Oostschildpadden zijn populair in de tuin omdat de plant snel groeit en er mooi uitziet. De eetbare bloemen zijn een ander hoogtepunt.
Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)
Oost-Indische kers is een veelzijdige medicinale en sierlijke plant die gemakkelijk in de tuin te kweken is. Ze wordt veel gebruikt in de natuurgeneeskunde en in de keuken.
Hij is erg populair als tuinornament. Het bijzondere is echter dat de bloemen zonder aarzeling gegeten kunnen worden. Daarom is Oost-Indische kers zo populair in de keuken. Maar de bloemen en bladeren kunnen voor meer dan alleen koken worden gebruikt. Wie last heeft van een onzuivere en vette huid, kan ook baat hebben bij Oost-Indische kers.
Nog een tip: Oostschildpad in het bloembed trekt bladluizen aan. Daarom is Oost-Indische kers ook ideaal om te planten achter planten die beschermd moeten worden tegen ongedierte.
Botanische naam
In Centraal-Europa wordt vooral de grote Oost-Indische kers, Tropaeolum majus, geplant. Er is ook de kleine Oost-Indische kers, Tropaeolum minus. Er zijn nu ook verschillende gekweekte vormen op de markt, maar deze zijn niet geschikt voor medicinale doeleinden.
Uiterlijk van de Oost-Indische kers
Op de sappige stengels zitten afwisselende, ronde bladeren. Hun kleuren variëren van blauwgroen tot grasgroen. De stengels zijn 45-200 cm lang, afhankelijk van de soort, en hebben de neiging om te woekeren. De trechtervormige bloemen schijnen uit het gebladerte in witte, gele, oranje of rode tinten.
Oorsprong en verspreiding van Oost-Indische kers
De kruidachtige plant komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. De zaden werden in de 16e eeuw door de Spanjaarden naar Europa gebracht en verspreidden zich daar op grote schaal.
Verzorging en teelt in de tuin
Het is een eenjarige plant die gevoelig is voor vorst, dus zaai hem pas na de IJsheiligen of kweek hem binnenshuis. Hij houdt van licht vochtige en voedselrijke grond en gedijt zowel in de zon als in gedeeltelijke schaduw. Hij doet het erg goed in bloem- en groentebedden omdat hij geschikt is als “bladluisvanger”.
Oogst en gebruik
De bloemen en bladeren kunnen de hele zomer geoogst en gebruikt worden. Stengels en bladeren worden gedroogd of tot sap geperst.
In de keuken is de plant geschikt voor het op smaak brengen van salades en kwark. Zowel de bladeren als de mooie bloemen van de plant worden gebruikt. De bloemen worden gebruikt als decoratie en de zaaddozen kunnen worden ingemaakt als “valse kappertjes”.
Oost-Indische kers bevat veel vitamine C en antibacteriële, schimmelwerende en slijmoplossende stoffen. Het is daarom geschikt voor de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen, ontstekingen en om aan te sterken na langdurige ziekte.
Gebruik in cosmetica
De plant helpt bij haaruitval. Vers geperst of als haartonicum.
Oostschildpad in natuurlijke zeep
Net als de meeste andere kruiden kan bloeiende tuinkers ook gebruikt worden voor het maken van zeep. Zowel de bloemen als de bladeren kunnen worden gebruikt. De blaadjes geven de natuurlijke zeep een groene kleur, waardoor de zeep er absoluut natuurlijk en enigszins rustiek uitziet.
Als je Oost-Indische kers in je zelfgemaakte zeep wilt gebruiken, kun je een olie-extract gebruiken, een sterk theeaftreksel brouwen of de blaadjes drogen en ze vervolgens fijngemalen aan de zeeppasta toevoegen. Het is vooral geweldig voor de onzuivere huid, puistjes en acne. Oost-Indische kers heeft een adstringerende (poriën vernauwen) en ontstekingsremmende werking en reguleert ook de talgproductie. Idealiter combineer je het in de zeep tegen een onzuivere, vette huid met verschillende klei, zout en een goed doordachte olie/vetcombinatie.