Pekelzepen

Soleseifen gegen unreine Haut

Soleseifen
© Naturseife und Kosmetik

De meeste mensen weten inmiddels dat natuurlijke zepen goed zijn voor de huid. Dat komt omdat natuurlijke zepen kunnen voorkomen dat de huid uitdroogt tijdens het wassen en de huid en het haar hydrateren. Ze worden goed verdragen en zijn puur natuurlijk. Pekelzepen zijn bijzonder goed voor de huid. Ze bevatten puur zout water, wat de huid enorm kan helpen.

Pekelzepen maken alle huidtypes zacht en glad. En zelfs een problematische huid met acne, puistjes, psoriasis of neurodermitis kan baat hebben bij het gebruik van een pekelzeep.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten hoe je zelf pekelzepen kunt maken? Lees dan snel verder. Want in dit artikel wil ik je alles vertellen over pekelzepen en ook uitleggen hoe je zelf pekelzepen kunt maken. Er zijn ook bijpassende pekelzeep recepten:

Wat natuurlijke zepen kunnen doen

Natuurlijke zepen zijn een geweldige manier om de huid niet alleen te reinigen, maar tegelijkertijd ook te verzorgen. Dit komt omdat natuurlijke handgemaakte zepen altijd een bepaalde hoeveelheid overtollig vet bevatten. Dit voedt je huid tijdens het wassen. Het natuurlijke glycerinegehalte van natuurlijke zepen is ook geweldig voor de huid. Dit komt omdat glycerine een uitstekende vochtinbrenger is voor huid en haar. Samen met het overtollige vet wordt je huid gevoed tijdens het wassen met de zeep en droogt ze minder uit.

Zelfgemaakte natuurlijke zepen zijn daarom geweldige wasproducten als je een droge of normale huid hebt. Maar ook een vette en onzuivere huid kan gereinigd worden met een geschikte natuurlijke zeep. Gebruikers merken vaak zelfs een aanzienlijke verbetering van de conditie van hun huid als ze overstappen van syndets en wasgels op natuurlijke zepen.

Naast de “normale” natuurlijke zepen, die gemaakt worden van verschillende vetten en plantaardige oliën en een loog, zijn er ook “speciale” zepen. Deze omvatten onder andere

  • Melkzepen met verschillende soorten melk, kwark, room of andere zuivelproducten
  • Haarzepen en scheerzepen die dankzij hun speciale samenstelling voldoen aan de verwachtingen die aan dergelijke producten worden gesteld
  • Zoutzepen en pekelzepen

Hier ligt de nadruk op pekelzepen. Pekelzepen bestaan gedeeltelijk uit pekel, d.w.z. zout water. Ze zijn bijzonder populair en vrij eenvoudig te maken. Een pekelzeep is bijzonder mild, maar kan ook helpen bij een problematische huid door het hoge zoutgehalte en wordt daarom vaak gebruikt bij een onzuivere, vette huid en bij neurodermitis of psoriasis.

Bovendien compenseert pekelzeep vochtverlies en voorkomt het uitdrogen van de huid tijdens het wassen. Zelfgemaakte pekelzepen zijn daarom geschikt voor elk huidtype en elke huidconditie.

Een zeep met pekel? Waar pekelzepen goed voor zijn

Pekelzepen zijn zepen die een grotere hoeveelheid zout bevatten dan er opgelost kan worden. Dit betekent dat het zout meer dan 300% van de totale hoeveelheid vet in een zeeprecept bevat. Hoewel deze klassieke zoutzepen geweldig zijn voor de onzuivere huid en andere huidproblemen, zijn ze niet bijzonder mild en soms onaangenaam om te gebruiken. Bovendien schuimen zoutzepen niet of nauwelijks.

Een mildere versie van zoutzeep is pekelzeep. Pekelzepen bevatten veel minder zout, namelijk alleen zoveel als opgelost kan worden in de hoeveelheid vloeistof in het zeeprecept. Ondanks de lagere hoeveelheid zout kan pekelzeep ook helpen bij een problematische huid. Ze hebben bijvoorbeeld hun waarde bewezen als gezichtszeep voor de onzuivere en vette huid . Maar pekelzeep is ook geschikt voor het reinigen van de huid met neurodermitis en psoriasis en een droge huid. De pekel die erin zit normaliseert ook het vochtgehalte van de huid en de zeep voorkomt dat de huid uitdroogt tijdens het wassen.

Hoe worden pekelzepen gemaakt?

Pekelzepen zijn heel eenvoudig te maken. We mengen gewoon de loogvloeistof met zout. Kies hiervoor de hoeveelheid zout die nodig is om een (bijna) verzadigde pekel te maken. Bij 20 °C is de oplosbaarheid van zout ongeveer 35 g per 100 g water.

Opmerking: Deze oplossing heeft een gewicht van 135 g. De pekeloplossing bevat dus ongeveer 1/4 zout en de rest is water. Als we nu uitgaan van 100 g pekel, hebben we maar ongeveer 75 g water in de oplossing. Dus als we 100 g vloeistof nodig hebben voor ons zeeprecept, hebben we 135 g pekel nodig.

Omdat het altijd moeilijk is om een echt 100% verzadigde oplossing te maken, gaan we uit van ongeveer 25 tot 30 g zout per 100 g water. Dit geeft ons een bijna verzadigde pekel. Of de pekel echt verzadigd is of alleen bijna, is voor onze zeep niet echt relevant.

De vuistregel is daarom: 25 tot 30 g zout op 100 g water.

Het water wordt gewoon afgewogen en dan wordt het benodigde zout toegevoegd en geroerd tot het is opgelost. Omdat we met de vloeistof ook de pekel maken, worden de NaOH-kristallen aan de pekel toegevoegd.

