiwitten zijn zeer rijk aan eiwitten en worden door de loog afgebroken in kleine, gemakkelijk in water oplosbare bestanddelen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat zeep met eiwit beter schuimt. Je kunt het eiwit direct aan de loog toevoegen, maar verminder dan wel de hoeveelheid loogwater een beetje.
Groenten en fruit in zeep – maak je eigen zeep met gezonde ingrediënten
Er zijn echt geen grenzen aan creativiteit als het gaat om zeep maken. Je kunt bijna alles gebruiken in natuurlijke zeep dat je lekker vindt en waarmee je gemakkelijk kunt werken. Komkommers zijn bijvoorbeeld populair om zelf zeep mee te maken en kunnen ook worden gebruikt om de loog mee te mengen.
De komkommer wordt gepureerd met een beetje water. De NaOH wordt toegevoegd en de loog voor het maken van zeep is gemaakt. Het is belangrijk om rekening te houden met waterreductie. De komkommer wordt gepureerd met een beetje water. Aangezien de komkommer al veel water bevat, moet hiermee rekening worden gehouden bij het berekenen van het water dat nodig is om de loog te maken.
Je kunt hier enkele komkommerzeeprecepten vinden:
Naast komkommers kunnen ook tomaten worden gebruikt als zeepingrediënt. Een tomatenzeep is ideaal voor bijvoorbeeld een onzuivere huid, omdat de zuren in tomaten een licht ontvettende en ontstekingsremmende werking hebben. Je kunt verse tomaten gemakkelijk pureren en toevoegen aan de zeeppasta. Je kunt ook tomatenpuree gebruiken.
Avocado’s zijn ook bijzonder populair omdat ze heel gemakkelijk te verwerken zijn. Rijpe avocado’s moet je goed pureren en toevoegen aan de ingedikte zeeplijm. Avocadozeep is ideaal voor de droge huid. En aangezien de avocado veel vet bevat, kun je je voorstellen dat het echte voordelen heeft als zeepingrediënt. Want als vitamines vermoedelijk grotendeels verloren gaan tijdens het koken en verzepen, blijven de overtollige vetten achter en worden ze niet verzeept. Dit maakt zeep met avocado nog voedzamer en dus perfect voor de droge huid.
Bananen, mango’s of sappen in de zeep?
Fruit is ook huidverzorgend en voedend. Bananenpulp en gepureerde mango zijn aanbevolen toevoegingen die de natuurlijke zeep versterken en een bijzonder voedend effect geven.
Veel mensen zweren bij zulke fruitzepen, ook al geloven anderen niet echt dat dit soort zeep een echt verzorgend effect heeft. Helaas hebben bananenzepen ook het nadeel dat ze bruin worden. Dus als je hier niet van houdt, kun je beter je handen afhouden van bananen als zeepingrediënt.
Wat zijn jouw ervaringen met bananenzeep of een DIY mangozeep? Heb jij al eens zeep met fruit gemaakt? Jouw mening en tips zijn hier van harte welkom en je mag gerust een reactie achterlaten.
Ik kan ook watermeloenen aanraden als een andere vrucht die makkelijk te verwerken is voor zelfgemaakte zeep. Hoewel het een beetje werk is om de pitjes uit de vrucht te krijgen, is watermeloen verder een goede toevoeging aan zepen. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als komkommers, d.w.z. pureer het met een beetje water en gebruik het dan om de loog te mengen.
Andere soorten fruit en groenten kunnen ook worden gebruikt in de vorm van sap om de loog te mengen. Sommige sappen hebben zelfs het voordeel dat ze de zeep kleuren. Dit werkt vooral goed met wortelsap. Sappen produceren een natuurlijke kleur in de zeep, maar deze is niet altijd stabiel.
Betekent dit dat de toevoegingen in de zeep geen enkel effect hebben?
Eerlijk gezegd weet ik dat niet zeker. Een komkommerzeep is natuurlijk iets speciaals en iedereen heeft bij het wassen het gevoel dat de huid beter gehydrateerd is door de komkommer die erin zit. Dit is echter vaak een puur subjectief gevoel.
Ik ben ook sceptisch over de voordelen van het toevoegen van gepureerd fruit of andere groenten. Maar een komkommer en peterselie zeep klinkt op het eerste gezicht geweldig. De werkelijke voordelen van de ingrediënten zijn hier eigenlijk van ondergeschikt belang. Het gaat veel meer om dingen uitproberen en experimenteren, wat allemaal onderdeel is van de zeepmakershobby.
Persoonlijk zie ik ook niet veel heil in het toevoegen van sappen en thee. Ik ben helemaal afgestapt van het koken met thee, omdat de voordelen niet echt aanwezig zijn en de thee de zeep meestal ook onaantrekkelijk verkleurt. Dit is ook het geval met de meeste sappen. Hier geldt dus hetzelfde: Het is zeker leuk om andere toevoegingen aan de doe-het-zelf zeep toe te voegen om het uit te proberen. Het echte voordeel is echter twijfelachtig.
Ingrediënten voor het maken van je eigen zeep en andere doe-het-zelf cosmetica van reclamepartners**
Om zelf zeep te maken met eigeel, groenten of fruit, heb je naast de gewenste plantaardige vetten, oliën en NaOH iets meer apparatuur nodig. Veel dingen, zoals mooie zeepmallen of zelfs ingrediënten, kun je handig online kopen. Hier zijn een paar tips en ideeën:
[amazon box=”B076HSTLR4″ template=”horizontal”]
[amazon box=”B01HI1VV5G” template=”horizontal”]
[amazon box=”B00MMFCB58″ template=”horizontal”]