Maak je eigen voedende melkzeep

Seife selber machen mit Milch

Milchseifen selber machen

Iedereen die enige ervaring heeft met het maken van zijn eigen zeep, zal op een gegeven moment melkzeep willen proberen. Melkzepen hebben namelijk een geweldige reputatie: Ze zijn bijzonder voedend, maken de huid glad en zacht en geven een romig, zacht schuim. Het maken van melkzeep is echter niet zo eenvoudig en daarom is het beter om het gebruik van melk en zuivelproducten de eerste paar keer te vermijden. Zodra je echter wat ervaring hebt met het zelf maken van zeep, moet je zeker proberen een melkzeep te maken. Maar hoe worden melkzepen precies gemaakt en wat zijn de verschillen?

Melkzepen met zuivelproducten

Melkzepen gemaakt met melkproducten volgens de warme techniek zijn ideaal voor beginners. Je maakt de zeep zoals gebruikelijk door de loog met water te mengen, de vetten te smelten en vervolgens de twee componenten (na afkoeling) samen te voegen. Zodra de zeeplijm het bekende puddingstadium heeft bereikt, kun je er een zuivelproduct naar keuze doorheen roeren. Room, kwark en andere vetrijke zuivelproducten zijn bijzonder rijk. We kunnen echter ook sojaproducten, yoghurt en kwark met een lager vetgehalte aanbevelen.

Je moet er altijd voor zorgen dat de zeeplijm zo koud mogelijk wordt geroerd. Vetten en loog moeten daarom zo koel mogelijk zijn voor het mengen, idealiter rond de 25°C tot maximaal 30°C. Het zuivelproduct dat je wilt toevoegen moet indien mogelijk ook gekoeld zijn (rechtstreeks uit de koelkast). Verminder de hoeveelheid water voor de loog een beetje. Dit hangt echter ook af van hoeveel kwark, room of yoghurt je wilt toevoegen. Als je echt maar een kleine hoeveelheid wilt, kun je de hoeveelheid water hetzelfde houden als normaal. Je kunt deze zeepjes een beetje isoleren, maar pak ze nooit strak in en plaats ze nooit in de buurt van een radiator.

Producten reclamepartner**

[amazon box=”B005A2VS4U” template=”horizontal”]

Melk toevoeging aan rauwe zeep

Deze variant is ook vrij eenvoudig en wordt vooral aanbevolen voor beginners. De procedure is hetzelfde als hierboven beschreven. In plaats van een zuivelproduct zoals yoghurt of kwark, voeg je koe-, geiten-, merrie- of andere melk toe aan de al ingedikte zeeppasta. Omdat je er waarschijnlijk meer dan een klein scheutje door gaat mengen, moet je de hoeveelheid water in de loog verminderen met de hoeveelheid melk die je van plan bent te gebruiken. Als de loog bijvoorbeeld gemengd moet worden met 300 gram water en je wilt 100 gram melk toevoegen aan de zeeplijm, dan verminder je de hoeveelheid water tot ongeveer 200 gram.

In dit geval moet je ook heel koud werken. Isolatie is mogelijk, maar niet te veel. Als je met geitenmelk werkt, moet je het helemaal niet isoleren.

Melkzepen gemaakt met melk in plaats van water

Hier komen we bij de“professionele versie“, omdat de melk niet aan de zeeplijm wordt toegevoegd, maar als loogvloeistof wordt gebruikt. Bij deze variant(coole techniek) van melkzeep maken is het belangrijk dat de melk ALLEEN bevroren wordt gebruikt. Giet de melk in ijsblokjesbakjes en laat deze volledig bevriezen. Deze ijsblokjes melk kunnen dan gebruikt worden om de loog te maken.

Als de melk niet koud wordt verwerkt, ontstaat er een sterke ammoniakgeur en wordt de loog geel tot bruin. De melk kan gaan “vlokken” en het resultaat is een onaantrekkelijke, onbruikbare zeep.

Let op: De loog moet door een zeef naar de vetten worden gegoten!

Melkzepen met melkpoeder

Melkzepen kunnen ook worden gemaakt met praktisch melkpoeder. In dit geval is het het makkelijkst en het verstandigst om het melkpoeder op te lossen in een beetje water en het aan het einde van het zeepmaakproces toe te voegen aan de ingedikte zeeplijm. Met deze methode kun je heel geconcentreerde melkzepen maken, want je kunt natuurlijk veel melkpoeder gebruiken of juist minder. Je kunt hier meer over lezen in het rapport Warme Techniek Melkpoeder. Melkpoeder is verkrijgbaar van alle bekende melksoorten.
Je kunt geitenmelkpoeder en andere soortenbestellen bijmijn favoriete winkel Dragonspice op .

[amazon box=”B0722DVBDT” template=”horizontal”]

Je eigen melkzeep maken – wat je moet weten

Als je eenmaal één of twee melkzepen zelf hebt gemaakt, zul je je realiseren dat het maken ervan niet zo moeilijk is. Het belangrijkste is om koud te werken en spaarzaam met isolatie om te gaan. Melkzeep kan echter wel geleren, alleen niet te heet. Als de melkzeep te heet wordt, ontstaat er een intense ammoniakgeur, die wordt veroorzaakt door de afbraak van de eiwitten in de melk. De geur is onaangenaam en kan de zeep onbruikbaar maken. De melkzeep kan ook verkleuren en schilferen. Het kan ook gebeuren dat de zeep zich scheidt in de mal en dat er een bijtende vloeistof op de bodem van de zeepmal neerslaat. Daarom mag je, hoe voorzichtig je ook werkt, de zeep alleen met handschoenen uit de mal halen!

[amazon box=”B01MV3WT6V” template=”horizontal”]

Melkzepen: een paar laatste tips

  • Een lichte ammoniakgeur van verse zeep is normaal en verdwijnt binnen een paar dagen
  • Als je wilt dat de zeep wit blijft en niet geel wordt, moet je een gelfase vermijden
  • De procedure voor het maken van melkzeep is onafhankelijk van het melkproduct dat wordt gebruikt (het geldt dus ook voor plantaardige melk zoals amandelmelk)
  • Ik raad het ebook Zelf melkzepen maken aan. Omdat het alles uitlegt over melkzeep en iedereen een geschikte manier vindt om zijn eerste zelfgemaakte melkzeep te maken

Sommige zeeprecepten voor melkzepen zijn al gepubliceerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van de palmolievrije geitenmelkzeep, onze voedende paardenmelkzeep of de klassieke natuurzeep met haver, melk en honing?

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: