Mangoboter als consistentieversterker in natuurlijke cosmetica en zepen

Mangobutter in Cremes und anderer DIY-Kosmetik

Mangobutter in seifen

Mangoboter is een exotisch vet waarvan de naam al doet vermoeden dat je het wilt gebruiken. Het vet, dat wordt gewonnen uit de zaden van de mango, is een geweldige toevoeging voor crèmes en massageboters, bodybutters en ook voor zelfgemaakte zepen.

Mangoboter

De mango is niet langer een exotische, onbekende vrucht, maar is verkrijgbaar in alle supermarkten en is een van de favoriete vruchten van de Midden-Europeanen. De mangoboom behoort tot de sumakfamilie en komt oorspronkelijk uit India. Daar heeft de mangoboom een traditie die duizenden jaren teruggaat. De boter die wij zo lekker vinden voor onze zelfgemaakte zeepjes en andere doe-het-zelf cosmetica wordt met behulp van ingewikkelde methoden gewonnen uit de zaden van de mangovrucht.

Ingrediënten van mangoboter

Mangoboter wordt verkregen uit de vette, grote zaden van de vlezige vrucht. Deze bevatten zeer weinig vet, ongeveer 9-13%, en hebben een zeer harde consistentie, waardoor de extractie van mangoboter tijdrovend is. De vruchtenpitten worden gezeefd en opengebroken. De stukjes pit worden vervolgens gerold. Door verhitting wordt het vochtgehalte van de geplette pitten verlaagd tot ongeveer 12%. De nu olieachtige vlokken worden vervolgens geëxtraheerd en geraffineerd.

Mangoboter wordt vaak vergeleken met de populaire sheaboter , hoewel deze laatste nog rijker is aan cosmetisch waardevolle ingrediënten. Toch is mangoboter een uitstekend vet voor cosmetica. Mangoboter bevat een deel palmitinezuur, hoewel de ingrediënten variëren afhankelijk van het gebruikte type mangovrucht. De boter van de mangopitten bestaat voornamelijk uit stearinezuur en oliezuur (respectievelijk ongeveer 40% en 45%). Het is ongeveer 12 maanden houdbaar.

Gebruik en effect

Geraffineerde mangoboter is voornamelijk te vinden op de markt en wordt voornamelijk gebruikt als een niet-irriterende lipide voor allerlei toepassingen. Mangoboter heeft een licht conserverend en hydraterend effect en slechts een laag gehalte aan onverzeepbare bestanddelen (0,5-1%). Het voelt daarom lichter aan dan bijvoorbeeld sheaboter. Het is echter iets steviger dan de veelgebruikte sheaboter en het smeltpunt ligt ook hoger. Net als cacao- en sheaboter mag mangoboter echter alleen op laag vuur worden gesmolten, omdat het “knapperig” wordt als het te sterk wordt verhit.

Als je sheaboter in crèmes en dergelijke te vettig en zwaar vindt, kun je gemakkelijk overstappen op mangoboter. Er moet alleen worden opgemerkt dat mangoboter harder is dan sheaboter en, zoals hierboven vermeld, een lager percentage cosmetisch waardevolle ingrediënten bevat.

Het wordt vaak gebruikt als consistentieversterker in emulsies, badchocolade, massagerepen, haarbehandelingen of lip(verzorgings)sticks. Het aandeel kan ongeveer 5 tot 10% zijn. Het aandeel mangoboter in massagerepen en andere vaste cosmetische producten kan echter ook aanzienlijk hoger zijn. De boter is ook een populair additief in zeep, omdat het de zeep erg stevig maakt en ervoor zorgt dat de zeep zijn vorm behoudt, zelfs als hij wordt gewassen.

Mangoboter is in principe geschikt voor alle huidtypes en is minder plakkerig dan sheaboter. Het is daarom ook een goede toevoeging in lichtere lotions en crèmes.

INCI: Mangifera Indica (Mango) Zaadboter

Smerende eigenschappen
  • niet uitdrogend
  • Smeerwaarde: weinig smeerbaar

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: