Marmerzeep met glycerinezeep is vooral populair vanwege het uiterlijk. De stralende, gekleurde gietzeep geeft de koud geroerde natuurzeep namelijk een heel bijzondere uitstraling. Of je nu transparante gietzeep of een andere gietzeep gebruikt, je kunt deze kant-en-klare zepen naar hartenlust kleuren en toevoegen aan je zelfgemaakte natuurzeep. Hoe dat werkt? Dat kun je hier ontdekken. Ik heb namelijk een zeeprecept gemaakt met instructies voor het marmeren van zeep met glycerinezeep en zal je ook een paar tips geven voor je eigen zeepprojecten.
Marmerzeep met glycerinezeep? Is natuurlijke zeep niet “beter” dan kant-en-klare glycerinezeep?
Met natuurlijke zeep bedoelen we zeep die is gemaakt van natuurlijke vetten en oliën. Maar natuurlijke zeep wordt ook natuurlijke zeep genoemd omdat de verzeping een natuurlijke reactie is. Om de vetten en oliën te verzepen, gebruiken we een loogoplossing, meestal natronloog. Deze loog moet in de juiste hoeveelheid worden bereid en kan dan de vetten en oliën verzepen om een reinigende zeep te creëren. Daarom worden zepen gemaakt van vetten, oliën en loog vaak “natuurlijke zepen” genoemd.
Natuurlijk is zelfgemaakte natuurlijke zeep met koud roeren nog steeds de beste keuze. Het voedt de huid tijdens het wassen en maakt haar zacht en soepel. Je kunt ook je eigen natuurlijke zeep maken volgens je eigen wensen en plantaardige oliën en vetten van hoge kwaliteit gebruiken die je huid optimaal reinigen en verzorgen.
Glycerinezepen zijn anders. Commercieel verkrijgbare vormzepen worden vaak glycerinezepen genoemd. Ze bestaan uit oppervlakteactieve stoffen zoals natriumlaurethsulfaat, glycerine en water en bevatten ook conserveringsmiddelen. Zulke zepen zijn heel gemakkelijk te verwerken, te kleuren en te vormen. Ze schuimen en reinigen goed, maar zijn niet bijzonder mild voor de huid. Alternatieven zijn vormzepen gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zonder sterk uitdrogende oppervlakteactieve stoffen zoals natriumlaurethsulfaat en twijfelachtige conserveringsmiddelen. Deze zijn echter moeilijker te vinden en natuurlijk duurder.
Tip: Gietzeep zonder natriumlaurethsulfaat – Producten reclamepartner**
[amazon box=”B099KGKTYL”]]
Als je echter iets anders wilt proberen of als je wilt dat je zelfgemaakte zeep er aantrekkelijk uitziet, kun je ook werken met in de handel verkrijgbare glycerinezeep. Je kunt ofwel alleen glycerinezeep gebruiken, deze kleuren en geuren, of je kunt werken met een combinatie van natuurlijke koud geroerde zeep en glycerinezeep. De eerste optie is ideaal voor het maken van zeep met kinderen. Hier introduceer ik echter een combinatie van beide componenten en leg ik uit hoe het marmeren van zeep met glycerinezeep werkt en waar je op moet letten.
Zelf mooie gemarmerde zeep maken
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Vorm: Normale blokmal
Roer accessoires: Afhankelijk van het gewenste aantal kleuren, ongeveer 2 tot 4 extra bakjes voor het mengen van de kleuren, 1 bakje voor het smelten van de glycerine zeep
Recept: 125 g kokosolie, 125 g palmolie, 100 g olijfolie, 100 g koolzaadolie, bereken zelf de hoeveelheid NaOH of gebruik de natuurlijke zeep en cosmetische zeep calculator, 150 g gedestilleerd water, ca. 100 g plantaardige glycerinezeep kristal/transparant
Tip**: Je kunt essentiële oliën, grondstoffen in conventionele en biologische kwaliteit en accessoires direct bij Dragonspice bestellen !
Kleurstof: 1 volle theelepel titaniumdioxide in de loog, zeepkleur aqua, indigo en groen (vloeibare zeepkleur van Gracefruit)
Geur: zeebries parfumolie
Welke gietzeep moet ik gebruiken?
Bij het kiezen van een gietzeep is het de moeite waard om op het etiket te kijken of de productbeschrijving goed te bekijken. Gietzepen zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Aan gietzepen of glycerinezepen worden meestal oppervlakteactieve stoffen toegevoegd om ze schoon te maken en te laten schuimen.
De meeste van deze kant-en-klare gietzepen bevatten natriumlaurethsulfaat, een oppervlakteactieve stof waar we allemaal wel eens mee in aanraking zijn gekomen. Dit komt omdat bijna alle conventionele was- en reinigingsmiddelen zoals douchegels, handzepen en shampoos precies deze oppervlakteactieve stof bevatten. Natriumlaurethsulfaat is een oppervlakteactieve stof die de industrie gemakkelijk kan verwerken, het is goedkoop, heeft een hoge reinigingskracht en vormt veel schuim.
Kijk maar eens naar je shampoos, douchegels en dergelijke en kijk naar de INCI op de achterkant. Daar zul je zeker natriumlaurethsulfaat vinden, meestal op de tweede plaats. Alleen fabrikanten van natuurlijke cosmetica gebruiken alternatieve oppervlakteactieve stoffen, die vaak milder zijn en beter worden verdragen.
Zeep gieten met natriumlaurethsulfaat
In principe kunnen de meesten van ons goed overweg met natriumlaurethsulfaat en het gebruik van deze oppervlakteactieve stof in gietzeep zou geen uitsluitingscriterium moeten zijn.
Natriumlaurethsulfaat is dus een veelgebruikte oppervlakteactieve stof en daarom een bestanddeel van de meeste gietzepen. Veel fabrikanten beweren ook dat ze geen SLS (natriumlaurylsulfaat) gebruiken. Deze oppervlakteactieve stof droogt de huid uit en kan allergieën bevorderen. Maar omdat SLS al heel lang wordt bekritiseerd, wordt het toch bijna nooit meer gebruikt. Ik ben nog nooit een product tegengekomen dat SLS bevatte. Daarom ben ik altijd een beetje verbaasd over zulke reclameclaims “vrij van SLS”.
Persoonlijk gebruik ik ook gietzepen met sodium laureth sulfaat, maar ik heb ook een zeep zonder deze oppervlakteactieve stof getest. Dit was de ruwe zeep van Nefeli Soaps, die echt geweldig is. Deze gietzeep bevat onder andere natriumcocosulfaat (SCS). SCS is een natuurlijke en zeer milde en goed verdragen oppervlakteactieve stof. Helaas is deze ruwe zeep vaak niet verkrijgbaar.
Je kunt het dus bekijken zoals je wilt. Als je het belangrijk vindt dat je gietzeep natuurlijke en milde oppervlakteactieve stoffen bevat en je niet veel op hebt met sodium laureth sulfaat, dan zul je helaas wat moeten zoeken naar een geschikte zeepbasis. Anders kun je kiezen uit een breed assortiment.
Ontdek geschikte producten**:
[amazon box=”B01N5WVPHL”]
[amazon box=”B01ET6P24Y”]
[amazon box=”B076HNHQV5″]
Marmeren van zeep met glycerinezeep – hoe doe je dat?
Marmerzeep met glycerinezeep is in principe vrij eenvoudig, mits je al vertrouwd bent met loog en zeeplijm en zelf al een paar zeepjes hebt gemaakt.
Korte versie voor degenen die de weg al weten:
- De loog maak je zoals gewoonlijk, volgens de gebruikelijke veiligheidsregels. Vergeet de titaniumdioxide in de loog niet.
- smelt vervolgens de vetten en meng ze met de plantaardige oliën.
- laat beide componenten afkoelen tot ongeveer 30°C.
- Bereid ondertussen de zeepmal voor, evenals de kleuren en de geur. Als je vloeibare zeepkleurstof gebruikt, schud deze dan van tevoren goed.
- Zodra de vetten en loog zijn afgekoeld, meng je de fases en roer je alles kort door elkaar met een staafmixer. Parfumeer het mengsel en meng alles nogmaals. Je hebt dan de mogelijkheid om een deel van de nog zeer dunne zeeplijm te verwijderen en naar wens te kleuren.
- smelt nu de gewogen glycerinezeep: Dit kan in een paar seconden in de magnetron. De gietzeep mag niet te heet worden, dus volg de aanwijzingen van de fabrikant of leverancier. De glycerinezeep kan naar wens gekleurd worden. Gebruik de zeepkleur spaarzaam, zodat de zeep er later mooi transparant uitziet. Ik heb hier gekozen voor verschillende tinten blauw, omdat ik mijn zeebries heb geparfumeerd met parfumolie en de mooie blauwe kleuren daar gewoon perfect bij passen.
- Voor mijn zeebrieszeep kleurde ik de transparante gietzeep in de donkerblauwe tint. De natuurlijke zeep heb ik geverfd met de andere twee kleuren.
De voorbereiding is nu klaar. Dan gaat het als volgt verder:
eerst vul je nu ongeveer de helft van de witte zeeplijm in de bijgeleverde blokmal.
daarna giet je eerst wat van de ene kleur en dan wat van de andere kleur in een zigzagpatroon en in de lengte in de mal. Er kan nu weer een kleine hoeveelheid wit worden toegevoegd, gevolgd door de andere kleuren. Er zijn hier geen regels voor marmering! Je kunt de kleuren letterlijk “kriskras” in de mal gieten – inclusief de gesmolten glycerinezeep.
Na het gieten van het hele zeepmengsel moet je de mal zorgvuldig afdekken en goed isoleren. Een gelfase is wenselijk, omdat de verschillende kleuren zich dan beter met elkaar vermengen.
Na 24 uur kan de zeep gesneden worden. Laat de zeep minimaal vier weken drogen en rijpen op een goed geventileerde plek. Hoe langer je zeep laat drogen, hoe beter.
Andere geschikte producten om zelf zeep te maken
[amazon box=”B0749HJGL”]]
[amazon box=”B004RILRFS”]
[amazon box=”B06XYGMPXB”]
Nog niet bekend met zeep maken? Lees dan hier een korte handleiding:
Allereerst wil ik de veiligheidsregels die gelden voor het maken van zeep nog eens op een rijtje zetten. Deze omvatten in de eerste plaats een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen spatten loog en zeep. Stevige huishoudhandschoenen moeten ook altijd worden gedragen. De loog is namelijk bijtend, net als de verse zeeplijm. Om kleding te beschermen is het aan te raden om een kiel of oud overhemd te dragen.
Om zeep met loog te maken, moet je eerst de loog mengen. Dit kun je het beste direct in de gootsteen doen. Hier ben je aan de veilige kant als je per ongeluk wat loog morst. Weeg hiervoor het koude water af en druppel dan langzaam de NaOH-kristallen, die in een apart bekerglas zijn afgewogen, in het koude water. Het is essentieel om tijdens deze stap een veiligheidsbril en handschoenen te dragen.
De gemengde loog kan nu afkoelen. Ondertussen worden kokosolie en palmolie afgewogen en gesmolten in een pan. Haal de pan vervolgens van het vuur en voeg de koolzaadolie en olijfolie toe. Meng alles goed en laat afkoelen.
Als de loog en de vetten zijn afgekoeld (ongeveer 30 tot 35 °C), kun je verdergaan. Giet de loog voorzichtig bij de vetten. Mix het mengsel vervolgens goed door met een staafmixer. Zodra de zeeplijm homogeen is, kun je verder gaan. Nu kun je bovenstaande stappen volgen voor het marmeren.
Heb je geen ervaring met zeep maken, maar wil je wel proberen om zelf natuurlijke zeep te maken? Kijk dan eens naar mijn ebook. Het ebook Kreative Seifen selber machen kun je direct downloaden en beschrijft de verschillende soorten zeep maken tot in detail.