Pigmenten en kleurstoffen – wat is het verschil?

Seife und DIY-Kosmetik färben

Pigmente und Farbstoffe
Seife gefärbt mit Naturtönen

Pigmenten en kleurstoffen komen in veel dingen in het dagelijks leven – en in de natuur – voor. De meeste mensen denken er niet over na hoe het een of het ander heet. Maar als je je eigen cosmetica wilt maken en in aanraking komt met pigmenten en kleurstoffen, moet je weten wat ze eigenlijk zijn en wat het belangrijkste verschil tussen de stoffen is.

Pigmenten en kleurstoffen

Kleurstoffen zijn stoffen die het materiaal waarin ze zitten de bijbehorende kleur geven. In bredere zin zijn dit bloemen, bladeren of delen van planten. Deze kleurstoffen kunnen op hun beurt hun kleur aan andere stoffen geven als ze op de juiste manier worden verwerkt en in een bepaalde concentratie worden toegepast.

Niet alleen planten, maar ook mineralen kunnen echter kleuren bevatten, die dan pigmenten worden genoemd. Ze kunnen alleen tot kleuren worden verwerkt door andere additieven toe te voegen (bindmiddelen, lijnolie of harsen). Zowel kleurstoffen als pigmenten worden ook kleurstoffen genoemd.

Kleurstoffen uit de natuur voor het kleuren van allerlei dingen

Wat hebben wortelen en rode bieten gemeen? Ze kleuren je vingers als je ze schilt en kunnen daarom gemakkelijk als kleurstof worden gebruikt zonder hulp van additieven. Om dit mogelijk te maken, hebben ze een specifieke chemische structuur, wat de enige manier is om de kleur te verkrijgen. Deze kleurstoffen worden carotenoïden genoemd en hebben een vergelijkbare structuur in de kleuren rood, oranje en geel.

Planten die in eerste instantie een andere kleur afgeven dan de kleur die later tijdens het verven tevoorschijn komt, gebruiken echter ook zo’n chemische structuur. Het bekendste voorbeeld is de groene kleur van bladeren, die eerst wordt geproduceerd door chlorofyl. Roze bloemen hebben een kleurstof op basis van anthocyanen en het populaire indigoblauw voor spijkerbroeken is nog niet blauw in de plant. Het zit in een voorloper in de plant, die pas in de helderblauwe kleur wordt omgezet door de chemische processen die bij het verven komen kijken.

Pigmenten – oorsprong en gebruik

Verven en vernissen gebeurt met kleuren die geproduceerd worden met anorganische pigmenten. In tegenstelling tot kleurstoffen zijn pigmenten veel talrijker en heb je er meer van nodig om veel alledaags materiaal te kleuren. Pigmenten zijn al bekend sinds duizenden jaren voor de jaartelling. Na de 18e eeuw werden ze ook gebruikt voor industriële productie. Tot die tijd gebruikten de Grieken, Romeinen en mensen in de Middeleeuwen meestal kleurstoffen, die niet alleen gemakkelijker te verkrijgen waren, maar ook erg veelzijdig. Natuurlijke kleurstoffen werden ook in andere culturen gebruikt; in de Aziatische/Arabische regio was en is het kleuren van rijst met saffraan nog steeds gebruikelijk.

Pigmenten en kleurstoffen – wat is het verschil in cosmetica?

Waarom begin ik hier eigenlijk over? Er is een verschil tussen pigmenten en kleurstoffen. In blogs en op doe-het-zelf-websites lees ik steeds: “los het pigment op en verwerk het dan verder”. Maar hier zit een grote fout. In tegenstelling tot kleurstoffen zijn pigmenten niet oplosbaar. Ze zijn van minerale oorsprong en kunnen alleen worden gedispergeerd. Dus als je pigmenten gebruikt om je eigen zeep te maken of om badbommen enz. te kleuren, kun je deze pigmenten niet oplossen. Je kunt ze alleen dispergeren in het medium, d.w.z. fijn dispergeren!

Pigmenten zijn dus maar beperkt geschikt voor badbommen, badchocolade, enz. Als je namelijk het cosmeticaproduct toevoegt aan het badwater en het oplost of smelt, blijven de fijne pigmenten in het bad achter omdat ze niet oplossen in het water. Kleurstoffen daarentegen lossen op in water en worden daarom met het badwater weggespoeld. Ze zijn vaak ook gemakkelijker om mee te werken. Als je bijvoorbeeld je eigen shampoo of douchegel wilt maken, kun je kleurstoffen gebruiken.

Pigmenten worden vooral gebruikt in decoratieve cosmetica, bijvoorbeeld voor het maken van poeders, oogschaduw en lippenstift. Pigmenten kunnen echter ook worden gebruikt bij het maken van je eigen zeep, omdat ze meestal stabieler zijn in het eindproduct.

Tip** Reclamepartner: U kunt pigmenten en kleurstoffen en accessoires voor cosmeticaproductie rechtstreeks bij Dragonspice bestellen !

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: