Palmpitolie in natuurlijke zeep en cosmetica

Seife selber machen mit Palmkernöl

Seife selber machen mit Palmkernöl

Hoewel palm en palmpitolie niet onomstreden zijn, moeten zeepmakers de eigenschappen van het vet uit de pitten van de palmvrucht eens onder de loep nemen. Palmpitolie kan gemakkelijk worden verwerkt in zelfgemaakte zepen en zorgt voor veel schuim en een goede stevigheid van de zeepstaven. Het gebruik van palmpitolie in zeep is dus in principe goed, zolang het gecertificeerde olie is.

Palmpitolie

Palmpitolie wordt gewonnen uit de vrucht van de oliepalm. Deze komt oorspronkelijk uit Afrika en Angola en groeit tot 30 meter hoog. Eén plant kan tot 4000 van de ongeveer 3 tot 5 cm grote vruchten dragen. De palm wordt nu geteeld in Maleisië, Indonesië en Zuid-Amerika voor de industriële productie van palmolie uit het vruchtvlees en palmpitolie uit de pitten.

Nadat het vruchtvlees is gebruikt om de palmolie te extraheren, worden de pitten gedroogd, gemalen en geperst. Tot 80% van de palmpitolie bestaat uit laurinezuur. Dit is een van de verzadigde vetzuren met middellange keten en heeft oppervlakteactieve eigenschappen. Deze natuurlijke oppervlakteactieve stoffen kunnen olieachtige en vettige stoffen emulgeren met vloeistoffen en hebben sterke zeepachtige eigenschappen.

Dit resulteert in een breed scala aan toepassingen in de cosmetica-industrie. Vanwege de aangename functies wordt het vaak gebruikt bij de productie van chemicaliënvrije zepen en lichaamsverzorgingsproducten zoals lotions of bodybutters. Net als kokosolie is het vast bij temperaturen onder 25 °Celsius. Het smelt aangenaam in olie op het lichaam en laat een aangenaam verkoelend effect achter naast een langdurige huidverzorging.

Palmpitolie in zepen

Als je palmpitolie wilt gebruiken om je eigen zeep te maken, moet je het niet verwarren met palmolie , dat net zo vaak wordt gebruikt. Zowel de eigenschappen als de verzepingswaarden van deze twee oliën zijn verschillend. Palmpitolie is echter net zo geschikt voor het maken van zeep als palmolie. Het is iets milder voor de huid en geeft de natuurlijke zeep een rijk schuim dat vergelijkbaar is met dat van kokosolie.

Alleen de hardheid van de afgewerkte natuurlijke zeep is gelijk aan die van palmpitolie, want zepen gemaakt met deze olie zijn aangenaam hard en grijpvast. Palmpitolie wordt daarom vaak gebruikt als basisolie in natuurlijke zepen, wat ook veel schuim oplevert. Ik raad een concentratie tot 40% aan.

Pure palmpitolie zeep

Een pure palmpitoliezeep gemaakt van 100% palmpitolie en de benodigde hoeveelheid loog zal na een rijpingstijd van slechts een paar weken zeer hard zijn en zijn vorm behouden, zelfs na veelvuldig wassen. De textuur van deze natuurlijke zeep is bijzonder glad, gelijkmatig en zeer fijn. Puur visueel is de palmpitoliezeep geweldig. De zeep produceert ook veel schuim, hoewel het grote bellen bevat en niet erg stabiel is. Hier herken je de gelijkenis met kokosolie. De geur van de vrij lichtgekleurde palmpitoliezeep is vrij neutraal, maar er zijn verschillende meningen over de verzorgende eigenschappen. Net als bij kokosolie kunnen grote hoeveelheden palmpitolie in natuurlijke zeep een licht uitdrogend effect hebben. Het hydraterende effect kan daarom als gemiddeld worden beoordeeld. Conclusie: Aanbevolen als reinigende zeep, zonder noemenswaardig verzorgend effect.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: