Peterselie is vooral populair als zeepadditief in kruidenzepen. Ontdek wat peterselie is, hoe je het kunt gebruiken en hoe je het kunt kweken.
Peterselie als zeepadditief
Peterselie (Petroselinum crispum) is een typisch culinair kruid en samen met bieslook waarschijnlijk het bekendste kruid om een aangename smaak toe te voegen aan salades, soepen en sauzen. Geen wonder, want peterselie is bij ons al heel lang bekend als geneeskrachtig kruid. Er wordt gezegd dat peterselie al in de middeleeuwen in kloostertuinen werd geplant.
Peterselie behoort tot de schermbloemenfamilie en heeft daarom ook de typische verdeelde bladeren. Peterselie, die zelfs in het wild groeit in het Middellandse Zeegebied, kan in de keuken gebruikt worden als krulpeterselie of platte peterselie. De meeste mensen zijn echter vooral bekend met de krullende variant en zelfs kinderen kennen de smaak en het uiterlijk van krulpeterselie.
Peterselie is een tweejarige plant die tot 90 cm hoog kan worden. Het mooie is dat hij heel gemakkelijk in de tuin en zelfs op het balkon te kweken is. Hij heeft weinig verzorging nodig en je hoeft niet per se een van die mensen met de bekende “groene vingers” te zijn om succesvol te zijn. Eenmaal geoogst groeien de stengels met de donkergroene bladeren snel terug, zodat je tot ver in de herfst kunt genieten van volop peterselie. Peterselie is zelfs winterhard en kan buiten op een beschutte plek worden gehouden.
Als je peterselie wilt gebruiken als zeepadditief of als ingrediënt in de keuken, kun je het gemakkelijk thuis kweken en verzorgen.
Gebruik van peterselie
Iedereen kent peterselie als een typisch culinair kruid. Het wordt zowel in salades gebruikt als – even opgewarmd – in tal van andere gerechten. Het is ook een typisch ingrediënt van de Hessische “groene saus”. Een snel bereide kruidensaus bestaat uit slechts een paar ingrediënten:
- 200 g gemengde kruiden (peterselie, kervel, tuinkers, bernagie, pimpernel, bieslook en zuring in gelijke delen)
- 800 g volle yoghurt
- 150 g zure room
- 5 hardgekookte eieren
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel zout
- een beetje suiker
Peterselie in natuurlijke zepen
Peterselie is een populaire toevoeging in natuurlijke zepen omdat peterselie, in tegenstelling tot veel andere kruiden en bloemen, zijn mooie groene kleur behoudt in zeep. Net als de meeste andere kruiden kan peterselie aan zeep worden toegevoegd als olie-extract of fijngemalen in zeeplijm. Voordat je de verse kruiden gebruikt, is het aan te raden om plantaardige olie over de fijngeraspte peterselie te gieten en een nacht te laten trekken. Als alternatief kun je ook gedroogde peterselie gebruiken als zeepadditief.