Let op: Het zout maakt de pekel troebel, zodat onopgelost NaOH niet meer te zien is. Daarom moet de pekel met zout altijd door een zeef worden toegevoegd aan de vetten in het zeeprecept.

Waar moet ik op letten bij het ontwikkelen van een zeeprecept met pekel?

Pekelzepen hebben eigenlijk geen speciaal zeeprecept nodig. We kunnen pekel in elk recept gebruiken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat pekelzepen, net als zoutzepen, soms een beetje bros zijn en snel stollen. Het is daarom het makkelijkst om de zeep direct in flexibele individuele mallen (gemaakt van siliconen) te gieten. De zeep kan gemakkelijk uit deze mallen worden gehaald.

Zeeprecepten voor pekelzepen

Hoewel je geen speciaal zeeprecept nodig hebt om pekelzeep te maken, wil ik hier graag twee zeeprecepten met je delen. Je kunt deze recepten gebruiken om je eigen zeeprecept te bedenken of de recepten gebruiken zoals ze zijn.

Zoals bij alle zeeprecepten ga ik ervan uit dat je enige ervaring hebt met het zelf maken van zeep:

  1. Heb je zelf al een aantal zeepjes gemaakt?
  2. Weet je hoe je de loog veilig moet mengen?
  3. Ben je bekend met basistermen als loogtekort, superfatting, gelfase, etc.?
  4. Ken je de veiligheidsregels voor het maken van zeep?

Als je deze vragen met een volmondig ja beantwoordt, dan kun je natuurlijk meteen aan de slag. Ben je daarentegen nog niet zo bekend met het onderwerp, lees je dan van tevoren goed in over zeep maken. Zoals altijd verwijs ik je naar mijn uitgebreide ebook Creatieve zepen – makkelijk zelf te maken . Daarin wordt alles haarfijn uitgelegd en je kunt het ebook meteen downloaden en doorwerken.

Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen op naturseife-und-kosmetik.de . Hier vind je ook alle belangrijke informatie over het zelf maken van zeep.

Zelf milde pekelzeep maken

  • 150 g gedestilleerd water
  • 45 g zout
  • Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
  • 100 g babassu-olie
  • 120 g karitéboter
  • 80 g cupuacaboter
  • 100 g koolzaadolie
  • 100 g rijstkiemolie
  • Ongeveer 20 g geurstof naar keuze

Bereiding

Maak eerst een pekel van het zout en het water. Omdat het vaak even duurt voordat het zout helemaal is opgelost, kun je de pekel een dag van tevoren klaarmaken. Voeg hiervoor het afgewogen zout toe aan het afgewogen water en roer af en toe. De pekel kan een paar uur worden gekoeld voordat je de zeep gaat maken.

Zelf zeep maken

Zoals altijd moet de zeep worden gemaakt volgens de veiligheidsregels . Denk er dus aan om een veiligheidsbril en stevige handschoenen te dragen. Hier vind je instructies over hoe je zelf zeep kunt maken.

  1. Weeg de NaOH af in een apart bakje en maak een loogoplossing samen met de koude pekel.
  2. Smelt nu de cupuacuboter en babassu-olie in een steelpan op een laag vuur en haal ze dan van het vuur.
  3. Voeg de sheaboter toe aan de pan en laat smelten.
  4. Voeg nu de plantaardige oliën toe aan de gesmolten vetten in de pan.
  5. Zodra beide delen zijn afgekoeld tot ongeveer 35 °C, kan de loog door een zeef bij de vetten worden gegoten.
  6. Meng de zeeplijm homogeen en emulgeer met een staafmixer.
  7. Zodra de lijm een beetje dik is, kan de geur erdoor geroerd worden.
  8. Giet de pekelzeep in kleine siliconen vormpjes of andere individuele vormpjes.

De zeep kan gaan geleren. Je kunt de kleine vormpjes afdekken en ze vervolgens in dekens of handdoeken wikkelen. Een warmwaterkruik of elektrische deken kan de gelfase verder stimuleren. Het is het beste om de zeep uit de mallen te halen als deze nog warm is. De pekelzeep wordt namelijk snel stevig en brokkelig en is dan moeilijker te gieten.

Houd rekening met een rijpingstijd van ongeveer 6 weken.

Mijn pekelgeitenmelkzeep

Gepekelde geitenmelk zeep

Je kunt ook het recept van mijn pekelgeitenmelkzeep bekijken. Het recept is al wat ouder, daarom gebruikte ik er een bakstaaf in. Dit doe ik niet meer omdat de vetmengsels van deze repen erg verschillen en het erg lastig is om het overtollige vet te berekenen.

Als je geen frituurstaaf in je zeep wilt gebruiken, kun je dit ingrediënt vervangen door bijvoorbeeld palmolie. Palmolie is ook verkrijgbaar in gecertificeerde kwaliteit.

En hier is het artikel: Zelf geitenmelkzeep met pekel maken

Maak je eigen helende aarde en pekel gezichtszeep

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de helende aarde en pekel gezichtszeep. Deze is gemaakt met een gemengde verzeping en schuimt daarom goed. Ik heb in deze zeep babassu-olie gebruikt als schuimend vet en helende klei aan de zeep toegevoegd. Ik heb ook druivenpitolie en amandelolie gebruikt. Er zitten dus veel goede niet-comedogene ingrediënten in de zeep voor gezichtsreiniging.

De kleine hoeveelheid zout maakt het prettig in gebruik en de zeep is niet extreem korrelig. De helende zeep met pekel is een geweldige gezichtszeep voor de vette en onzuivere huid.

Klik hier voor het recept met instructies: Maak je eigen helende aarde en pekel gezichtszeep

Soleseife mit Heilerde

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*